013 vragen aan… fanatiek Willem II supporter Tim Smeulders

tim smeulders

Tweewekelijks weten ruim tienduizend Tilburgers de weg naar het Koning Willem II Stadion te vinden. Door de prestaties van de Tricolores en de sfeer op de tribune leeft te club als nooit tevoren. Dat ziet ook fanatiek Willem II supporter Tim Smeulders (24). Wij stelden hem (0)13 vragen.

Foto: Jules van Iperen

#1: Hoe ben je ooit bij Willem II terechtgekomen?

“Toen ik een jaar of 4 was, werd ik meegenomen door mijn opa. Mijn ouders hebben eerlijk gezegd niet zoveel met voetbal, maar mijn opa wel. Hij is ruim dertig jaar supporter geweest en stond altijd op de KingSide tussen vak A en B. Vanaf mijn twaalfde heb ik zelf ook een seizoenkaart.”

#2: Hoe lang ben je inmiddels Willem II supporter?

“Ik ben inmiddels 17 jaar supporter en daarvan heb ik 12 jaar een seizoenkaart. Ik sta altijd op de KingSide. De trap op vak C is onze plek. Ik ga altijd samen met mijn vrienden naar het voetbal.”

#3: Wat zijn jouw drie mooiste Willem II momenten?

“Op 1 staat FC Dordrecht thuis in de Jupiler League. We konden in eigen huis de koppositie overnemen van FC Dordrecht. Het gevoel wat ontstond bij supporters en in de stad. We straalden echt onoverwinnelijkheid uit en dat heb ik nog nooit zo gevoeld bij Willem II. Er heerste echt een sfeer van: ons gaat niks gebeuren. En er gebeurde ons ook niets.

Ook NAC thuis in 2014 staat in mijn top 3. De goal van Braber in de laatste minuut was zo bijzonder.

En natuurlijk de halve finale van de KNVB beker tegen AZ dit jaar. De sfeer voorafgaand in de stad, de passie op de tribune en het feest dat na afloop ontstond was heel bijzonder om mee te maken.”

#4: Wat is de mooiste wedstrijd die je ooit hebt bezocht?

“Dat was NAC thuis in 2014. Mijn opa was ziek en ik wist dat dit zijn laatste wedstrijd zou worden. Met de hele familie hadden we plekken op de eretribune geregeld omdat opa slecht ter been was. Toen Braber in blessuretijd de winnende maakte, viel wel alles samen. Dit was de laatste wedstrijd met mijn opa en die herinnering koester ik.”

#5: Wat is de mooiste uitwedstrijd waar je ooit bij bent geweest?

“Dat was Feyenoord uit voor de halve finale in de beker. Mijn vrienden en ik gingen met de trein. Gekscherend zei ik nog: als het verlengen wordt, betaal ik de taxi terug (er zouden dan namelijk geen treinen meer rijden door het late tijdstip red.). En het werd dus verlenging. Uiteindelijk hebben we met stewards van Feyenoord geschakeld en werd er vervoer voor ons geregeld. Kwam er een stadsbus aanrijden met een chauffeur erin die wel stoned leek. Die vond alles ook prima en uiteindelijk werden we met 80 kilometer per uur over de snelweg teruggereden naar Tilburg. Dat vergeet ik nooit meer.”

#6: Wat is jouw dieptepunt bij Willem II?

“Het hele seizoen 2010/2011. Ik kan me nog herinneren dat we een halfuurtje tegen De Graafschap moesten inhalen omdat de wedstrijd eerder na 60 minuten werd gestaakt. Toen viel een speler in die zijn veters ging strikken en vervolgens kregen we een tegendoelpunt. Maar het ergste vond ik nog wel een thuiswedstrijd tegen Excelsior. We stonden 0-1 achter en laat in de wedstrijd maakten we de gelijkmaker. Het stadion ontplofte alsof we de Champions League hadden gewonnen. Toen ik het stadion verliet, voelde ik me mega triest. Dat we voortaan een gelijkmaker tegen een club als Excelsior zo uitbundig vierden.”

#7: Wie is jouw favoriete Willem II-er aller tijde?

“Fran Sol, Frank Demouge en Ruud Boymans vond ik mooie spelers. Maar mijn favoriete speler is toch wel Daniel Crowley. Voor hem kom je echt naar het stadion. Hij is de belichaming van wat ik mooi vind in voetbal: klein, goed overzicht, mooie techniek, goede trap en een beetje de Spaanse stijl.”

#8: Wie vind je de beste speler die je ooit voor Willem II hebt zien spelen?

“Zonder twijfel Frenkie de Jong. Toen hij inviel tegen Den Haag zag je het meteen: dit is een gigantisch goede speler. Hij was toen pas 16 of 17 en speelde die back van ADO kleurenblind. Ik had nog nooit zoiets gezien.”

#9: Waar komt je trots op de club vandaan?

“Als je de dieptepunten hebt meegemaakt, snap je waar de trots vandaan komt. Ik kan me nog wel herinneren dat ik op de middelbare school zat en Willem II bijna failliet was. Dan gingen we tussen de lessen door snel in de mediatheek kijken hoeveel geld er al was opgehaald om Willem II te redden. We komen dus van ver. Als je dan nu ziet hoe er over Willem II wordt gesproken in de media, door het hele land, door collega’s en familieleden die weinig met voetbal hebben, maakt je dat trots. We gaan weer met plezier naar Willem II.”

#10: Waarvan geniet je het meeste bij Willem II?

“De sfeer op de tribune. Die is de afgelopen jaren zo sterk verbeterd. Eigenlijk is dat ook wel de reden dat ik ben blijven hangen. Je wordt er door gegrepen en het laat je niet meer los.”

#11: Hoe ziet jouw matchday eruit?

“Verschillend. Maar het liefste ga ik van tevoren met vrienden een hapje eten of naar de kroeg. Dan wandelen we daarna naar het stadion, bekijken we de wedstrijd en blijven we naderhand hangen in D’n Beitel. Daarna zien we het wel.”

#12: Hoe heb jij Willem II zien transformeren door de jaren heen?

“Tot een club waar je trots op kunt zijn. Van club die er maar bij hing en niet spectaculair was tot een club waar je bij wilt horen. Na de degradatie begon het te leven en bij het kampioenschap in de Jupiler League kwam alles samen. Supporters hebben met initiatieven de basis gelegd voor een club waar je trots op bent. Het sentiment is nu veel positiever. En nu Joris Mathijssen een selectie en technische staf heeft samengesteld waarvoor je naar het stadion komt, valt alles samen.”

#13: Waarvan krijg je kippenvel bij Willem II?

“Als er bij een voorsprong het nummer ‘sta op voor Willem II’ wordt ingezet en heel het stadion gaat staan. Dat heeft me van kleins af aan gegrepen en komt niet heel vaak voor. Als dan daadwerkelijk iedereen gaat staan, voelt dat heel bijzonder.”

013 vragen aan…

In de rubriek (0)13 vragen aan… stellen we dertien vragen aan verschillende Tilburgers. Eerder gaven onder anderen de volgende Tilburgers antwoord op dertien vragen: