013 vragen aan… de dertiende Tilburgse Nachtburgemeester Ruud Lemmen: “Dit is mijn stad waar ik van hou!”

Ruud Lemmen was dertien jaar lang verantwoordelijk voor het programmabeleid van Poppodium 013. Ook is hij een van de oprichters van festival ‘WOO HAH!’. Nu staat hij voor een nieuwe uitdaging: hij is namelijk benoemd tot de nieuwe Nachtburgemeester van Tilburg. Wij gingen met hem in gesprek. Lees snel verder!

1: Ha Ruud, wat houdt het Nachtburgemeesterschap eigenlijk in?

“Hoe ik het zie, is dat ik de gemeente en de lokale politiek verder wegwijs maak over wat de nacht inhoudt: nacht is een vorm van expressie, ontspanning, uitgaan en een vorm van vriendschappen sluiten. Horeca en nacht worden vaak gelijk getrokken, want ja, je kunt ook gewoon naar een café gaan, maar in een café heb je een hele andere beleving dan in de nacht. In de nacht hoor je andere muziek dan in cafés. Je danst in de nacht anders, dan dat je zou doen in een café, je ontmoet er andere mensen en er hangt een andere cultuur omheen.”

2:  Maar wat bedoel je dan met ‘de nacht’?

“Het nachtleven, de nacht als geheel, moet hoger op de agenda komen te staan en meer prioriteit krijgen. Aan de andere kant zijn er veel organisaties in de nacht die het netwerk van andere organisatoren niet zo goed kennen en die wil ik samenbrengen. Ook wil ik de mogelijkheden vanuit de gemeente doorspelen naar de organisatoren, zodat zij ook weten wat mogelijk is.”

3: Wat kunnen we van jou verwachten als Nachtburgemeester?

“Ik wil in Tilburg een nachtleven dat bruisender is. Met corona hebben we toch een aardige dip gehad waar we nog niet helemaal overheen zijn. Los van dat, zie ik graag dat er een eenduidige vorm van veiligheid in het nachtleven komt, dat er overal een eenduidiger deurbeleid is, er beter gelet wordt op gedrag en dat iedereen zich veilig voelt en niet alleen een witte man van veertig jaar oud. Ik wil dit ook voor mensen die zich anders gedragen, uiten en voelen. Ook zij moeten veilig in het nachtleven kunnen rondbanjeren.”

“Ik wil dat organisaties het gesprek met elkaar aangaan en ik wil dat gesprek leiden om te zorgen dat we er met z’n allen hetzelfde over denken. Op die manier leer je van elkaar en kunnen we de veiligheid voor iedereen verbeteren. Ik wil graag in gesprek met iedereen die iets voor de nacht doet.”

4: Wat wil je met het Nachtburgemeesterschap hebben bereikt aan het eind van je ‘ambtsperiode’?

“Ik ben nu de dertiende Nachtburgemeester van Tilburg en het is altijd een beetje een ondergeschoven kindje geweest, iets dat door de gemeente nooit heel serieus werd genomen. Iets dat nooit een bepaalde structuur heeft gehad. Wanneer ik over twee jaar klaar ben als Nachtburgemeester, wil ik dat de volgende persoon in een gestructureerde en uitgewerkte functie rolt, waardoor de volgende stappen makkelijker gezet kunnen worden. Ik vind het belangrijk dat de gemeente de Nachtburgemeester feilloos weet te vinden. Ik wil deze functie wat meer body geven, zodat de volgende het wat makkelijker heeft.”

5: Wat is de reden dat je Nachtburgemeester wilde worden?

“Een aantal mensen heeft mij opgegeven. Toen ik dat hoorde, ging ik erover nadenken. Ik heb vijftien jaar in Tilburg gewerkt en nu werk ik op veel plekken, maar niet in Tilburg. Ik hou van deze stad en ik verwacht niet dat mijn werkzaamheden zich weer naar Tilburg verplaatsen, maar ik mis het wel om iets te kunnen doen voor de stad waarin ik woon. Ik dacht: dit is misschien wel een uitkomst om dan toch iets voor de stad te kunnen doen, voor een domein dat me leuk lijkt en waar ik mezelf ook in begeef. Dus vond ik het een uitgelezen kans om iets voor het nachtleven te kunnen doen. Dit is mijn stad en ik hou hier van!”

6: Als je één dag zelf de échte burgemeester van Tilburg zou zijn, wat zou je dan als eerst doorvoeren?

