013 vragen aan… Arijan van Bavel: “Adje is eigenlijk een uit de hand gelopen grap”

Arijan van Bavel

In onze vaste rubriek 013 vragen aan… stellen wij dertien vragen aan bekende en onbekende Tilburgers met een mooi verhaal. Deze keer is het de beurt aan Arijan van Bavel. Je kunt Arijan kennen als zijn karakter Adje of van zijn verschillende theatertours. Wij gingen met Arijan in gesprek en legden hem dertien vragen voor. Lees snel verder!

#1: Kun je jezelf voorstellen?

“Ik ben Arijan van Bavel, 43 jaar oud en ik woon in Tilburg. De meeste mensen zullen mij kennen als mijn karakter Adje uit Mooi! Weer De Leeuw. Ik ben acteur en daarnaast ben ik ook ondernemer. Momenteel reis ik met een theatervoorstelling door het hele land en ben ik druk bezig met het opzetten van een zorgorganisatie. In mijn vrije tijd ga ik graag naar het theater, een museum of een festival. Maar als er iets leuks wordt georganiseerd in de stad, ben ik daar ook graag te vinden. Zolang het maar gezellig is.”

#2: Hoe zag het begin van je carrière eruit?

“Op mijn twaalfde was ik groot fan van Jos Brink en presenteerde hij het programma ‘Wedden dat..?’. De manier waarop Jos Brink dit programma presenteerde vond ik heel leuk en ik zag me dit zelf ook wel doen. Dus besloot ik een brief naar Jos Brink te schrijven met de boodschap dat ik het heel erg leuk vond wat hij deed. Naar aanleiding van die brief werd ik uitgenodigd voor een musicalwerkgroep. Dus mijn ouders moesten mij iedere zondag en maandag naar Amsterdam rijden. Vervolgens ben ik tot mijn vierentwintigste aan de slag geweest in het theater bij de Efteling en daarna ben ik voor mezelf begonnen en was ik vaak op feesten en partijen te vinden.”

#3: Hoe ben je bij Paul de Leeuw terechtgekomen?

“Samen met vijf vrienden hadden we een voorstelling bedacht die eigenlijk helemaal niet van de grond kwam. Toen zag ik tijdens een aflevering van Paul de Leeuw een oproep waarbij je een wens kon opsturen. Dus stuurde ik een grappig en lollig mailtje als Adje, met als gevolg dat we werden uitgekozen en de rest is geschiedenis. Dus eigenlijk is het een beetje een uit de hand gelopen grap, maar het was echt een geweldige tijd.”

#4: Hoe ging de samenwerking met Paul de Leeuw?

“De samenwerking met Paul de Leeuw was echt super! Paul heeft me echt goed geholpen met het opbouwen van mijn carrière. Ik werd in een hele korte tijd een bekende Nederlander en Paul had me veel tips gegeven om daarmee om te gaan. Zowel op persoonlijk vlak, als zakelijk vlak. Dus ik kijk terug op een hele fijne samenwerking en ik ben Paul heel erg dankbaar.”

#5: Heb je eigenlijk nog contact met Paul de Leeuw?

“Jazeker! We hebben nog steeds contact met elkaar. Het is niet zo dat we als beste vrienden op elkaars verjaardag komen, maar we appen af en toe met elkaar en als hij iets heeft gemaakt ga ik wel altijd kijken en andersom ook. Ik denk dat dit altijd zo zal blijven, want we hebben een intensieve tijd samen doorgemaakt tijdens Mooi! Weer De Leeuw en dat schept een speciale band. Daarnaast was het programma super succesvol, zo had het programma gemiddeld 3,8 miljoen kijkers. Dat is bizar natuurlijk.”

#6: Was ‘Adje’ iets wat je als kind al wilde worden?

“Ik wilde altijd al mensen laten lachen. Dus iets als Adje heeft er wel ingezeten. Toen ik kind was, hadden mijn ouders een toneel gebouwd op zolder en gaf ik al shows aan mijn ouders. Ik vond het vroeger ook altijd leuk om toneelstukken te kijken op tv, dat had altijd iets magisch voor mij. Nu geeft het een kick als je een volle zaal kunt laten lachen. Daarnaast is het superleuk als er interactie is met het publiek waarmee je kunt improviseren.”         

#7: Word je veel op straat herkend?

