013 vragen aan… Dries Michels van Friandries: ‘Smaken zijn als een kleurenpalet waar je mee kunt schilderen.’

Dries Michels

Hij stond in de finale van de wedstrijd ‘De Lekkerste Bonbon van Nederland’, won even later het televisieprogramma ‘De Chocoladeshow’ en is eigenaar van hét chocolade-atelier van Tilburg: Dries Michels van Friandries. Wij stelden de creatieve en vrolijke ondernemer (0)13 vragen.

#1. Kun je jezelf even voorstellen?

Ik ben Dries Michels, 31 jaar oud. Ik ben opgegroeid in Hilvarenbeek, maar ondertussen woon ik al weer ruim twaalf jaar in Tilburg. Ik heb een gespecialiseerd kok opleiding gevolgd op de Rooi Pannen. Tijdens deze opleiding heb ik de veelzijdigheid van chocolade leren kennen en gemerkt dat ik daar mijn creativiteit in kwijt kan. Zodoende ben ik in het chocoladevak gerold en al snel voor mezelf begonnen.

#2. Hoe is Friandries ontstaan?

Ik hou van creatief bezig zijn. Ik heb een bepaalde visie en een bepaalde manier van presenteren. Toen ik klaar was met mijn opleiding, deed niemand wat ik wilde doen. Omdat ik wel graag mijn eigen ding wilde gaan doen, ben ik begonnen met ondernemen. Ik begon met bonbons maken vanuit huis, bij mijn opa en oma op zolder. Toen ik me in wilde schrijven bij de Kamer van Koophandel, moest ik een naam hebben. Ik zat al vanaf het begin met ‘Friandries’ in mijn hoofd, maar ik was bang dat het te cheesy was. Toen ik de naam op een gegeven moment uitsprak naar anderen, waren zij super positief, omdat het wel écht is wat ik doe. Vanaf dat moment ben ik wel echt in de naam gaan geloven.

#3. Hoe is het in de jaren daarna gegroeid?

De eerste doosjes verkocht ik aan vrienden en familie. Ook had ik al snel horecaklanten, want ik kom zelf uit de horeca, dus het was makkelijk om de eerste klanten binnen te halen. Naarmate dat meer werd, moest ik natuurlijk nog steeds de productie draaien, de inkopen doen, facturen bijhouden en de bonbons bezorgen. Dat werd teveel voor één persoon. Toevallig leerde ik in die periode mijn huidige compagnon Sep van Hannen kennen. Hij was bezig met een eigen onderneming en herkende de problemen waar ik tegenaan liep. Hij kwam me ‘even helpen’, maar de samenwerking liep zo lekker dat we samen verder zijn gegaan. In 2017 hebben we de winkel in de Willem II-straat geopend en zijn we het team uit gaan breiden. Ondertussen hebben we een flink team met negentien werknemers.

#4. De winkel wordt momenteel verbouwd en ik zag dat jullie het assortiment aan het uitbreiden zijn. Wat gaat er allemaal veranderen?

We draaien zodanig veel productie, dat de locatie aan de Willem II-straat te klein werd. Vorig jaar hebben we de productielocatie verplaatst naar de Floresstraat. Hierdoor staat het productiegedeelte van het pand aan de Willem II-straat al een tijdje leeg. Inmiddels ben ik bezig deze ruimte weer een beetje te vullen. Ik wil wat fijne patisserie, zoals macarons, gaan doen en dat een beetje uitbouwen. Dit hoop ik de komende tijd op te pakken en te ontwikkelen. Waarschijnlijk komt dit een geleidelijk. Daarnaast zijn we bezig met een nieuwe website en een nieuwe huisstijl, die we ook in fases door zullen voeren.

#5. Je was finalist in ‘De Lekkerste Bonbon van Nederland’ en winnaar van ‘De Chocoladeshow’. Zijn er nog andere wedstrijden of programma’s waar je graag aan mee zou willen doen?

Niet per se, eigenlijk. Ik hou wel heel erg van die wedstrijdmentaliteit. Ook toen ik in de horeca werkte, deed ik vaak mee aan kookwedstrijden. Alleen zie ik mezelf niet meer als ‘die chocolatier’. Ik kan wel mijn personeel motiveren om daar aan mee te doen en daar zal ik ze dan ook bij helpen. Zelf hoef ik niet per se die chocolatier in dat wereldje te zijn. Wij doen het op onze manier, maar ik vind het gewoon leuk om dat soort dingen te doen. Dus de volgende keer dat ik een chocoladeshowstuk ga maken, zal het gewoon voor in de winkel zijn. Of misschien wel voor een tentoonstelling ergens, dat vind ik veel leuker. Ik hoef ook niet zo op de voorgrond te treden, ik blijf gewoon lekker mezelf en ik hoef niet te koop te lopen met zo’n titel.

#6. Koffie, aardpeer en passievrucht, aardbei, lavendel en viooltjes en miso, yuzu en rijstazijn. Hoe bedenk je die originele smaken voor bonbons?

Het zijn misschien aparte combinaties als je ze leest, maar als je ze proeft zijn ze heel logisch. Het is onze sterke kracht om die balans van smaken bij elkaar brengen. Smaken zijn als een kleurenpalet waar je mee kunt schilderen; sommige kleuren gaan bij elkaar en sommige niet. Als je weet waar je mee bezig bent, kun je die smaken matchen. Ik proef de combinaties al in mijn hoofd, dus ik weet al dat het gaat lukken voordat ik de bonbons produceer. Je moet wel nog bedenken hoe je alle drie de smaken in een bonbon van 10 gram terug kunt laten komen. Maar die uitdaging maakt het werken met bonbons juist zo leuk.

