013 vragen aan… directeur Theaters Tilburg Rob van Steen

Rob van Steen

Hij staat aan het roer van het mooiste theater van Nederland (vinden wij dan), woont sinds zeven jaar in Tilburg en is hartstikke trots op deze stad ‘vol rauwe randjes’. We hebben het over de directeur van Theaters Tilburg: Rob van Steen. Voor 013 vragen aan… spraken wij hem over zijn vijftigste verjaardag, ‘Koperen Kees’, het Tilburgse volkslied en nog veel meer.

1. Waarom is Theaters Tilburg het mooiste theater van Nederland?

“Theaters Tilburg is echt Tilburgs. Dat wil zeggen: net als in de stad zelf zit de schoonheid ‘m als eerste in de mensen die het ‘m doen. Als je over de rode loper binnenwandelt, word je begroet door een stralende portier en dat is slechts een voorbode voor de rest van de organisatie. Allemaal zijn ze even gastvrij en vriendelijk, zowel voor als achter de schermen. En er zit veel schoonheid in het programma. Omdat we een grootstedelijk podium zijn, brengen we toprepertoire in bijvoorbeeld muziek, dans en circus. En tenslotte, maar dat hoef ik eigenlijk niet uit te leggen, zit de schoonheid in de verpakking. De schouwburg en concertzaal zijn hele mooie iconische gebouwen in een binnenstad die zelf nogal wat rauwe randjes en lelijke plekken kent.”

2. Wat is het gekste wat je als directeur tot nu toe hebt meegemaakt?

“Laat ik de vraag wat ombuigen, dan is het wat makkelijker te beantwoorden. Wat ik echt te gek vond toen ik na Amsterdam en Zutphen in Tilburg kwam wonen, was de eerste keer dat ik aan mocht schuiven bij het Kruikenconcert. Ik had nog nooit zoiets meegemaakt; dat grote orkest dat klassieke muziek mengde met evergreens, de uitbundige sfeer in de zaal en in de foyers. Eerlijk gezegd ben ik niet zo’n fuifnummer en sta ik doorgaans als een soort houten Klaas naar de hossende meute te kijken. En toch, na die eerste keer voelde ik me de koning te rijk en was ik reuze trots dat ik directeur mocht zijn van zo’n plek.”

3. Als je voor de rest van de leven nog maar één voorstelling zou mogen zien, welke zou het dan zijn?

“Voor iemand die drie of vier voorstellingen per week ziet, is dat natuurlijk een schier onmogelijk te beantwoorden vraag. Laat ik vertellen over de voorstelling waarvan ik het nog eeuwig betreur dat ik die heb gemist. Het is namelijk al weer vijftien jaar geleden dat Tom Waits optrad in Carré. Destijds woonde ik in Amsterdam en had ik er zo naartoe kunnen gaan. Alleen, de officiële kaartjes waren maar liefst 160 euro en dat vond ik toen belachelijk. Bij het lezen van de recensies baalde ik als een stekker. Dat optreden met een stampende Waits in stofwolken was legendarisch. Soms zijn live belevenissen zoveel meer waard dan het bedrag dat je voor een ticket betaalt. Dus dat spijt me nog altijd.”

4. Welke artiest/voorstelling zou je heel graag nog een keer willen ontvangen in Tilburg?

“Gelukkig kunnen we er als schouwburg en concertzaal voor zorgen dat de lievelingsartiesten van het publiek regelmatig terugkeren. Zelf ben ik enthousiast over de moderne dansvoorstellingen van het Nederlands Dans Theater. En elk jaar slagen we er wel in om de gezelschappen van de topchoreografen waar zij mee werken naar Tilburg te halen. Zoals dit jaar bijvoorbeeld Hofesch Shechter en volgend jaar Akram Kahn. Dat zijn avonden waarbij je aan de zindering in de zaal voelt dat er iets bijzonders gaande is. Het zijn voorstellingen waar mensen nog maanden of jaren over spreken. En als ik nog een wens mag noemen? Ik ben fan van het strijkersensemble Amsterdam Sinfonietta. Zij waren hier vorig jaar met de Canadese zanger Rufus Wainwright. Die avond was onvergetelijk en zou ik graag herhalen.”