“Ja, zeg dat wel! Ik word eigenlijk altijd herkend als Adje en niet als Arijan. Mensen roepen vaak ‘hey Adje’ en als het stapavond is, gaat het er nog net iets harder aan toe. Dan is het meestal ‘heujjj Adje’, haha. Maar ik probeer altijd wel een babbeltje te maken met mensen die mij herkennen en het gaat dan vaak over vroeger. Het leuke hiervan is dat mensen altijd met een leuk verhaal naar je toe komen. Ze gooien gelukkig nooit met tomaten, haha.”

#8: Wat is het hoogtepunt uit je carrière?

“De hele Mooi! Weer De Leeuw periode is natuurlijk gaaf om op terug te blikken. Maar ik denk dat het echte hoogtepunt is toen ik met Paul de Leeuw in een uitverkocht Gelredome heb gestaan met Symphonica in Rosso. Toen besefte ik dat ik nooit meer zoiets als dit zou meemaken.”

#9: Waar ben je nu allemaal mee bezig?

“Echt van alles. Ik tour met mijn voorstelling ‘Oh, oh Den Haag’ door het hele land. Dat is een kluchtvoorstelling (klucht is een komisch toneelgenre, red.). Dit doe ik samen met onder andere Bas Muijs. Daarnaast ben ik afgestudeerd als dramatherapeut en daar ben ik nu ook volop mee bezig. Zo ben ik bezig met het opzetten van een organisatie die gespecialiseerd is in jeugdhulp in Tilburg genaamd Wij Zijn Kas. Die combinatie tussen theater en jeugdhulp is echt fantastisch.”

#10: Heeft Tilburg zich volgens jou ontwikkeld op het gebied van theater?

“Zeker! Niet alleen op theater, maar ook op het gebied van cultuur. Dit heeft denk ik voor een groot deel te maken met keuzes die de gemeente heeft gemaakt. Ik vind dat de gemeente theater en cultuur een goed podium biedt, denk aan de ontwikkelingen in de Spoorzone. Dat is geweldig om te zien.”

#11: Is er ook nog terrein te winnen in Tilburg op theatergebied?

“Ik vind dat Tilburg nog wel een goede middenzaal mist. Je hebt natuurlijk De Nieuwe Vorst en de Schouwburg, maar dat zijn echt grote zalen. In de regio heb je wel het een en ander, bijvoorbeeld De Schalm, Jan van Besouw en het Carré theater. Dus het zou gaaf zijn als Tilburg daar nog iets mee zou kunnen doen!”

#12: Wat vind jij het mooiste aan Tilburg?

“Tilburg is voor mij gevoelsmatig een groot dorp, terwijl we toch de zesde stad van het land zijn. Tilburg heeft heel erg veel te bieden en dat is ontzettend gaaf om te zien. Daarnaast is er superveel talent in Tilburg, dat hebben we onder andere te danken aan de Fontys Hogeschool voor Kunst, de ROC-theateropleiding en nog meer cultuuronderwijsinstellingen. Dat vind ik toch wel het mooiste aan Tilburg.”

#13: Wat is jouw favoriete plek in Tilburg?

“Dat is een goede vraag! Ik vind de LocHal echt een supermooie plek. Ik ben niet echt van het lezen, maar ik hou ervan om daar rond te struinen en er is altijd wel iets te doen in de LocHal. Een borreltje doe ik het liefste bij Steck013. Ik vind Steck013 mooi aangekleed en je kunt er lekker mensen kijken op de vijfsprong. Daarnaast hebben ze ook nog eens lekkere biertjes, ik krijg er al zin in als ik eraan denk.”

013 vragen aan…

In de rubriek 013 vragen aan… stellen we (0)13 vragen aan mensen die trots zijn op onze mooie stad. Benieuwd naar andere verhalen van trotse Tilburgers? We zetten een paar toffe interviews voor je op een rijtje:

013 vragen aan video-interview

Wij hebben onlangs deze rubriek ook in een video-interview gegoten. We trapten af met een mooi interview met wereldkampioen kickboksen Tayfun Özcan. Check het interview hier! Na vele positieve reacties, hebben we besloten om deze videoreeks door te zetten. Zo hebben horecaondernemer Ricky Spijkers, directeur van Schrobbelèr Jan Eijsermans, graffitiartist Paul Watty en model en presentatrice Gina July hun verhaal gedaan voor de camera. Om het makkelijk te maken, zetten we de video-interviews even voor je op een rijtje: