Dieuwertje Vorstenbosch is een veelzijdige onderneemster uit Tilburg. Ze staat bekend om haar ondernemingszin, duurzaamheid en creatieve projecten. Van een horecazaak tot haar nieuwe rol als klimaatburgemeester en het openen van de FREE FASHION Store, Dieuwertje zet zich in voor een groenere toekomst. We spraken Dieuwertje over haar achtergrond, ondernemerschap en duurzame ambities.
#1: Ben je een echte Tilburger?
“Ja, ik ben geboren en getogen in Tilburg. Hoewel mijn ouders oorspronkelijk uit Oosterhout en Geertruidenberg komen, verhuisden ze in de jaren ‘80 naar de Reeshof om schoenenwinkel ‘Shoes 2 Go’ te openen. Mijn ouders zijn ondertussen met pensioen en daardoor bestaat deze winkel niet meer.”
#2: Hoe ben je in de ondernemerswereld terechtgekomen?
“Tijdens mijn studie Ondernemerschap begon ik al vroeg met projecten. In 2010 startten we een webshop voor mannenverzorging genaamd Mencare24.nl. Die webshop heb ik zeven jaar gerund en is daarna overgenomen door mijn vader. Na mijn studie ben ik de horeca ingerold en heb ik bij verschillende horecazaken gewerkt om ervaring op te doen. In 2017 heb ik mijn eigen zaak geopend: Dwars Hotdogbar.”
#3: Wat zie je als mijlpalen in je werkleven tot nu toe?
“Een belangrijke mijlpaal was het opzetten van Mencare24.nl en natuurlijk het openen van Dwars Hotdogbar in 2017. Het opzetten van die twee concepten gaf me veel voldoening. En nu met de FREE FASHION Store voel ik dat ik écht iets bijdraag aan duurzaamheid.”
#4: Dwars Hotdogbar is een uniek concept. Hoe kwam je op het idee om een hotdogbar te beginnen?
“Ik wilde altijd al iets doen in de horeca. Het idee van een koffiezaak sprak me heel erg aan, maar er kwamen op dat moment veel koffiezaken in Tilburg bij. Ik ging daarom kijken naar opties binnen fastfood, maar dan gezonder en met lokale producten. Zo ontstond Dwars Hotdogbar. In 2021 heb ik de zaak verkocht, maar Dwars bestaat nog steeds en staat nu vaak op evenementen.”
#5: Je bent nu klimaatburgemeester van Tilburg. Hoe kwam deze rol op je pad?
“Lucy Bathegate, een andere klimaatburgemeester, benaderde me en stelde voor dat deze rol ook wel bij mij zou passen. Zo zijn er meerder klimaatburgemeesters per stad. Ze wist dat ik al veel bezig was met duurzaamheid en groene projecten en dat ik verbinding zocht tussen ondernemers. Zo kwam ik in deze rol terecht, die ook vind passen bij mezelf.”
#6: Wat zijn je taken als klimaatburgemeester?
“Het is meer een soort eretitel dan een officiële functie. Je krijgt er niet voor betaald, maar je hebt wel richtlijnen. Je moet bijvoorbeeld betrokken zijn bij groene en duurzame projecten. We hebben ook een community met andere klimaatburgemeesters in Nederland, waar we kennis en ervaringen uitwisselen.”
#7: Wat vind je het meest inspirerende of uitdagende aan je werk als klimaatburgemeester?
“Het mooiste is de mogelijkheid om anderen te inspireren en bewustwording te creëren over duurzaamheid. Het is een uitdaging om de boodschap over te brengen op een manier die mensen echt aanspreekt en motiveert.”
#8: Onlangs heb je de FREE FASHION Store geopend, een duurzame modewinkel. Kun je meer vertellen over het idee en concept?
“De FREE FASHION Store is ontstaan vanuit de gedachte dat er een gigantisch textieloverschot is. In plaats van steeds maar nieuwe kleding te kopen, kunnen mensen hun kleding inbrengen bij ons en anderen kunnen die kleding weer meenemen. Het idee is dat goede, nog draagbare kleding een tweede leven krijgt in plaats van in de afvalbak te belanden.”
#9: Wat was je inspiratie om een duurzame modewinkel te starten?
“Ik vond het ongelofelijk hoeveel kleding er wordt weggegooid terwijl het vaak nog goed draagbaar is. Gemiddeld dragen we een kledingstuk maar zeven keer, terwijl we jaarlijks zo’n vijftien kilo kleding per persoon weggooien. Door een winkel als deze te openen, wil ik bijdragen aan bewustwording en het probleem van textielverspilling aanpakken.”
#10: Heb je al mooie reacties mogen ontvangen van klanten?
“Absoluut! Mensen zijn vaak verrast over de kwaliteit van de kleding en de uitstraling van de winkel. We hebben het ingericht alsof we een high-end modezaak zijn, wat mensen een nieuwe blik geeft op tweedehands kleding. Dat mensen met een blij gezicht en nieuwe items de winkel verlaten, maakt me heel blij.”
#11: Hoe financier je een project zoals de FREE FASHION Store, dat draait om duurzaamheid?
“Wereldhaven heeft het pand te beschikking gesteld, omdat het leegstond. Daarnaast hebben we enkele, kleine subsidies gekregen, maar er zit ook veel eigen geld in. Ons doel is om uiteindelijk subsidies te verkrijgen, het geld halen we niet bij de consument omdat we hen vooral een stukje bewustwording willen meegeven.”
#12: Welke ambities heb je nog voor de toekomst, zowel op het gebied van duurzaamheid als ondernemerschap?
“Het zou geweldig zijn als de FREE FASHION Store een keten zou worden, met vestigingen in meerdere steden. Daarnaast denk ik aan een soortgelijk concept voor speelgoed. Er is zoveel speelgoed dat hergebruikt kan worden en waarmee je anderen blij kunt maken. Dat zou mijn volgende duurzame project kunnen worden.”
#13: Wat zou je andere ondernemers adviseren die, net als jij, willen bijdragen aan duurzaamheid?
“Gewoon doen! Praat met mensen die je inspireren en die ervaring hebben. Je hoeft niet alles alleen te doen; door samenwerking en kennis te delen kun je samen verder komen.”