5. Wat vind jij de spannendste plek van Tilburg?

“Die plek is hier op het toneel van de schouwburg. Precies in het midden vind je in het parket een koperen plaatje; de zogenaamde ‘Koperen Kees’. Het is het middelpunt van waaruit de decoropstellingen en lichtstanden worden berekend. Een soort Nieuw Amsterdams Peil maar dan voor theaters. Bij ons is dat ook exact het punt waar in het schouwburgontwerp van architecten Bijvoet en Holt de werelden van de artiest en die van het publiek elkaar raken. Een magische plek waarvan je de betekenis pas voelt als je er gaat staan. Bij voorkeur voor een uitverkochte zaal natuurlijk, maar dat is jou en mij waarschijnlijk niet gegund.”

6. Wat mis je nog in Tilburg en zou je hier graag willen zien?

“Weet je, mijn basisinstelling is dat ik sowieso altijd meer mis dan ik meemaak. En zeker in zo’n stad als Tilburg waar elke dag weer zoveel te zien en te beleven is. Soms is me dat eerlijk gezegd allemaal een beetje te veel. Ik verkeer in de fortuinlijke positie dat ik voor heel veel leuke dingen wordt uitgenodigd, maar ik kan simpelweg niet overal bijzijn. Dus nee, qua aanbod mis ik niks. Natuurlijk heb ik zo af en toe mijn nostalgische buien. Dan zie ik een groepje ganzen vliegen boven dat lelijke Koningsplein en voel ik een hartstochtelijk gemis aan de IJssel, de rivier die langs het wonderschone Zutphen stroomt waar we hiervoor woonden. Maar ach, dat gemis is geen onprettig gevoel.”

7. Waar in Tilburg ga je het liefst een hapje eten?

“Misschien vind je dat een beetje opportunistisch voor een schouwburgdirecteur, maar het liefst eet ik toch echt in eigen huis. Aan de ene kant vanwege de mensen waartussen ik me thuis waan, en aan de andere kant omdat ik me soms erg verwend voel. Tom Biessen, kok van restaurant Lucebert, doet altijd erg zijn best om je te verrassen. Het is steeds weer net iets anders en weer iets lekkerder. Het is voor mij een gemak dat wordt gecombineerd met een voorheen ongekende luxe.”

8. Waar mogen wij jou ’s nachts voor wakker maken?

“Nou liever niet eigenlijk, ik ben al lang blij dat ik een beetje lekker slaap met zo’n hectisch leven. Maar ik kan je wel een leuk verhaal vertellen over de dag dat ik vijftig werd. Toen werd ik namelijk iets te vroeg uit bed gerost om met mijn twee dochters en mijn lief te ontbijten. En bij de eerste slok vers geperste sap klonk er rumoer buiten, het leek wel muziek. De deurbel ging en uiteraard deed ik zelf open. Op de stoep stond het David Romanello Jazz Trio uitbundig te spelen. Een meer treffende aubade voor deze middelbare man met een ontluikende passie voor improvisatiemuziek had ik zelf niet kunnen bedenken. Die ochtend speelde zij in onze huiskamer; jazz met een eitje en cappuccino.”

9. Met welke Tilburger zou je graag een dagje willen ruilen?

“Al wonen we inmiddels al bijna zeven jaar in deze stad, ik kom hier niet vandaan. Ik heb hier geen geschiedenis, ik ben hier niet opgegroeid. Dus in dat Tilburgse volkslied herken ik me niet. Ik ben hier niet geboren, ik ken de rookwolken uit de schoorstenen van de fabrieken niet. Eerlijk gezegd roep ik dan ook graag de stad op een nieuw volkslied te schrijven. Een tekst die meer inclusief dan exclusief is. Een tekst waarin iedereen zich herkend en zich dus Tilburger kan voelen. En als ik dan echt een dag met iemand zou willen ruilen? Dan het allerliefst met dat jongetje uit groep acht dat tijdens het bevrijdingsconcert in de Piushaven dat nieuwe lied uit volle borst meezingt, aan de hand van zijn pa aan de rand van de kade. Wat zou het mooi zijn om een dag, slechts één dag weer een onbezorgd kind te zijn dat nooit twijfelt waar of bij wie hij hoort.”

