(0)13 vragen aan… De Kruikenzeiker

de kruikenzeiker

In onze nieuwe rubriek (0)13 vragen aan… stellen we dertien vragen aan verschillende Tilburgers. Als eerste aan de beurt: voetbaltwitteraar en -blogger De Kruikenzeiker. Hij is al jarenlang actief op social media, schrijft scherpe wedstrijdverslagen over de wedstrijden van Willem II en zit de laatste jaren vaak bij Willem II aan tafel. Zo is hij betrokken bij het ontwerpen van het huidige uitshirt en ontwierp hij ook de aanvoerdersbanden. Onlangs maakte hij bekend te stoppen met het schrijven van wedstrijdverslagen. 

Fotografie: Jules van Iperen

1. Waarom heb je besloten om te stoppen met je verslagen?

“Een gebrek aan tijd is de hoofdreden. Daarnaast wil ik niet op een punt komen dat mijn lezers gaan roepen dat ik er maar beter mee kan stoppen. De angst om niet meer origineel, relevant of creatief te zijn met mijn verslagen is groot. Na bijna zeven seizoenen ben ik in zo’n beetje ieder stadion van Nederland geweest en heb ik iedere club (waaronder onszelf) wel een keer op de korrel genomen. Ik heb het gevoel dat ik bijna alles rondom die wedstrijden al wel eens geschreven heb. Daarnaast ben ik dit hele gebeuren bewust begonnen als anoniem typetje en dat wil ik altijd graag zo houden. Helaas wordt dat niet altijd door iedereen gerespecteerd.”

“Ten eerste ben ik niet iemand die graag in de schijnwerpers staat. Ik ben geen showmannetje, macho of toneelspeler. Nu gaat die aandacht lekker naar ‘De Kruikenzeiker’ en niet naar mij persoonlijk. Ik zit daar echt niet op te wachten. Waardering in de vorm van reacties op social media, zijn stukken mooier dan dronken mensen die je om de nek vliegen om in je oor te kwèèken hoe tof ze je vinden. Ten tweede ben ik kritisch over voetbalsupporters, voetbalclubs en voetballers. Mijn werkgever of familie heeft niets te maken met wat ik in een cynische bui op een website kwak. Door anoniem te (willen) blijven zorg ik ervoor dat m’n hobby en m’n privéleven niet met elkaar botsen.”

2. Betekent dit het einde van De Kruikenzeiker?

“Nee, zeker niet. Ik stop met wedstrijdverslagen, maar ik blijf gewoon actief op Twitter zoals ik dat nu ben omdat ik dat nog veel te leuk vind. En waar ik één deur dicht doe, maak ik gewoon weer een ander open. Ik zal absoluut weer iets anders oppakken wat me weer nieuwe energie geeft. Gewoon weer iets vanaf 0 opbouwen. Daarnaast is het voor mijn vaste volgers geen geheim dat ik al jaren bezig ben met een bundel met alle verslagen en artikelen die ik in die zeven seizoenen geschreven heb. Misschien dat ik daar na dit seizoen eindelijk eens wat meer tijd voor heb.”

3. Wat is het hoogtepunt tijdens je tijd als De Kruikenzeiker?

“Ik denk dat het allermooiste voor mij is dat ik geïnterviewd werd door VI Pro (online platform van het grootste voetbalblad van Nederland) in Café Weemoed. Het artikel werd erg goed ontvangen en was het populairste Willem II-gerelateerde artikel van VI het afgelopen jaar. Daarnaast is het grappig als je op Twitter ineens gevolgd wordt door BN-ers en bekende voetballers waar je normaal zelf graag naar kijkt als je op de bank zit. Maar dit zijn twee dingen die even in me opkomen. Het heeft me echt enorm veel gebracht.”

4. Wat was de gaafste thuiswedstrijd waarvan je verslag deed?

“Heel cliché misschien maar NAC thuis in de play-offs om degradatie. Wij wonnen met 3-1 na een 2-1 uitnederlaag en bleven daardoor in de Eredivisie en NAC in de Jupiler League. Voor dit soort wedstrijden ga ik er altijd extra voor zitten. De wedstrijden tegen de rivaal zorgden bij mij ook altijd voor de meeste bezoekers en reacties. Positieve uit Tilburg, en gefrustreerde, zure reacties uit Breda. Heerlijk!”

5. Wat was de gaafste uitwedstrijd waarvan je verslag deed?

“Ik hou er van als een uitwedstrijd meer is dan een bus instappen, een wedstrijd kijken en weer gaan. In het seizoen 2016-2017 maakten we van Heerenveen uit een dagje weg. We startten met de trein, stapten toen in een doorgezakte Opel en maakten daarna nog een rustgevend boottochtje waarbij we heel Sneek op ons dak kregen. Uiteindelijk verloren we wel, maar hadden een topdag gehad. Soms moet je de wedstrijd ook lekker vergeten en gewoon op pad gaan met je maten.”

