Ze zijn niet weg te denken in het Tilburgse straatbeeld: de gekleurde, mozaïeken bènkskes! Wist jij al dat de bedenkster van deze bènkskes uit Tilburg komt? Nee? Misschien dat je haar al wel kent: Karin Bruers is namelijk het gezicht achter deze Social Sofa’s. Wij stellen Karin beter voor aan de hand van 013 vragen!
#1. Kun je jezelf voorstellen?
“Ik ben Karin en ik ben 62 jaar. Ik zie mezelf als een sociale, culturele en duurzame ondernemer. Ik ben opgegroeid in Tilburg, eerst in de Reit en daarna in Tilburg-Noord. Op beide plekken heb ik het erg naar mijn zin gehad, maar wat een verschil tussen beide plekken! Het leek net alsof we van de jaren ‘50 naar een hele andere, moderne wereld gingen. Gelukkig waren wij al snel gewend.”
#2. Wat is voor jou het belangrijkste in het dagelijks leven?
“Dat zijn echt de mensen om mij heen. Ik vind het vooral belangrijk dat mensen mij kennen, dat ik hen ken en dat we betrokken zijn bij elkaar en elkaar helpen. Zo zeggen we bij Social Sofa ook wel: ‘we staan achter jou, naast jou en voor jou als het nodig is.’ Dat is voor mij heel belangrijk, want de mensen die naast mij staan, hebben mij ook door moeilijke periodes heen geholpen.”
#3. Hoe is het concept van Social Sofa ontstaan?
“Achttien of negentien jaar geleden woonde ik in Tilburg-Noord. Mijn moeder woonde een stukje verderop en wandelde altijd naar mij toe. Onderweg wachtte ze halverwege bij een bankje, maar ineens was het bankje weg. Ik ben in de wijk gaan kijken en ik kwam erachter dat er eigenlijk nergens bankjes stonden. Later raakte ik in gesprek over sociale cohesie met de burgemeester en enkele wethouders. Wethouder Jan Hamming belde mij later op en vroeg of ik een ‘duizend banken’-project wilde opzetten. Zo is het balletje gaan rollen.”
#4. Kun je meer vertellen over hoe jullie de banken hebben ontworpen?
“Iedere bank is uniek. In het begin hebben we gekeken van welk materiaal we de bank wilden maken. Uiteindelijk kwamen we uit op mozaïek. Dit is makkelijk te onderhouden en met mozaïek kun je alle kanten op. Zo ben ik in het begin met twintig vrienden en collega’s die elkaar niet kenden naar Spanje gegaan, heb ik vijf banken meegenomen en zijn we met z’n allen aan de slag gegaan. Wat prachtig was, is dat er een sterke sociale cohesie ontstond. We ouwehoerden, kletsten en huilden met elkaar. Met een fles wijn erbij – het was echt waanzinnig. Dat is ook waar Social Sofa voor staat: die sociale cohesie.”
#5. Waar staan de Social Sofa’s allemaal?
“Er zijn duizenden Social Sofa’s over de hele wereld. Elke bank heeft een eigen verhaal. Zo hebben we banken met een zware betekenis, zoals een bank ter nagedachtenis aan MH17, maar ook banken ter ere van jubilea en banken met juist een hele vrolijke betekenis. We hebben banken in heel Europa, maar ook in China, Japan en Argentinië.”
#6. Heb je een Social Sofa die veel voor jou betekent?
“Iedere bank is even speciaal. Het gaat niet om welke bank het mooist is of welke bank het best gemozaïekt is, maar om het verhaal achter de bank. De ene keer komt er een hele groep een bank maken, en de andere keer zijn het maar twee mensen. Veel mensen vinden het fijn om even creatief bezig te zijn en de rest even achter zich te laten. Dat vind ik ook erg mooi om te zien: hoe mensen helemaal opleven in het proces.”
#7. Krijg je ook veel positieve reacties op de Social Sofa’s?