10. Wat doe je het liefst op een vrije zaterdag?

“Eerlijk gezegd is dat best een saai antwoord. De rest van de week is erg druk en ook de zaterdagavond is over het algemeen goed gevuld. Met voorstellingen in eigen huis of omdat ik bij collega’s in het land voorstellingen wil spotten voor ons eigen programma. Dus zaterdag overdag slenter ik het liefst over de markt en leen een boek in de bibliotheek. En al moet ik daar tegenwoordig een stukje verder voor lopen, die nieuwe LocHal is natuurlijk helemaal top. Daarna ga ik een eindje door de bossen crossen op mijn mountain bike en drink ik tegen de avond bij de Stadsbrouwerij een lekker biertje met een goede vriend. Dus sorry, voor mij geen gekke dingen op mijn vrije zaterdag.”

11. Wat zou je doen als je vandaag 1 miljoen euro zou winnen?

“Eerlijk gezegd heb ik al alles wat mijn hartje begeert. Geen idee wat ik zou moeten kopen of bezitten. Voor mij geen auto, boot, bungalow of dure Rolex. Dus ik zou een ton houden voor mensen in mijn directe omgeving die wel een steuntje kunnen gebruiken. En oké, voor een reisje met de camper door Nieuw-Zeeland of zo. Maar het overgrote deel zou ik besteden aan een programmafonds waarmee ik prachtige voorstellingen vanuit het buitenland naar Tilburg kan halen. Als cadeautje aan mezelf en aan de Tilburgers die er net als ik hun hart aan op halen. Van geven wordt jezelf rijker denk ik dan maar.”

12. Wat vind je het leukste evenement in Tilburg?

“Ik stond vorige maand verbaasd van de omvang en power van het nieuwe festival Better Get Hit. Met urban, jazz en soul muziek op elke denkbare plekken in Theaters Tilburg. Ik vind het echt te gek dat de drie initiatiefnemers zoveel tijd, energie en geld hebben gestopt in een muziekevenement dat er voorheen in deze regio simpelweg niet was. Met sterren als Caro Emerald en Cory Henry, met het Metropoolorkest en een uitgekiende line-up van urban acts die ik nooit eerder in de schouwburg heb gezien. Eigenlijk was het een kleine versie van het North Sea Jazz Festival, maar dan gewoon hier in ons eigen Tilburg. Tof toch? Ik wil er graag samen met dat drietal voor zorgen dat het volgend jaar terug kan keren, daar kunnen we alle hulp voor gebruiken. Dus eigenlijk moet ik een stukje van dat miljoen uit die vorige vraag daarvoor gebruiken. Mag dat nog?”

13. Waarom ben je trots op Tilburg?

“Het is natuurlijk al vaker gezegd. Maar de trots van Tilburg zit niet in de stenen, die zit in de dingen die hier gebeuren. Tilburg zit in een ongekende boost en elke week is er weer nieuws over nieuwe initiatieven, nieuwe gebouwen en nieuwe plekken om te zien en mee te maken. In Tilburg wonen mensen die vol zitten met plannen en die de handen uit de mouwen steken om die te realiseren. Je kan hier vrijuit dromen, er is altijd wel iemand die je wil helpen. En ik? Ik ben er trots op dat ik daar deel van uit mag maken. Dat ook ik soms de schouders mag zetten onder de plannen van een jonge theatermaker of een nieuw festival. En dat ik me mag wentelen in al die toffe ontwikkelingen. Daar ben ik trots op.”

013 vragen aan…

In de rubriek (0)13 vragen aan… stellen we dertien vragen aan verschillende Tilburgers. Eerder gaven de volgende Tilburgers antwoord op dertien vragen:

Welke Tilburgers zou jij graag terugzien in deze rubriek? Laat het vooral weten in de reactie.