013 vragen aan… Cindy van Hamond

Cindy van Hamond

Ze kwam ooit voor de liefde naar Tilburg en kan nu niet meer zonder de stad. En de stad ook niet zonder haar. We hebben het over Cindy van Hamond. Deze positieve, hardwerkende dame is als een vis in het water als adviseur marktbewerking, communicatie en coöperatie bij Rabobank Tilburg en omstreken. Zo legt ze lijntjes in de stad, werkt ze aan mooie maatschappelijke projecten én maakt ze zich hard voor clubs en verenigingen. Oh ja, en ondertussen is ze ook nog eens voorzitter van de Verbeeten Challenge. Wij stelden haar 013 vragen.

Foto’s Jules van Iperen

1. Kun je kort wat meer over jezelf vertellen: wie is Cindy?

“Zoals je misschien kan horen, kom ik oorspronkelijk niet uit Tilburg. Ik ben opgegroeid in Rotterdam. Voor de liefde verhuisde ik naar Tilburg, waar ik inmiddels zo’n twaalf jaar woon. Samen met mijn man en drie dochters woon ik in Tilburg-Noord. Vanuit daar zit je zo in de stad en in de duinen, heerlijk!”

2. Wat is jouw rol binnen Rabobank Tilburg en omstreken?

“Ik werk zo’n 15 jaar voor Rabobank en sinds anderhalf jaar bij Rabobank Tilburg en omstreken. Mijn rol is die van adviseur marktbewerking, communicatie en coöperatie. Ik hou me met name bezig met de coöperatie en dan vooral met de ledenraad. Zij zijn de oren en ogen van alles wat er in onze mooie omgeving gebeurt. Daarom is het belangrijk om samen met hen in gesprek te gaan over wat er nodig is om onze regio nóg sterker te maken. Datzelfde doen we ook met belangrijke maatschappelijke partners, zoals Stichting Willem II Betrokken en ContourdeTwern. Met al die informatie maken we plannen die in dienst staan van onze missie: ‘Growing a better world together’.”

3. Maar hoe werkt dat dan, Growing a better world together?

“Deze missie klinkt heel groots en daarom hebben we hem naar dichtbij vertaald: naar onze lokale leefomgeving. Binnen de lokale leefomgeving focussen we ons op vier belangrijke maatschappelijke thema’s: duurzamer groeien, duurzamer wonen, duurzamere voeding (denk aan 013Food en de Rabo Willem II Foodtour) en iedereen financieel gezonder.”

“Ik hou mij bezig met alle maatschappelijke initiatieven die niet direct onder één van de vier thema’s vallen, maar wel een belangrijke bijdrage leveren aan de lokale leefomgeving. Bijvoorbeeld Rabo ClubSupport.”

4. Wat is Rabo ClubSupport precies?

“Een club is zoveel meer dan een club. Het is de plek waar je een gemene passie deelt, waar je elkaar ontmoet en waar je jezelf kunt zijn. Zij maken onze buurt sterker. Met Rabo ClubSupport bieden we de clubs een financieel steuntje in de rug, zodat zij de club verder kunnen ontwikkelen. Dit jaar hebben we voor Rabo ClubSupport een bedrag van 200.000 euro beschikbaar. Verenigingen en stichtingen die klant zijn van onze bank kunnen zich tot 30 september gratis aanmelden.”

“Het mooie is dat onze leden vervolgens bepalen hoe het beschikbare bedrag over de clubs wordt verdeeld. Vanaf 5 oktober mogen zij 5 stemmen uitbrengen op hun favoriete clubs. Dat gaat dit jaar voor het eerst via de Rabo App, waar je met één druk op de knop lid wordt (tip). Hoe meer stemmen een club krijgt, hoe hoger  het financieel steuntje in de rug.”

Cindy van Hamond

5. Waarom is het zo belangrijk voor clubs om mee te doen?

“Het is een hele laagdrempelige manier om voor jouw club een mooi bedrag bij elkaar te krijgen en dat steuntje is overal welkom, zeker nu. Vorig jaar deden er circa 350 clubs mee. Dit jaar schreven we 1100 clubs aan en verwachten we dat nog meer clubs meedoen. Mede vanwege de impact die corona op het verenigingsleven heeft. We hopen dat iedereen er gebruik van maakt!

6. En dan zijn de stemmen geteld. Hoe ziet de uitreiking van de cheques er dit jaar uit?

“Die uitreiking is wel anders dan andere jaren en vindt dit jaar plaats op maandag 2 november door middel van een ‘Move Through’ langs het Willem II Stadion. Vrijwilligers van deelnemende clubs bewegen zich langs het stadion af en langs die route gebeurt van alles. Op het einde van de route krijgt elke club een cheque uitgereikt waarop het door hen behaalde bedrag staat. We hebben gekozen voor een Move Through, omdat de auto niet de enige manier is om je er doorheen te bewegen. Kom lekker sportief op de fiets, hardlopend, op skates, wandelen. Wat jij prettig vindt!”

7. Welke stichting of vereniging draag jij zelf een warm hart toe?

“Natuurlijk zou ik op iedere club willen stemmen, maar dat kan helaas niet. Mijn stemmen gaan dit jaar naar T.W.C. Pijnenburg, Carnavalsstichting Tilburg, de Warandeloop én de Verbeeten Challenge. Nog één week mag ik mezelf voorzitter van de Verbeeten Challenge noemen. Na twee jaar draag ik het stokje over aan een hele goede opvolger.”

“Verbeeten Challenge is een sportief evenement waarmee ongeveer 1800 deelnemers geld inzamelen voor onderzoek naar kanker. Met behulp van sponsors kunnen we het evenement organiseren. Maar de Verbeeten Challenge is meer, het is ook een dag waar we onze deelnemers een podium bieden om te herdenken en hun emoties een plek te geven. Het is een dag met zoveel gemengde gevoelens. Je ziet er vreugde als in ‘ik heb het overwonnen’ en je ziet ook veel tranen. Alles kan deze dag. Het kon dit jaar helaas niet doorgaan, maar zijn nu bezig om het evenement coronaproof te maken zodat het in april 2021 wel door kan gaan.”

8. Wat heeft het voorzitterschap jou de afgelopen jaren gebracht?

“Ik heb de waarde van een club gevoeld. We werken met 25 key-vrijwilligers die zich van september tot juni bezighouden met de organisatie van ons evenement. Je komt veel samen, je bouwt een band op en krijgt er eigenlijk een tweede familie bij. Dat voelt fijn! Ook al ben ik straks geen voorzitter meer, vanaf de zijlijn blijf ik betrokken.”

9. Op welke prestatie (met Rabobank) ben jij heel trots?

“Waar ik heel trots op ben, is alles wat we in de coronaperiode voor elkaar hebben gekregen. We hebben zoveel initiatieven ondersteund, waardoor het initiatief meer impact kreeg. En dan bedoel ik niet alleen een financiële ondersteuning, maar juist de ondersteuning vanuit ons netwerk. Bijvoorbeeld de Koningsboxen voor de daklozen in Tilburg: daar betrok ik iemand van de ledenraad, Willem II Betrokken en Auberge du Bonheur bij. Hetzelfde geldt voor WeCareNL en de moederdagontbijtjes voor Quiet Community Tilburg. En dan zie je dat de kracht van samen een prachtig initiatief nog groter maakt.”

Cindy van Hamond

10. Is dat ‘samenwerken’ ook echt Tilburgs denk je?

“Ja, dat is zeker echt Tilburgs! En dat maakt mijn functie ook zo leuk: ik spreek heel veel mensen en weet ‘Tilburg wil Tilburg helpen’. Dat kenmerkt de stad. En tijdens corona zag je dat nog sterker terugkomen. Het was keihard werken, maar het resultaat kwam er altijd. Dat is zo tof!”

11. Welk project wil je in de toekomst graag nog uitbreiden?

“We bieden als bank ook Rabo Verenigingsondersteuning aan, een onderdeel van Rabo ClubSupport. Door middel van workshops gaan clubs samen aan de slag met vraagstukken die zij hebben. Denk aan: hoe zorgen we voor een duurzaam vrijwilligers- of sponsorbeleid? Hoe maak je een gezonde kantine aantrekkelijk? hoe bestuur je? Hiervoor hebben we een samenwerking met  NOC*NSF en de Kunstbende, dus sport en cultuur. Zij verzorgen de workshops en denken mee met de verenigingen en stichtingen. De kracht van deze opzet is dat clubs elkaar ook ontmoeten, elkaar inspireren en van elkaar leren. De verenigingsondersteuning is is nog onvoldoende bekend en daar willen we komend jaar verandering in aanbrengen.”

12. Wat vind jij zo leuk aan jouw functie bij Rabobank?

“Eigenlijk heb ik een hele maatschappelijke functie binnen de bank. Ik doe helemaal niets met bankieren. Geen een dag is hetzelfde en alles draait om verbinden, daar krijg ik energie van. Maar wat ik ook echt gaaf vind, is dat ik meteen resultaat kan zien van de projecten waar wij aan werken. Want ja, dat gebeurt allemaal in mijn eigen stad!”

13. Wat vind jij zo leuk aan Tilburg?

“Tilburg is een stad waar je in het begin vooral moet investeren in het ontmoeten van mensen. Ons kent ons. En als je eenmaal één van ons bent, dan hoor je er ook echt bij. Mensen staan hier voor je klaar en de bereidheid om iets voor een ander te doen is heel groot.”

“Maar ook de creativiteit in de stad vind ik heel gaaf. Er ontstaan hier de meest gekke dingen! Want zeg nou zelf: softijs met boerenkool, hoe verzin je het? Hier kan het gewoon en dat is mooi.”

013 vragen aan…

In de rubriek (0)13 vragen aan… stellen we dertien vragen aan verschillende Tilburgers. Eerder gaven onder anderen de volgende Tilburgers antwoord op dertien vragen: