013 vragen aan… de nieuwe algemeen directeur van Tilburg Trappers Ruud van Baast

ruud van baast

Hij loopt al dertig jaar bij Tilburg Trappers rond, is sinds vijf jaar vrijwilliger in het bestuur van de club en staat vanaf aankomend seizoen als nieuwe algemeen directeur aan het roer van de Tilburgse ijshockeytrots. We hebben het over de 46-jarige Tilburger Ruud van Baast. Wij stelden hem (0)13 vragen. Over zijn ambities als algemeen directeur, coronaperikelen en nog veel meer. Want wat voor man schuilt er achter dit goedlachse gezicht met bijbehorende play-offs baard? We zochten het voor je uit.

Foto: Ruud van Baast (rechts) bij de ondertekening van zijn contract

#1: Allereerst: hoe word je benaderd als algemeen directeur van Tilburg Trappers?

“Mede door het coronavirus besloten we als bestuur zijnde dat de nieuwe algemeen directeur iemand moest zijn die de club door en door kent. Toen in het bestuur werd gevraagd of iemand interesse had in de functie stak ik mijn vinger op. Het is een grote opgave gezien de huidige situatie, maar ik heb er gigantisch veel zin in.”

#2: Wat voor reacties ontving je op je nieuwe functie?

“Niet normaal hoeveel leuke reacties ik heb ontvangen sinds we naar buiten hebben gebracht dat ik algemeen directeur zou worden vanaf aankomend seizoen. Dat had ik echt onderschat. Ook wat voor bereik we als ijshockeyclub hebben. Ik wist bijvoorbeeld wel dat ik veel mensen in de stad kende, maar dat netwerk heb ik zakelijk eigenlijk nauwelijks benut omdat ik in Rotterdam werkte. Het doet me dan ook goed dat ik zoveel positieve reacties vanuit alle kanten heb ontvangen.”

#3: Wat zijn de werkzaamheden van een algemeen directeur binnen Tilburg Trappers?

“Vooral het grotere plaatje bewaken. Eigenlijk ben ik eindverantwoordelijk voor alles en heb de helikopterview over de club waarbij ik verantwoording afleg aan het algemeen bestuur. Ik moet ervoor zorgen dat er genoeg geld binnenkomt, supporters & sponsoren een goed gevoel hebben en zorgen dat de organisatie staat. Het is heel divers werk en eigenlijk ben ik overal wel bij betrokken. De ene dag zit ik aan tafel met de bierbrouwerij om het over ons horecagedeelte te hebben, een dag later heb ik een gesprek met onze hoofdsponsoren en even later ben ik bezig met het inkopen van merchandise voor het nieuwe seizoen. Ondertussen moeten de dagelijkse werkzaamheden ook doorgaan en worden gestroomlijnd. Eigenlijk ben ik dus overal mee bezig. Het enige waar ik niks mee te maken heb, is het technische gedeelte. De trainer en zijn technische staf bepalen het technische beleid, ik ben alleen na goedkeuring van het bestuur verantwoordelijk voor de budgettering hiervan.”

#4: Er was sprake dat de ijshal zou worden verbouwd en uitgebreid: hoe staat het met die plannen?

“Daar kan ik heel kort over zijn: in de ijskast. De plannen zijn wel zo concreet dat als er weer aanleiding voor is, we snel van start kunnen. Maar gezien de actuele ontwikkelingen, is het verbouwen of uitbreiden van de ijshal niet aan de orde. Prioriteit is in eerste instantie om Tilburg Trappers door het coronatijdperk heen te slepen. We kunnen geen risicovolle investeringen doen en een uitbreiding is momenteel ook niet actueel. Laten we eerst hopen dat we zo snel mogelijk weer een volle ijshal mogen ontvangen.”

#5: Tilburg Trappers is al jaren één van de betere teams in de Oberliga: verwacht je ooit te promoveren naar de DEL2?

“Verwachten is een groot woord. Maar het is wel mijn grootste doel om ervoor te zorgen dat Tilburg Trappers op termijn promoveert. Hiervoor heb ik drie pijlers. Op nummer één staat dat we moeten blijven aantonen dat Tilburg Trappers sportief relevant is voor de DEL2 door steeds maar weer kampioen te worden. Anderzijds wil ik laten zien dat we als Tilburg Trappers een gastvrije club zijn met een topsportklimaat. Als laatste wil ik aan de organisatie van de DEL2 laten zien dat we een solide organisatie zijn die betrouwbaar is om zaken mee te doen. Als we deze punten kunnen bewaken en optimaliseren, heb ik er goede hoop op dat Tilburg Trappers op den duur kan promoveren.”

#6: Wat zijn concrete zaken die je wilt veranderen?

“Ik wil het Trappers gevoel nog veel meer naar voren laten komen. Tilburg Trappers gebruiken om mensen aan elkaar te verbinden. Tilburg Trappers is een familiegevoel, dat moet nog veel meer naar voren komen. Daarnaast wil ik Tilburg Trappers niet positioneren als lokale of regionale ijshockeyclub, maar als nationaal boegbeeld voor het Nederlandse ijshockey. Denk aan ijshockey op televisie, meer aandacht voor ijshockey in de landelijke media: Tilburg Trappers moet in heel het land meer worden gezien als uithangbord voor ijshockey in Nederland. Je ziet nu al dat Tilburg Trappers als een olievlek aan het verspreiden is. Waar we eerst vooral seizoenkaarthouders uit Tilburg hadden, zijn er nu zelfs Duitse ijshockeyfans die hier een seizoenkaart kopen.”

