013 vragen aan.. de goedlachse ‘skaafijs’ Richie van Domme Kar!

Hij ademt Tilburg, voorziet iedereen van het lekkerste Surinaamse ‘skaafijs’ en bakt de lekkerste saté volgens zijn moeders recept. We hebben het over Richie Ramautarsing (38) alias Richie Skaafijs, eigenaar van de ‘Domme Kar’. Je ziet hem rondrijden door de stad op zijn omgebouwde, tropische scooter met een grote lading schaafijs. Naast het rondbrengen van positiviteit, schaafijs en saté, betekent Richie nog veel meer voor onze stad. Wij stellen hem 013 vragen over zijn werk, zijn connectie met de stad en de evenementen die hij organiseert. Lees snel verder.

#1. Kun je wat over jezelf vertellen?

“Yes! Ik ben Richie en 6 jaar geleden ben ik begonnen met mijn Domme Kar. Ik werkte in de zaak van mijn moeder (Gio’s Surinaams Eethuis) en merkte dat ik meer moest bewegen. Ik wilde meer onder de mensen zijn. Ik wilde graag Surinaams schaafijs verkopen en ik merkte dat niemand dat rijdend deed. Mijn matties en ik zeggen weleens dat dingen echt ‘dom’ zijn als we ze echt goed vinden. Iedereen vond de rijdende schaafijs kar dan ook echt een ‘dom’ idee. Toen werd de naam al snel Domme Kar.”

#2. Kennen de Tilburgers je al een beetje?

“Heel veel mensen kenden me al voor de Domme Kar, als ik ergens kom roepen veel mensen ‘faka Richie, hoe is het?’. Vooral nu ik met de kar kom, herkennen veel mensen mij van de skaafijsjes. Ik word altijd goed ontvangen, ik houd enorm van Tilburg en Tilburg houdt van mij. Als ik op die kar spring, zie je iedereen omkijken en lachen, ik word daar meteen vrolijk van. Onder de kids ben ik ook wel een begrip geworden. Richie Skaafijs bestaat ook grotendeels voor de kids. Ik houd er van hoe gevat en gemotiveerd die kids zijn. Ik probeer ze waardevolle lessen mee te geven en vind het tof om te horen als één van die kids naar me toe komt dat hij later ook op deze manier zijn centjes wil verdienen.”

#3. Rijd je rond of word je gebeld voor bestellingen?

“Meestal word ik tijdens een feestje gebeld, ik noem het ook wel eens de “Domme Hotline”. Mensen bellen me en dan kom ik die kant op. Ik werd ook een keer gebeld door één van de kids uit de buurt, waarvan de ouders al op bed lagen. Ik moest heel stilletjes aan komen rijden, met de motor uit. Dat vond ik zo grappig dat ik stilletjes die kant op ben gekomen en ’s avonds nog een skaafijsje voor haar heb gemaakt. Soms word ik ook gebeld door ouders die met een huilend kind zitten die niet naar bed wil zonder een skaafijsje te hebben gehad. Ook dan ga ik natuurlijk, dat zijn mooie dingen.”

#4. Je staat ook op evenementen, welk evenement vond je het leukst om te staan met je kar?

“In 2018 stond ik op WOO HAH!, dat was wel echt het dikste evenement. Daar draaien ze hiphop en dat is mijn favoriete muziek. Dat festival is zo hard gegroeid en ik mocht dat van dichtbij meemaken. We hadden toen ook Domme Kar t-shirts gemaakt, die waren de eerste dag al uitverkocht. Ik mocht toen ook skaafijs met alcohol verkopen, iedereen ging daar hard op man bro, haha. We hadden speciale smaken gemaakt met de namen van rappers, zoals 6ix9ines, Biggie Smalls en nog veel meer. In 2023 sta ik weer op de lijst, dat wordt wel echt weer dik.”

#5. Kun je hier je boterham mee verdienen?

“Ik mag niet klagen. Als het zonnig is, kunnen we echt vlammen. Vorig jaar zomer hadden we alleen maar regen en dan weer zon, dan is het minder natuurlijk. Maar nu zijn we echt bezig om van Domme Kar een brand te maken, bijvoorbeeld ook met merchandise. We hebben ook een nummer uitgebracht, waarvan de videoclip nu ook online staat. Dit is een begin van iets groters, we willen winacties doen, shows geven, we zijn bezig met een kinderserie genaamd ‘Domme avonturen met Richie en z’n matties’ en veel meer. De kids ontvangen alles super goed en dat geeft mij zoveel spirit en energie om hier meer mee te gaan doen. Ik ben inmiddels 38 en als ik dan kijk naar Bassie & Adriaan, dan denk ik wel van ‘zo, die hebben wel echt gas gegeven man’ en dan denk ik waarom zouden wij dat niet kunnen op onze tropische, gekke manier? Zij zijn wel echt een voorbeeld voor mij, als ik ze dan zie blazen door de stad en gek doen, dat kunnen wij nog tien keer dikker bro, haha.”

#6. Wat doe je in de winter?

“In de winter bouw ik mijn bus om tot ‘Saté Whooptie’. Ik had eerst een saté kar maar die had zijn beste tijd wel gehad, dus ik ging eens nadenken en ik kreeg het idee om een gasfles in m’n bus te leggen. Vervolgens heb ik er een bakplaat in gezet, een paar satékes bij mijn moeder opgehaald en eens gaan kijken of het werkte. En dat deed het. Zo is de Saté Whooptie geboren. We hebben er allemaal verlichting en boxen in gezet, dus dat is wat we komende winter weer gaan doen. Ik zet ‘m altijd neer bij het parkeerterrein tegenover de ABN Amro aan de Spoorlaan. Het derde weekend dat ik daar stond, had ik de boxen hard aangezet en er kwamen steeds meer mensen. Op den duur stonden er 50 á 60 mensen los te gaan naast m’n kar. Het was gewoon een mini festivalletje. In de nacht doet de saté het gewoon het beste, na het uitgaan lust iedereen wel een lekkere satéke toch?”

