013 vragen aan… ‘Gure Attenberrie’ TilburgMeme

Hij is de grootste ‘Attenberrie’ van Tilburg. Met een eigen carnavalsembleem en Instagramaccount dat na negen maanden bestaan al meer dan achttienduizend volgers heeft behaald is hij inmiddels bekend bij veel Tilburgers. We hebben het uiteraard over de enige echte TilburgMeme.

We stelden Berrie (zijn echte naam houdt hij liever voor zich) (0)13 vragen over Tilburg Meme en hemzelf. En even over de foto hierboven: omdat Berrie anoniem wil blijven, maakte hij bovenstaande meme speciaal voor dit artikel.

#1: Voor de mensen die je account niet kennen, kun je kort uitleggen wat TilburgMeme is?

“Een Instagrampagina die op een luchtige/beeldende manier voor ontspanning kan zorgen. De ene persoon kan zich er vanzelfsprekend meer mee identificeren dan de andere, maar als je niet uit Tilburg komt zal het een lastig verhaal worden.”

#2: Hoe ben je met TilburgMeme begonnen?

“Het is begonnen als een soort grap om vrienden te vermaken. Ik keek altijd veel naar dit soort pagina’s. Van mij mocht het altijd nét wat ruwer, en dan ook nog in het Tilburgs. Er zit totaal geen plan of gedachte achter, ik doe maar wat.”

#3: Hoe kom je aan de naam ‘Berrie’?

“Ik vind het heerlijk om hele wazige namen te gebruiken voor mensen. Attenberrie is zo’n voorbeeld. Bastiaan Vermeer (Stadsgezicht Tilburg) doopte mij na een interview om tot Berrie. Niks meer aan doen zou ik zeggen.”

#4: Bedenk je alle memes zelf?

“Ik bedenk zo’n 75% zelf. Dat moet ook wel, omdat ik voor mijzelf bepaalde standaarden heb die ik wil blijven hanteren. Het beeldmateriaal wat ik gebruik, de templates, zijn uiteraard niet van mijzelf. Ik vind dat ook wel tof want dan krijg ik het gevoel dat mensen het sneller herkennen en eigen kunnen maken.”

“De punchline zit ‘m in het stukje waar tekst en beeld samenkomen. De teksten komen vanuit eigen, lange ervaring met het Tilburgse volk. Stiekem ben ik daar best kritisch op. Ik zeg altijd maar, je moet ze kunnen voelen om ze te begrijpen.”

#5: Waarom beheer je dit account anoniem?

“Het geeft me meer vrijheid en ik kan sneller buiten de lijntjes kleuren. Ik zit niet te wachten op persoonlijke benaderingen, zowel negatief als positief. Dat hoeft van mij niet. Wat mij betreft moet het content zijn die er, boem, ineens is. Er hoeft niet per se iemand achter te zitten. Weet je, zo zie ik die memes ook: snel fastfood. Als je bij de Mac bestelt, maakt het ook niet uit wie die burger heeft gemaakt. Als ‘ie maar vet is.”

#6: Wat kun je over jezelf vertellen om een beeld te scheppen, zonder je identiteit te verraden?

“Eerlijk gezegd denk ik dat mensen die mij al langer volgen, stiekem best een redelijk beeld kunnen vormen. Ik laat het ook aan de kritische kijker over om een profiel te schetsen, op basis van de content. Je kunt er denk ik veel uithalen, doordat het grotendeels gebaseerd is op eigen ervaringen.”

#7: Waar ben je het meest trots op, als je kijkt naar wat TilburgMeme tot nu toe bereikt heeft?

“Ik ben daar heel bescheiden in, ik heb niet echt een doel of mijlpaal zeg maar. Ik vond het stiekem wel mooi dat bekenden mij tijdens carnaval vroegen of ik TilburgMeme ook volgde, omdat we dan allebei dat ‘Gure Attenberrie’ embleem op onze jasjes droegen. Best grappig toch? Het is toch een soort van erkenning.”

#8: Wat betekent Tilburg voor jou?

“Ik woon hier al mijn hele leven. Het betekent erg veel voor mij. Als ik Tilburg of Willem II op nationale tv zie, dan zet ik altijd het geluid net iets harder en ik wil weten wat er gezegd wordt. Alsof ik ervoor op moet komen. Echt zo’n gevoel van ‘het is mijn stad en daar ben ik trots op’.”

#9: Waar geniet je het meest en het minst van omtrent TilburgMeme?

“Het meest geniet ik van het schrijven van de onderschriften. Die kun je ook niet uitleggen aan iemand die ze niet snapt. Die moet je gewoon ervaren en voelen. Waar ik op het moment ook echt van geniet is mijn zogenaamde ‘anonieme luxe-positie’. Ik kan gevoelige onderwerpen droppen en vanaf een afstandje toekijken hoe mensen het oppakken. Dat vind ik echt heerlijk.”

“Waar ik minder van geniet is het gestaag groeiende aantal ogen dat meekijkt. Ik vraag me dan sneller af of iets wel door de beugel kan, terwijl ik zelf van mening ben dat alles moet kunnen.”

#10: Welke TilburgMeme is jouw favoriet?

“Mijn favoriet is nog niet gepost, die moet nog komen. Maar van degene die er al op staan, denk ik de meme met een aap die d’r niet op mag van het vrouwke. Veel gasten doen vaak alsof ze helemaal het mannetje zijn op stap, maar stiekem heel goed weten dat ze onder een grote duim leven. En kijk hoe hij daar staat. Legend.”

#11: Wat is jouw favoriete meme allertijden?

“Mijn favoriete template is Spiderman met/zonder bril. Ik ben een groot fan van anticlimax. Verrassingen geven het beste gevoel, toch? Naar mijn mening mag je best een beetje met een kutgevoel afsluiten. Zo werkt het leven ook, snapte.”

#12: Kraft, Stadsbrouwerij of toch maar Schrobbelèr?

“Schrobbelèr. Dit is gewoon cult. Het hoort bij Carnaval en Willem II. En natuurlijk ook omdat iedereen er wel een keer goed én slecht op is gegaan.”

#13: Westpoint of Stadsheer?

“Lastig baas, maar toch Stadsheer. Die staat lekker centraal, ook al is ie net wat lelijker. Zo van ‘yo ik weet dat ik lelijk ben maar ik ga toch lekker in het middelpunt staan. Schijt.”

013 vragen aan…