013 vragen aan… Carola Geerts, manager dagelijkse bankzaken bij Rabobank Tilburg

Carola Geerts

Ze is een echte Tilburgse, een levensgenieter, weet behoorlijk wat over geld en heeft als manager dagelijkse bankzaken bij Rabobank Tilburg en omstreken een hectische tijd achter de rug. Dit keer stellen we 013 vragen aan Carola Geerts over geldverspilling, onbetaalbare projecten, de coronacrisis en de uitgaven van Tilburgers.

Foto’s: Jules van Iperen

1. Kun je wat over jezelf vertellen, wie is Carola Geerts?

“Ik ben een vrouw van 55 jaar en een moeder van een zoon van 21. Ik ben geboren en woonachtig in Tilburg en ik ben iemand die positief in het leven staat. Ik absorbeer de ruimte waarin ik leef en wil alles uit het leven halen.”

2. Wat houdt jouw functie manager dagelijkse bankzaken in?

“Ik zorg er met een team van 18 adviseurs voor dat alle dagelijkse bankzaken van onze particuliere klanten op rolletjes loopt: betalen, rekeningen beheren, sparen, verzekeren, lenen, online bankieren en meer. Daarnaast helpen we kwetsbare groepen zo lang als mogelijk zelfstandig hun bankzaken te kunnen beheren. We willen onze klanten een onbezorgd financieel leven bieden door met ze mee te wandelen in iedere levensfase. En dat is heel divers.”

3. Hoe is de afgelopen periode geweest?

“Die is wel hectisch geweest. We waren gedwongen een aantal kantoren te sluiten vanwege Corona en daardoor was het voor onze vaste klanten moeilijker om naar hun vaste kantoor te komen. In beginsel was het erg rustig. Het leek erop dat onze vaste klanten een manier hadden gevonden om hun bankzaken zelfstandig te regelen. Later bleek dat dit toch erg lastig was. Dus zijn we op zoek gegaan naar een manier om toch bij die mensen betrokken te blijven. We hebben onze klanten, in deze periode, veel telefonisch geholpen. Dat was voor iedereen veilig. Nu zien we het weer voorzichtig toenemen op de kantoren. We hebben zelfs adviseurs vrij gemaakt om voortaan klanten thuis te bezoeken als men dat graag wil. Het is fijn om onze vaste klanten weer te zien. We hebben ze zo gemist.”

4. Hoe geef je leiding aan een team op afstand?

“Dat is anders. We zijn een hecht team, we vinden het fijn om bij elkaar te zijn. Opeens is alles op afstand, alles virtueel. En dat heeft wel impact gehad. Wij missen elkaar echt. Het heeft ook voordelen. Het klinkt heel raar: ik zie mijn mensen minder dan voorheen, maar ik spreek ze vaker. Doordat ik nu veel thuiswerk, kan ik efficiënter werken en maak ik bewust tijd vrij om met mensen virtueel in dialoog te gaan. Niet alleen over het werk, maar ook over hoe het met ze gaat en wat Corona met hen doet. Ieders wereld ziet er toch anders uit.”

5. Hoe is het klantencontact in deze coronatijden?

“We zijn nu even onderweg en we weten niet of we ooit weer terug gaan naar de oude wereld. De klant kiest op dit moment het kanaal waar hij of zij zich het veiligst en prettigst bij voelt. We zien nog steeds een toename in telefonie en een stabilisatie in fysieke klantbezoeken. Omdat we gedwongen werden een aantal kantoren te sluiten, hebben we onze adviseurs beschikbaar kunnen stellen om ons call center te ondersteunen zodat onze klanten nog steeds snel geholpen kunnen worden. Dat doen we tot op de van vandaag nog steeds.”

6. Zijn er voordelen die de coronacrisis met zich mee heeft gebracht?

“Tja, menselijk gezien uiteraard niet. Dit virus raakt ons tot aan het bot en we zijn er nog steeds niet. Heel veel mensen maken een zware periode door. Denk aan een persoonlijk verlies van dierbaren of mensen die plots thuis komen te zitten omdat er geen werk is of zelf met Corona in aanraking komen.

Bancair gezien hebben we geleerd om heel goed naar onze klanten te luisteren. En te vragen wat ze nodig hebben om deze periode door te komen. Dit vraagt een andere benadering en advies aan onze klanten en daarmee ook van onze medewerkers. Medewerkers vinden het echt fijn om op een andere manier dicht bij onze klanten te zijn en ze te helpen in moeilijke tijden. We hebben laatst onze vaste klanten gebeld met de vraag: we zien u niet meer, ik wil wel weten hoe het met u gaat. De klanten stellen dat echt op prijs. Zij konden hun zorg uiten zodat wij weer kunnen helpen. Zeer waardevol.”