#7. Je steekt een beetje de draak met jezelf op social media, ben je ook echt zo’n karakter?

“Ja man! Mijn moeder zei vroeger altijd al: ‘echt een Eddy Murphy jij, met je grappen’. De vibe van iets betekenen door jezelf te zijn, vind ik echt dope. Hoe ik echt ben kan ik op deze manier laten zien aan de wereld. Vooral in Tilburg, maar Tilburg is voor mij de wereld snap je. Ik ben wie ik ben en ik zal ook altijd blijven wie ik ben, de grappige Richie Skaafijs. Mensen vragen ook wel eens of ik nooit chagrijnig ben, natuurlijk ben ik dat wel eens. Maar het is wat je er zelf van maakt. Richie Skaafijs is geen rol, maar je moet het zo doen dat iedereen het leuk kan vinden.”

#8. Wat wil je bereiken met je nieuwe muziek?

“Een mattie van mij had een beat gemaakt en ik voelde het meteen. Het nummer staat nu op Spotify, YouTube en alle andere streamingsdiensten. De clip is inmiddels ook uit en die vind ik echt heel dik geworden. Dat nummer blaas ik natuurlijk de hele dag en de kids uit de buurt komen op me af terwijl ze het nummer aan het zingen zijn, dat is echt heel hard. We gaan nog een dikke remix maken van het nummer en dan zien we wel waar het naartoe gaat. Wie weet ergens in het voorprogramma van een artiest, we zien het wel. Ik wil ook alle grote artiesten uit Tilburg een keer op een nummer zetten, een soort Domme Kar XL-editie.”

#9. Je bent ook actief in de politiek, kan je daar iets meer over vertellen?

Ja man! Ik kan het eigenlijk nog steeds niet geloven, haha. Anderhalve maand voor de verkiezingen werd ik opgebeld of ik me wilde aansluiten bij de partij Voor Tilburg. Eigenlijk als een soort verlengstuk voor de kinderen. Zij zagen ook hoe ik met en voor die kids bezig ben, weet je wel. Ik wilde dat wel, dus ik ben naar de nummer 1 van die lijst gegaan: Ivan Otten. Ik was aan het tekenen en toen vroeg ik aan hem welke partij het eigenlijk was. Toen moest hij wel heel erg lachen, haha. Toen hij zij Voor Tilburg hoefde ik verder niks meer te weten, want ik doe alles voor Tilburg. Mocht er dan op me gestemd worden, kon ik ineens gemeenteraadslid worden. Dat was net als een film voor me, ik zag mezelf al op zo’n dikke stoel zitten, haha. In anderhalve maand heb ik mezelf gepromoot voor de verkiezingen met posters en een toffe wervingsvideo volledig in de Richie Skaafijs stijl. Toen kwamen de verkiezingen en ik stond daar tussen allemaal nette mensen als jongen van de straat. Ik dacht echt ‘wat doe ik hier?’ haha. Op het laatste moment kregen we één zetel, dus toen werd het feest. Ik kwam op de vierde plek binnen en ik mocht met Ivan Otten mee als ‘soldaat’. Hij vond dat mijn frisse wind goede invloed kon hebben op het bestuur. Dat is wel echt een eer, ik ben ook gewoon beëdigd, haha. Dik toch?”

#10. Wat verwacht je in de toekomst nog voor Tilburg te kunnen betekenen?

“Er komen nog veel vette dingen aan. Wij hebben eerder al Kromme Krukas georganiseerd. Dat is een soort motorcross evenement en dat gaan we uitbreiden, we gaan shows geven, nieuwe muziek opnemen, we gaan verder met het ontwikkelen van de kinderserie en natuurlijk blijf ik het lekkerste skaafijs, de lekkerste saté én positiviteit rondbrengen in Tilburg. Ik wil Tilburg de speelgrond maken van Domme Kar, Tilburg moet ‘gesaust’ worden.”

#11. Wat vind je zo mooi aan Tilburg?

“Poppodium 013 vind ik vet, ik heb daar grote sterren gezien. Dat is toch ook wel het hartje van Tilburg. En de kermis, iedereen komt daar samen, iedereen geniet. Ik maak daar met m’n Domme Kar zoveel mensen blij, ook ’s avonds is iedereen nog lekker aan het nagenieten. De kermis geeft Tilburg eigenlijk de boost die ik het hele jaar door aan de stad wil geven.”

#12. Wat is je favoriete smaak skaafijs?

“Cherry strawberry, sowieso. Die is echt lekker man en ook vooral onder de dames erg populair.”

#13. Hoe kunnen we je online in de gaten houden?

“Overal waar je Domme Kar intypt, kun je alles over ons vinden. De videoclip staat inmiddels op YouTube, de kinderserie komt eraan en gaande weg gaan we sowieso nog meer ‘domme’ dingen organiseren. Dus iedereen die ons in de gaten houdt op Facebook, Instagram en andere socials, gaan alles sowieso meekrijgen.”

013 vragen aan…

In de rubriek (0)13 vragen aan.. stellen we dertien vragen aan verschillende Tilburgers. Benieuwd naar meer verhalen van mensen uit de stad? Die vind je hier.