#7. Heb je ook weleens dat je de plank misslaat met een bonbonsmaak?

Echt de plank misgeslagen, nee. Iedereen heeft natuurlijk een eigen favoriet. In het vorige menu zat bijvoorbeeld een bonbon met tomaat en zeewier, daar moet je echt van houden. Zo kwamen er mensen speciaal voor die bonbon naar de winkel, maar heel veel mensen vinden het niet lekker. Heb je de plank dan misgeslagen? Ik denk het niet, want het was een goed product wat voor veel mensen lekker was.

#8. Welke bonbons vind je zelf het lekkerst?

Die vraag krijg ik nog al eens, haha. Ik vind de Hypnotize C met tonkaboon en bergamot heel tof, deze zit ook al heel lang in het menu. Ook houd ik van pittig, dus ik vind de Pink Panther met guava en habanero heel lekker. Yu-to-the-zu vind ik ook nice, omdat ‘ie lekker fris is, maar ook omdat ‘ie dat umami heeft door de miso. Bovendien is yuzu een van mijn favoriete ingrediënten.

#9. Wat is de favoriete chocolade van de Tilburgers?

Wat echt een hardloper is bij ons, is de Pop Damn Corn met zoute popcorn en beurre noisette. Daar komen veel mensen voor naar de winkel en daar hebben we in de zomer ijs van, wat ook altijd goed werkt. Ook doet de Neon Berry met aardbei het goed, omdat aardbei toegankelijk is voor veel mensen. Hij is wel spannender gemaakt door er lavendel en viooltjes aan toe te voegen. Maar zoals ik al zei, iedereen heeft zijn eigen smaak. We hebben onze bonbons in categorieën opgedeeld, zodat er voor iedereen wel wat lekkers tussen zit. Dat is ook de achterliggende gedachte van Friandries.

#10. Wat zijn de trends op het gebied van chocolade?

Ik denk dat wat wij hier doen op dit moment wel de trends zijn. Maar ik doe het al zeven jaar op deze manier. Toen ik ermee begon, moest ik leren om met gekleurde cacaoboter te werken. Toen stonden er nog geen tutorials op Instagram of YouTube. Tegenwoordig staat het er vol mee. Zelf heb ik ook veel demo’s gegeven op de Rooi Pannen en op beurzen, want ik vind het belangrijk om mijn kennis te delen. Inmiddels werken veel mensen op deze manier, waardoor bonbons van anderen op die van ons gaan lijken. Wij onderscheiden ons echt met onze smaken, dat is onze sterke kracht. Zelf wil ik voorop blijven lopen op de trends. Ik heb net een nieuwe vegan-lijn ontwikkeld, die binnenkort beschikbaar is in onze webshop.

#11. Waar ga je graag uit eten in Tilburg?

Pulcinos, Stoom, Cat’s Back, Steck013, Rosalie en Hooked zijn wel de zaken waar ik graag ga eten. Met Rosalie komt er ook een nieuwe samenwerking aan. Ik ken de chef en eigenaar bij Rosalie goed, dus we hadden het erover om samen een diner te organiseren. Hier wilden we Brouwerij Frontaal ook bij betrekken, om zo drie bedrijven te koppelen en samen iets vets weg te zetten. We hebben een vijfgangenmenu samengesteld waar cacao in verwerkt is, met bijpassende bieren van Brouwerij Frontaal. Dit diner vond plaats op 6 en 7 december en was een groot succes!

#12. Wat zijn je favoriete plekken in Tilburg?

Ik kom graag in het Spoorpark en sinds afgelopen zomer heb ik ook Stadsbos013 beter leren kennen. Ook kom ik graag bij De Nieuwe Vorst, De Pont nu ook met PUNCH. en Metro van de Schouwburg. Dat zijn ook wel de culturele plekken waar nu veel gebeurt. Daar zie je echt hele mooie ontwikkelingen.

#13. Wat zijn je dromen en doelen voor Friandries?

Heel concreet heb ik die niet. Daar moeten we eigenlijk weer even opnieuw over na gaan denken. We hebben nu wel net verschillende doelen bereikt: we leveren in heel Nederland, in iedere grote stad hebben we wel horeca zitten waar we aan leveren. We leveren aan een groothandel en binnenkort ook aan de Bijenkorf, de beste plek om te liggen vanuit een retail-opzicht. We doen dus al heel veel, en er gaat ook al best wel wat naar het buitenland. Maar we zijn nog lang niet klaar, we willen nog doorgroeien en zijn benieuwd naar wat we er allemaal uit kunnen halen. Ik weet nog niet in hoeverre die groei in Nederland nog kan plaatsvinden, dus dat zal misschien in het buitenland zijn. Of in winkels, dat is ook nog een optie die we zeker in ons hoofd houden. Misschien wordt de patisserie wel een heel groot ding; het kan verschillende kanten opgaan. Maar één ding is zeker, we willen nog door. We hebben er gewoon heel veel zin in.

Rubriek 013 vragen aan…

In de wekelijkse rubriek 013 vragen aan… stellen we (0)13 vragen aan mensen die trots zijn op onze mooie stad. Benieuwd naar andere verhalen van trotse Tilburgers? Klik dan hier!