“Vooropgesteld ga ik ervan uit dat dat soort mensen prima weet wat ze doen en dat ik niet degene ben die dat kan verbeteren. Als ik in één klap iets kan veranderen op één dag, dan zorg ik dat al die werkzaamheden in het centrum van Tilburg niet allemaal tegelijk plaatsvinden en dat daar beter wordt gelet op fietsers. De Paleisring en Stationsstraat liggen open, maar ook de Piusstraat lag voor een deel open. Dus als ik een dag burgemeester was, zou ik alle straten opengooien.”

7: Wat zijn feestjes, clubconcepten of evenementen die volgens jou meer aandacht verdienen in Tilburg?

“Ik vind dat Gin Fizz meer aandacht verdiend. Het is een kleine club aan de Paleisring. Elke vrijdag en zaterdag zijn daar opkomende house en techno dj’s en om de twee weken op donderdag draaien er drum & base dj’s. Het publiek blijft nog achter, ondanks de komst van grote techno-namen, daar zou ik meer aandacht voor willen. Ook een concept als ‘De Uni’ in 013, waar de hele dag house en techno wordt gedraaid, mag meer in de spotlight komen.”

8: Waar in Tilburg kom je graag?

“Ik zit graag bij The Cat’s Back, vanwege het lekkere eten en bier. Als je in een kroeg zit, zit je gewoon in een kroeg, maar hier zit je altijd gewoon lekker te borrelen met een inhoudelijke sterke dj erbij. Tegelijkertijd vind ik het ook leuk om bij The Little Devil aan de bar te hangen of bij Pulci’s in het Dwaalgebied een hamburger te eten.”

9: Wat is je favoriete drankje tijden het borrelen bij The Cat’s Back?

“Het liefst drink ik gewoon pils uit de fles. Mijn favoriete pilsje is Heineken uit zo’n groene fles. Niks meer aan doen!”

10: Hoe verhoudt het Tilburgse nachtleven zich tot andere steden?

“Het mag in onze stad wel wat wilder. Ook dat vind ik een taak voor de gemeente. In Utrecht komt een club voor zeventienhonderd gasten, in Amsterdam heb je sowieso genoeg verschillende clubs. In Tilburg heb je Club Smederij en Poppodium 013 die af en toe een clubavond organiseren, maar daar houdt het wel bij op. Waarom wordt de oude rechtbank op de hoek van de Bisschop Zwijsenstraat niet omgebouwd tot club? Daar zou je een prima gelegenheid van kunnen maken, met een kelder en twee verdiepingen. Waarom heeft Draaimolen geen vaste club-plek gekregen een paar jaar geleden? Tilburg is een grote stad, daar hoort een grote club of meerdere grote clubs bij.”

11: Welke festivals bezoek je graag?

“Een lange tijd bezocht ik voor mijn werk allerlei festivals. Ik ga zelf graag naar Lowlands, Pinkpop, Down The Rabbit Hole, Draaimolen, Paaspop en Best Kept Secret. Bij een festival of tien ben ik in de zomer wel aanwezig.”

12: Wat vind je eigenlijk van het drugsgebruik op festivals?

“Ik vind het schrikbarend hoe erg het is toegenomen. Dat er drugs worden gebruikt, hoort een beetje bij de tijd. Als ik op bepaalde festivals ’s nachts rondloop en zie hoe hele jonge mensen er bijlopen, denk ik: volgens mij gaat het niet per se de goede kant op. Ik ben 44 jaar oud en van de generatie dat je op je veertiende de kroeg in ging en zo leerde bier te drinken. Ik heb het idee dat de jeugd van nu niet per se opgroeit met bier drinken, maar met drugs gebruiken. Ik ben van mening dat iedereen moet doen waar hij óf zij zin in heeft, alleen ben ik benieuwd of jongens en meisjes van rond de achttien jaar door hebben wat ze aan het doen zijn. Ook ben ik benieuwd of ze er bewust van zijn dat het wettelijk niet mag. Voor sommigen hoort het er zelfs bij als ze op stap gaan. Dat vind ik een slechte ontwikkeling.”

13: Is het drugsgebruik ook iets waar de Nachtburgemeester naar kijkt?

“Als ik het heb over een veiliger nachtleven, dan omvat dat ook dit. Ik wil in het kader van voorlichting en veiligheid dat er op die manier een gezamenlijk deurbeleid gevoerd wordt bij verschillende organisatoren in de nacht, wat veel meer richting een zero tolerance beleid gaat. Heb je drug bij je? Dan moet je eruit of dan kom je er niet in. Heb je al drugs op? Dan ben je niet welkom. Misschien gaat een deel van het publiek dan denken: zullen we de drugs gewoon niet meer nemen? Ik vind dat je als Nachtburgemeester ook daar wat van mag vinden en aan mag bijdragen.”

Meer informatie

Wil jij graag bijhouden wat de Nachtburgermeester doet? Volg Ruud dan via Instagram.