6. Wat is je favoriete Willem II-er aller tijden?

“Het was altijd de Finse verdediger Sami Hyypiä. Een icoon in Tilburg, daarna een god in Liverpool. Maar toen kwam Fran Sol en die veroverde de harten van alle Willem II-ers. Enorm sympathiek, gepassioneerd, benaderbaar en bovenal een échte spits.”

7. Als jij de nieuwe algemeen directeur van Willem II zou zijn, wat zou er dan veranderen?

“Als ik Algemeen Directeur van Willem II zou zijn, zou ik me denk ik vooral bezighouden met onbelangrijke zaken waar een directeur zich helemaal niet mee moet bemoeien. De muziekkeuze in het stadion, tot hoe laat D’n Beitel open is en hoe ik het snelst van die ene slechte speler af kan komen. Niks voor mij. Laat mij maar lekker op de tribune mauwen over die onbelangrijke zaken.”

8. Met welke Willem II-er zou je graag een nachtje doorhalen?

“Wel iemand die een paar pils op kan en niet te jolig is en zeker niet gaat dansen. Ik denk dat je met Freek Heerkens en Jordens Peters prima studentenellebogen kan krijgen van het hangen aan de bar. Vooral geen shotjes en gedoe. Gewoon een pilske pakken, rondkijken en niet te veel ouwehoeren.”

9. Wat is de leukste reactie die je in de tijd als De Kruikenzeiker hebt ontvangen?

“Supporters van Ajax, SC Heerenveen, FC Twente etc. die wekelijks naar mijn site gaan en het nog leuk vinden ook, heb ik altijd bijzonder gevonden. Sommigen daarvan geven zelfs aan dat ze dankzij mijn onzin meer sympathie voor Willem II en Tilburg hebben gekregen. Dat vind ik nog leuker om te horen dan een Willem II-er die het leest en waardeert.”

10. Naar welke wedstrijden kijk je jaarlijks uit en waarom?

“Verre uitwedstrijden zijn altijd mooi. Win je, dan is er de romantiek van de heroïsche tocht naar een ver stadion en heb je een lange terugweg om het stevig te vieren. Verlies je, dan lijden alle supporters samen. Moet je weer urenlang terug naar Tilburg met een flink pak slaag rijker. Het heeft allebei z’n charme al heb ik toch de voorkeur voor die overwinning.”

11. Hoe ziet jouw dag eruit als Willem II speelt?

“Dat verschilt natuurlijk per wedstrijddag, maar het liefst ga ik op tijd van huis weg. Even naar de kroeg. Bij voorkeur de Irish Pub, Café de Kok of bij goed weer een speciaalbiertje aan de tuintafels bij Café Berlijn. Veel slap ouwehoeren, en een half uurtje voor de wedstrijd richting het stadion gaan. Even een biertje halen bij de twee ‘oude dames’ in D’n Beitel, nog een biertje halen voor op de tribune en dan mag het wat mij betreft beginnen.”

12. Waarom ben je trots op Tilburg?

“Tilburg is geen stad waar busladingen toeristen hun fototoestellen vol schieten. Toch heeft Tilburg echt hele mooie plekken al moet je ze even weten te vinden. Waar vroeger Tilburgers echt mauwden op hun stad is er nu de terechte trots bij een jongere generatie die met haar creativiteit echt een bijdrage leveren aan de stad. Mooi om te zien. En toch zal Tilburg ondanks een grote metamorfose altijd zichzelf blijven door de eigenheid, de enorm rijke cultuur en de taal die zo ontzettend diep geworteld zit. Daar kan ik echt van genieten. Daarin hebben we echt veel meer in huis dan andere, vergelijkbare steden.”

13. Hoe verwacht je dat de rest van dit seizoen gaat verlopen voor Willem II?

“Ik verwacht verder een rustig verblijf in de Eredivisie. Ik denk dat we teveel kwaliteiten hebben om echt in gevaar te komen, maar we net te weinig kwaliteit hebben om mee te doen om Europees voetbal. Met een plekje in de middenmoot ben ik erg tevreden. In de beker denk ik wel dat er kansen liggen om de finale te halen. We moeten thuis tegen AZ en als we als fanatieke supporters er één groot gekkenhuis van maken is er echt iets mogelijk.”

013 vragen aan…

Ken jij Tilburgers die je graag terug ziet komen in deze rubriek? Zet het eventjes in de reactie. Misschien stellen we hem of haar dan binnenkort ook wel (0)13 vragen.