#7: Wat merken supporters van het feit dat jij algemeen directeur wordt?

“De supporters zijn heel belangrijk voor de club. Ik heb goede banden met de verschillende supportersverenigingen en vind het vooral belangrijk dat ik als algemeen directeur benaderbaar ben voor supporters. Je zult me dan ook geregeld een biertje zien pakken in de biergarten na een wedstrijd. Ik wil de relatie tussen supporters en de organisatie blijven verbeteren. Ik vind de mening van supporters gigantisch belangrijk en wil niet alleen dat supporters zich gehoord voelen, maar dat we als organisatie ook daadwerkelijk iets doen met hun input.”

Ruud van Baast samen met zijn vrouw.

#8: Hoe gaan jullie als club om met het coronavirus?

“We hebben verschillende maatregelen getroffen. Zo zijn tijdelijke contracten in de organisatie niet verlengd, leveren spelers salaris in, werkt kantoorpersoneel vanuit huis en hebben we verschillende scenario’s uitgewerkt. We hopen halverwege oktober weer met een volledig competitieschema van start te kunnen en daar werken we met verschillende scenario’s naartoe. Hierover hebben we nauw contact met de Oberliga en de verschillende clubs in de competitie.”

“Momenteel werkt onze organisatie net als de rest van Nederland vanuit huis. Onze spelers zijn inmiddels met oud-speler Ivy van den Heuvel als personal trainer aan de slag en hun vorderingen worden met een app geregistreerd. Hopelijk kunnen we in augustus de trainingen op het ijs hervatten.”

#9: Wanneer kunnen we weer naar het ijshockey?

“We hopen zo snel mogelijk. De competitie start naar verwachting halverwege oktober. In Duitsland zijn ze qua maatregelen omtrent het coronavirus net wat verder dan hier. Daar verwachten ze in oktober het aantal mensen dat binnen onze stadioncapaciteit past, zeker te mogen ontvangen. Wij volgen uiteraard de Nederlandse maatregelen. Dus hopelijk kunnen we in oktober in een volle hal spelen, maar als dat niet het geval is, hebben we verschillende scenario’s klaarliggen. Seizoenkaarthouders die door de maatregelen wedstrijden moeten missen, worden uiteraard op een gepaste wijze tegemoet gekomen.”

#10: Even iets anders: je bent ook ijshockeyscheidsrechter geweest. Hoe word je ijshockeyscheidsrechter?

“Dat is bij mij het klassieke verhaal van de jongen die wilde ijshockeyen maar eigenlijk niet goed genoeg was. Toen ben ik op een gegeven moment gaan fluiten en zo een beetje dat wereldje ingerold. Uiteindelijk heb ik zo’n 23 jaar gefloten, ruim tien wereldkampioenschappen gefloten, ben ik de hele wereld overgevlogen en heb ik prachtige wedstrijden mogen leiden. Ik focuste me echt volledig op het fluiten, nam zelfs onbetaald verlof op om mijn droom na te jagen. Dat ik de eerste verjaardag van mijn dochter miste omdat ik moest fluiten, hoor ik nu nog steeds van mijn vrouw.”

#11: Wat is het hoogtepunt in jouw loopbaan als scheidsrechter?

”Ik denk dat dat mijn laatste toernooi is geweest in Oekraïne. Dat was een wereldkampioenschap in divisie 1, het niveau onder de topdivisie. Heel de beleving en het bewustzijn dat je na elf WK’s je laatste wedstrijd fluit in een volle zaal met duizenden mensen op de tribune, geeft me nog steeds een heel mooi gevoel als ik er aan terug denk. Die wedstrijd heb ik zo bewust meegemaakt dat het echt een hoogtepunt was.”

#12: Wat doe je in je vrije tijd?

“Natuurlijk tijd doorbrengen met mijn gezin. Daarnaast ben ik op sportief vlak fanatiek padel aan het spelen bij TCT naast het Koning Willem II Stadion. En ik ben een echte Tilburger dus ik kom graag in de stad.”

#13: Daarover gesproken: waar kom je graag in Tilburg?

“Eigenlijk bij alle evenementen in Tilburg wel. Van Tilburg Culinair tot Hap Stap tot het Kruikenconcert; ik vind het gezellig om Tilburgse evenementen te bezoeken. Daarbuiten ben ik wel een bourgondiër en hou ik van een borrel of etentje buiten de deur. Ik kom graag bij Stadsbrouwerij013, Shoco, Slijterij of de Baret. Als we uiteten gaan, bepaalt mijn dochter eigenlijk altijd waar we heen gaan. Dat wordt dan ook vaak sushi eten bij Shinzo aan de Piushaven.”

013 vragen aan…

In de rubriek (0)13 vragen aan… stellen we dertien vragen aan verschillende Tilburgers. Eerder gaven onder anderen de volgende Tilburgers antwoord op dertien vragen: