013 vragen aan… de altijd positieve mannen van Van de Water Makelaars!

Van de Water makelaar

Aan de Bredaseweg in Tilburg staat het prachtige pand van makelaarskantoor Van de Water. Van de Water is van alle markten thuis! Daar gaan Paul Hulskes en Willem Snoeren – makelaars bij Van de Water – ons meer over vertellen aan de hand van (0)13 vragen. Natuurlijk komen ook hun favoriete hotspots in Tilburg aan bod én geven zij antwoord op de meest gestelde consumenten-vraag van deze tijd: wat moeten we verwachten van de toekomstige huizenmarkt?

#1 Via welke weg zijn jullie terecht gekomen in het beroep als makelaar?

“Oorspronkelijk had ik helemaal niet als doel om makelaar te worden”, vertelt Paul lachend. Hoe het dan toch zo gekomen is? “Na mijn studie, die destijds Onroerend Goed en Makelaardij heette, ben ik stage gaan lopen in Amsterdam. Mijn tweede stage deed ik in Portugal, waar ik de vastgoedmarkt in kaart heb gebracht. Uiteindelijk kwam ik in Oosterhout in de makelaardij terecht en dat bleek ik leuker te vinden dan ik op voorhand had gedacht.” Inmiddels kan Paul zeggen dat hij al ruim 20 jaar werkzaam is in de makelaardij, waarvan 16 jaar bij Van de Water. Willem heeft een vergelijkbaar traject gevolgd, ook hij vertelt aanvankelijk niet het doel te hebben gehad om makelaar te worden. “Ik wilde altijd projectontwikkelaar worden. Na het afronden van de opleiding Vastgoed & Makelaardij in Eindhoven heb ik twee jaar in Zwitserland gewoond en daar kennis gemaakt met de makelaardij. Kort na mijn terugkomst kwam Van de Water in beeld en wilde ik de makelaardij in. Nu, na 6 jaar in dienst te zijn bij het kantoor, kan ik oprecht zeggen dat er voor mij geen leuker vak bestaat!”

#2 Welke eigenschappen heeft de beste makelaar?

“Je moet betrouwbaar zijn en je afspraken nakomen. Daar hoort ook bij dat je op tijd op afspraken verschijnt en echt verstand van zaken hebt.” Paul licht toe dat het ook aankomt op sociale vaardigheden. “Je moet heel goed met mensen om kunnen gaan. Ze op hun gemak stellen en altijd juist adviseren. De verkoop van een woning is ook een emotionele beslissing.”

#3 Hoe onderscheiden jullie je van andere makelaars en makelaarskantoren?

“We hebben bij Van de Water heel veel kennis in huis. Over de omgeving waarin we verkopen, maar ook over de juridische zaken van de makelaardij.” Hoe ze aan al die kennis komen? “Van de Water bestaat al heel lang en de medewerkers houden hun kennis en vaardigheden op peil door verplichte en permanente educatie. Op deze manier werken zij zowel aan hun eigen persoonlijke ontwikkeling als aan kennis van het vak. Daardoor doe je de nodige ervaring op.”

#4 Wat is de kracht van makelaarskantoor Van de Water?

“We kunnen van dienst zijn in echt alle facetten met betrekking tot onroerend goed. Deze hebben we intern ook onderverdeeld in vier specialismes. Zo hebben we op elk kantoor teams voor bestaande woningen, nieuwbouwwoningen, onroerend goed voor bedrijven en hypotheekadvies.”

Van de Water makelaars

#5 In hoeverre is het beroep veranderd ten opzichte van een paar jaar geleden?

Op digitaal gebied is het beroep volgens Paul veranderd. “De laatste jaren is het presenteren van een huis nog veel belangrijker geworden. We gebruiken video’s en 360 gradenfoto’s. We zorgen ook altijd dat er bij ieder huis 2D en 3D plattegronden beschikbaar zijn. Daarnaast meten we alles digitaal in zodat de inhoud en afmetingen precies kloppen. Opdrachten, biedingen en documenten voor kandidaat-kopers worden bij ons geheel digitaal verwerkt, zo hebben wij meer tijd voor persoonlijk contact met de klant.”

#6 Wat zijn de gevolgen van de huidige huizenmarkt voor het kantoor?

“Je hebt altijd pieken en dalen. Wat er ook in de markt gebeurt en welke tijd het ook is, iedereen heeft hier een positieve instelling”, aldus Paul.

#7 Hoe komen klanten bij jullie terecht?

“Mond-tot-mondreclame doet heel veel. Het is echt de beste reclame en het motiveert ook om altijd goed werk te leveren. We hebben veel vaste klanten en zelfs families die al jarenlang via ons de aan- en verkopen regelen. Daarnaast werken we ook voor beleggers, maar het grootste gedeelte blijft toch de particuliere markt. Als je je werk goed doet, komen mensen vanzelf bij je terug.”

#8 Wat verwachten jullie van de huizenmarkt de komende tijd?

“Het is altijd heel moeilijk om daar iets over te zeggen. Alles hangt samen met bijvoorbeeld de renteontwikkeling en de maatschappij. Begin dit jaar merkten we, vanwege de oorlog in Oekraïne, dat sommige mensen graag wilden verkopen omdat de tijd te onzeker was. En de kosten voor eigenaren lopen met deze inflatie ook hoog op. Aan de andere kant blijft het een feit dat er een woningtekort is en dat zal, als je het mij vraagt, niet zomaar in de komende tien jaar veranderen. ”

#9 Is de stad waarin je werkt voor jullie bepalend? En heb je dus bewust voor Tilburg gekozen?

“Ik heb zeker heel bewust voor Tilburg gekozen!” Waar Pauls interesse in Tilburg vandaan komt? Paul vertelt dat hij de stad op zijn duimpje kent omdat hij altijd in omringende dorpen heeft gewoond. “Voor een baan als makelaar is het kennen van de omgeving ook wel echt een must. Ook omdat de mensen en de mentaliteit me aanspreken.”
Willem is geboren en getogen in Dongen. Hij vertelt: “Vanuit Dongen ben je nagenoeg net zo snel in Breda als in Tilburg. Waar veel anderen dan voor Breda kiezen ga ik altijd naar Tilburg. Of het nou voor Willem II is, sport, uitgaan, terrasje of een bioscoopje. Hoe meer kennis en gevoel je als makelaar hebt bij je werkgebied, des te beter je je werk kunt doen.”

#10 Wat is er zo leuk aan de makelaardij?

“Dat het een enorm dynamisch beroep is in een constant veranderende wereld” zegt Paul.

#11 Wat doen jullie graag in je vrije tijd?

“Hardlopen doe ik graag en ik spendeer ook veel tijd met mijn dochter. Deze zomer gaan we bijvoorbeeld lekker samen naar Curaçao. Want reizen vind ik ook fantastisch! Lekker ver weg naar Azië of Zuid-Amerika bijvoorbeeld. Verder pik ik graag een terrasje in Tilburg. En ik besteed ook gewoon veel tijd aan mijn werk, daar geniet ik van.” Willem gaat ook graag op vakantie, maar liever niet zo ver. “Met mijn vriendin en dochter ga ik graag voor een dag of weekend naar Zeeland. In de zomers zijn Italië of Zwitserland mijn favoriete bestemmingen. Naast fietsen, hardlopen, tennis en golf ga ik ook graag uit eten met het gezin of met vrienden.”

#12 Waar gaan jullie dan het liefste op het terras zitten in Tilburg?

“Eigenlijk iedere keer ergens anders,” zegt Willem. “Er zijn de laatste jaren zoveel leuke terrassen bij gekomen. Voor iedere gelegenheid is er wel iets. Soms is Doloris leuk, een andere keer iets in de Piushaven of bijvoorbeeld Raw voor een ontmoeting met iemand die met de trein komt.”
Paul voegt toe: “Met het kantoor gaan we regelmatig bij Stapperij de Korenbloem wat drinken. Van binnen en buiten ziet alles er karakteristiek uit, maar het is gewoon écht een leuk café! En op nationale secretaresse dag nemen we de secretaresses vaak mee uit lunchen. De laatste keer bij JAXX Marina in de Piushaven.” Lachend voegt Paul eraan toe dat hij in zijn jongere jaren bij The Talk kwam, maar verder uitging in Oisterwijk.

#13 Wat maakt de stad Tilburg zo bijzonder?

“Het is een stad die continu in ontwikkeling is. Een stad die in positieve zin heel erg groeit. Tilburg wil vooruit. Kijk naar de Piushaven en de Spoorzone, dat is echt heel uniek.”

013 vragen aan…

In de rubriek (0)13 vragen aan.. stellen we dertien vragen aan verschillende Tilburgers. Benieuwd naar meer verhalen van mensen uit de stad? Die vind je hier.