“Zeker! Ik heb ook fans die er een sport van maken om alle banken te fotograferen. Dat vind ik heel speciaal, maar ik denk dan ook altijd: ik ben ook maar een vrouwke uit Tilburg. Dat gevoel heb ik ook bij de theatervoorstellingen die ik doe. Mijn moeder zei dan altijd dat ik het goed getroffen heb.”
#8. Hoe ben jij begonnen met theater?
“Dat is een grappig verhaal. Ik wilde vroeger eigenlijk altijd al naar de theaterschool, maar ik werd niet aangenomen. Uiteindelijk ben ik dezelfde richting opgegaan als mijn broer: veel gereisd, veel voor publiek gestaan en ook in andere talen gepresenteerd. Na een van mijn presentaties werd ik gevraagd of ik bij de Comedy Train wilde. Dit heb ik een aantal jaar gedaan. Bij een van mijn laatste optredens zat Angelique Finkers in de zaal. Achteraf kwam ze naar me toe en zei ze dat er veel te weinig grappige vrouwen theatervoorstellingen geven. Toen heb ik een show opgezet en dat liep als een tierelier en zo is het balletje gaan rollen.”
#9. Hoe is het om voor een groot publiek te staan?
“Ik vind dat helemaal niet spannend. Ik ben altijd honderd procent mezelf. Ik vind het ook leuk om de sfeer in de zaal aan te voelen. Het ene moment lacht de zaal mee, het andere moment is het publiek wat stugger. Ik heb een keer meegemaakt dat er allemaal mannen onderuitgezakt zaten. Dan maak ik altijd een goede grap over een van hen en opeens zie je ze allemaal rechtop zitten. Dat is dan wel erg grappig om te zien.”
#10. Je schrijft ook boeken, kun je daar meer over vertellen?
“Ik ben momenteel bezig met het schrijven van een boek over Social Sofa: Je bent gelukkiger en gezonder in een gezellige wijk. Een bijzonder verhaal dat een man mij vertelde, is dat hij vroeger in een flat woonde met een druk gezin boven hem. Hij vond het lawaai afschuwelijk, maar opeens had hij er minder last van. Niet omdat het gezin was vertrokken, maar omdat hij verliefd was geworden en het daardoor minder erg vond. Hij werd dus ook gelukkiger in zijn eigen wijk.”
#11. Kun je meer vertellen over het hotel wat je in Oisterwijk aan het bouwen bent?
“Zeker. We zijn volop bezig met het bouwen van hotel BENT in Oisterwijk. Het concept is een compleet vegan hotel, zodat je lekker kunt ontspannen met uitzicht op de Oisterwijkse bossen, zonder een ecologische voetafdruk achter te laten. Ook willen we een showroomatelier maken bij het hotel. Ik wil vooral dat hotel BENT een ontmoetingsplek wordt waar iedereen welkom is en kan aanschuiven.”
#12. Wat was je ervaring met de allereerste gasten?
“De eerste gasten hebben we inmiddels mogen ontvangen en dat was een fantastische ervaring. In het begin voelde het een beetje vreemd, want er waren ineens allemaal onbekenden in mijn hotel, maar ik vond het vooral ontzettend leuk. Het mooiste vind ik de enthousiaste reacties van de gasten. Sommigen zijn zelfs al teruggekomen in de paar maanden dat we open zijn! De gasten verschillen ook allemaal, zo zijn er veel moeders met dochters die komen, maar laatst ook een actrice die hier haar script kwam leren.”
#13. Heb je nog een boodschap voor de Tilburgers?
“Mijn boodschap is best serieus, ik vind dit namelijk heel belangrijk: in de wereld is er veel aan de hand, vooral op het gebied van welzijn. We moeten elkaar ontmoeten, elkaar helpen en er voor elkaar zijn. Vooral met het oog op de toekomst, hebben steeds meer mensen zorg nodig en als samenleving moeten wij die kunnen bieden. Als iedereen daar een beetje aan bijdraagt, zal de wereld een stukje mooier worden.”