7. Is de vraag van de klant veranderd?

“Je ziet dat de inhoud van de dienstverlening aan het veranderen is. We krijgen andere vragen. Klanten staan in deze fase meer stil bij andere dingen dan voorheen. Stel dat ik morgen ziek wordt, wie zorgt dan voor mijn financiële zaken? Heb ik iemand die mij daarbij kan ondersteunen. Want dan kan ik niet meer naar buiten. Moet ik misschien nu dingen regelen als ik straks niet meer vitaal genoeg ben om mijn bankzaken te regelen? Dus in die vragen zien we een enorme toename.”

carola geerts

8. Waar geven Tilburgers nu eigenlijk het meeste geld aan uit?

“Tilburgers zijn echte levensgenieters en geven wel graag geld uit aan gezelligheid. Dus dat betekent aan horeca, een drankje, een hapje, bezoeken van evenementen, theater. Die Brabantse gezelligheid komt daar wel in terug. En dat ze ook best wel vaak buitenshuis zijn te vinden. Dat is wel echt typisch Tilburgs.”

9. Wat vind jij geldverspilling?

“Onnodige uitgaven. Ben je bewust van je uitgavepatroon. Ook als je het financieel goed hebt, is het goed om af en toe eens even naar je huishoudboekje te kijken. Zijn alle uitgaven die ik doe, noodzakelijk? Bijvoorbeeld een abonnement van een tijdschrift dat je niet meer leest. Een keer per jaar kijk ik altijd heel bewust naar mijn uitgaven om te zien wat ik het afgelopen jaar heb gedaan. Als je nu online bankiert, kun je ook heel erg goed zien waar je je geld aan uitgeeft, dan schrik ik wel eens. Dat is een goed moment om te denken: Is dat nou wel nodig en wat kan ik nu dit jaar anders doen? En wat is nou leuker dan het geld wat je bespaart reserveert voor de toekomst of de studie van je kinderen. Dat stukje bewustwording is erg belangrijk.”

10. Waar geef je zelf graag je geld aan uit in Tilburg?

“Ik geef mijn geld uit aan lekker eten, lekker wijntje, bioscoopje, vakantie en leuke mensen om mij heen. Daar waar het leuk is, daar ben ik. Ik ben een levensgenieter. Ik ben geboren in Tilburg en ik woon daar mijn hele leven al. Sinds ruim een jaar werk ik bij de Rabobank in Tilburg (daarvoor werkte ze bij Rabobank De Langstraat – red.) en kijk ik ook met een andere bril naar mijn stad. Ik ben gigantisch trots op Tilburg. Deze stad is in ontwikkeling is, het wordt steeds gezelliger. Ik vind het leuk als iemand een restaurantje opent en helemaal gepassioneerd is door de gerechten die hij of zij zelf maakt en presenteert. Dat vind ik helemaal geweldig. Daarnaast zie ik zoveel samenwerkingsverbanden ontstaan om elkaar te versterken. Dat is fantastisch. Zo zorgen we allemaal een beetje voor elkaar.”

11. Welk project in Tilburg vind je onbetaalbaar?

“Dat is toch wel ons project Ons Soepje. Ik vind het een fantastisch initiatief dat één vrouw bedenkt: ik ga koken voor mensen uit mijn directe omgeving die nu even niet voor zichzelf kunnen zorgen. Inmiddels heeft ze haar team uitgebreid met uitsluitend vrijwilligers en zij bereiden en bezorgen dagelijks 250 maaltijden.

De Rabobank heeft gesponsord om het project op poten te zetten. We hebben financieel gesteund, maar er is ook gevraagd naar vrijwilligers. Ik dacht: dat ga ik één of twee keer doen maar inmiddels breng ik iedere woensdagmiddag maaltijden rond voor Ons Soepje. En dat blijf ik ook doen, want het project blijft ook na corona nog steeds bestaan.”

12. Wat is wat jou betreft in Tilburg grote geldverspilling geweest?

“Dat vind ik lastig te benoemen omdat ik denk dat iedereen een project opstart met de juiste intentie succesvol te zijn. Gaande het project zie je dan wel eens dat het plan niet gaat lukken. Geldverspilling, jazeker. Had het voorkomen kunnen worden, vast wel. Doet het pijn, zeker wel. Gelukkig lukken heel veel projecten ook, kijk naar onze LocHal en Spoorpark. Dat is echt uniek.”

13. Waar mag in Tilburg nog wel wat meer geld naartoe?

“We wonen in een multiculturele samenleving, ik denk dat we daarin wel meer de verbinding kunnen zoeken. Ik houd van lekker eten, het zou leuk zijn om het culinaire van verschillende culturen met elkaar te delen. Hoe mooi zou dat zijn? Dat je een festival kunt organiseren waar alle culturele en culinaire hoogtepunten gedeeld zouden kunnen worden? Ik zou het heel leuk vinden om alles te proeven, maar dat is misschien ook wel een stukje eigenbelang, haha. Voorlopig kan dat nog niet maar laten we hopen op beter tijden waar we als Brabanders elkaar weer kunnen ontmoeten.”

013 vragen aan…

In de rubriek (0)13 vragen aan… stellen we dertien vragen aan verschillende Tilburgers. Eerder gaven onder anderen de volgende Tilburgers antwoord op dertien vragen: