013 vragen aan… Havenmanager Saskia Janssen

Havenmanager

Jaren droomde ze over een bestaan als havenmanager van de Piushaven (of Sint-Maarten) en in 2017 werd deze droom werkelijkheid. Saskia Janssen, de eerste vrouwelijke havenmanager van Nederland, geniet dan ook van elke seconde aan het water. “Weet je wel hoe heerlijk het is om op een zonnige dag rond te varen in de haven? Het lijkt wel vakantie!”

Foto: Corné Hannink

1. Waarom leek het jou ooit leuk om havenmanager te worden?

“Ik ben opgegroeid met zeer fanatiek zeilende ouders en heb overal op de meest heerlijke plekken gezeild en veel havens gezien in binnen- en buitenland. Vroeger leek het me al leuk om op het water te werken, maar zo’n kans krijg je natuurlijk niet zo makkelijk… Mijn droombaan was buiten werken, beetje managen, bouwvakken, klussen, onderhoud, met mijn handen werken en daarbij mensen te enthousiasmeren om mee te doen. Zo ben ik acht jaar havenmeester in Heusden geweest, een zeer drukbezochte verenigingshaven en vestingstad, en heb ik daar een heerlijke tijd gehad en veel geleerd en meegemaakt.”

2. Wat doe je allemaal precies als havenmanager?

“Nou.. dat is nogal veel omvattend, elke dag is anders. Gelúkkig!”

“Tijdens de zomermaanden is het een ander leven natuurlijk. Dan draai ik samen met de brugwachters Piet en Beewee de bruggen en verwelkomen we hartelijk de passanten, schrijven ze in, reiken een mooie goodiebag uit met informatie over de haven, stad, bezienswaardigheden, geven ze een cadeautje, leuke aanbiedingen van de ondernemers en zo meer. Verder zorg ik, samen met anderen, dat de haven en omgeving er típtóp uitzien en dat de infrastructuur en faciliteiten optimaal in orde zijn voor onze gasten op het water. Ik werk sinds 2 jaar voor de Stichting Havenmeester Piushaven, een burgerinitiatief, een challenge, een pilot en ben aangenomen voor het nautische gedeelte.”

“Ook ben ik het aanspreekpunt voor bewoners, ondernemers, museumschippers, los ik problemen op en werk ik samen met gemeente, Diamant, de wijkregisseur, wijkagenten en andere partijen. Het zijn korte lijntjes en dit werkt zeer goed.”

3. Hoe zag jouw leven eruit voordat je havenmanager werd?

“Ook heel leuk hoor! Ik ben ondernemer geweest in een familiebedrijf, trainer door het land, Havenmeester in Heusden, hoofd interne dienst en heb stages opgezet in het buitenland. Ik heb een apart CV, niet saai dus en ik heb één motto: je moet iets doen waar je BLIJ van wordt en energie van krijgt. Dit heb ik altijd nagestreefd! Oh, en er moet ook nog wat te lachen zijn!”

4. Van welke haven droom jij ooit nog eens havenmanager te worden?

“Ik heb altijd geroepen dat ik in Tilburg of op Sint-Maarten havenmanager wil worden. Toen ik in de jachthaven van Heusden werkte, kreeg ik altijd de groeten van Havenmeester Piet Maas en groeten terug…. dat was leuk! Het is een groot geluk dat ik in mijn eigen stad havenmanager mag zijn, 10 minuten fietsen én een gewéldig afwisselende baan! Een zeehaven lijkt me ook top, lekker een zoute kop halen als het stormt.”

5. Wat vind jij zo leuk aan de Piushaven?

“De Piushaven is de grootste stadshaven van Noord-Brabant en in het watersportseizoen is het een vriendelijke en levendige passantenhaven met uitstekende voorzieningen. Het gebied is práchtig, met zeer veel zorg ontwikkeld. Het is er heerlijk vertoeven, er gebeurt elke dag wat. Dat kan niemand zich voorstellen, maar als de zon schijnt is het druk en gezellig, zitten de terrassen vol, overal zwemmende en vissende kinderen, zonnende mensen op het grasveld, barbecues. Veel mensen strijken neer op de mooie steigers en belevingsvlonders om van het water, het uitzicht en de zon te genieten. Je zit binnen vijf minuten midden in het centrum en aan de andere kant lonkt het prachtige Moerenburg. En er zijn natuurlijk veel mooie evenementen op en rond het water!”

6. Wat mis je nog in de Piushaven?

“Een dependance met haringkar van de Visserij, een lekker haringkie of kibbeling en zure bommen eten in de zon, met je voeten in het water. Wat meer detailhandel zou ook mooi zijn. Het zou me leuk lijken als je er wat boodschapjes zou kunnen doen. Er zit natuurlijk een heerlijke bakker en chocolatier, taartenbakster, koffie- en ijszaak, hoe mooi zou het zijn als er ook een slagertje zat en een delicatessenwinkel?”

7. Er wordt veel gespeculeerd over de Piushaven als zwemgebied: wat is jouw mening daarover?

“Tsja, officieel is de haven geen zwemgebied maar als het lekker weer is wordt er overal gezwommen en gedobberd, dat is heerlijk en maakt het levendig. Dit wordt zeg maar gedoogd. Het water is uitzonderlijk schoon, er groeit en bloeit van alles dat je elders niet tegenkomt. Er vliegen ijsvogels, zwemmen rivierkreeftjes, reuze karpers: ik heb een hele grote oranje gezien! Grote en kleine karekieten, mosseltjes …., noem maar op!”

8. Wat is volgens jou de allermooiste plek van Tilburg?

“De Piushaven! Ik heb altijd al gezegd; als ik een brug over rijd en ik kijk links en rechts naar het kanaal dan word ik al blij! Weet je hoe héérlijk het is om op een zonnige dag of avond rond te varen in de haven of het kanaal stuurboord uit af te varen? Dat lijkt wel vakantie! Je zit midden in de natuur, vaart langs de roeivereniging en de Beekse Bergen waar je de krokodillen hoort snurken. Verderop de kikkerspeeltuin van Biest-Houtakker met forelvijvers, dit alles gewoon om de hoek. Je bent in 2 passen midden in het centrum en aan de andere kant loop je een prachtig natuurgebied in.”

9. Met welke Tilburger zou jij wel eens een dagje willen ruilen?

“Pfff….dás een lekkere! Eerlijk gezegd zou ik helemaal niet willen ruilen. Vroeger hadden we een ‘Kruip in de huid van’-feest: een vriend had een pak aan en een emmer op zijn hoofd met 2 gaten erin…: Fred Emmer! Ik was Maria Callas, niemand (daar) wist tóch hoe zij er uit zag.”

10. Waar in de stad ga jij het liefst een hapje eten?

“In de Piushaven zitten wel héél veel goede restaurants! Het is heerlijk na mijn werk af te spreken op een terras aan het water in de zon en te zien hoe iedereen geniet daar. De schittering op het water, je waant je in Zuid-Europa. Buiten de haven mag ik graag eten bij Stapperij de Korenbloem en Het Dorstige Hert, ook omdat het om de hoek is en je daar goed en bijzonder aardig bediend wordt.”

11. Hoe ziet jouw ideale dag eruit?

“Dat gaat meestal zo: ik heb van alles in mijn hoofd wat ik zéker ga doen, maar daar komt altijd van alles tussen. Ik spring in de haven(werk)boot omdat er een schipper vast zit in de boeitjes, een passant belt met brandwonden, de douche hapert even, de bruggen draaien, een zwaan zit klem, hélp, er drijft iets groots in het water, het terrasmeubilair waait het water in…. de stroom is krom. Het liefst werk ik buiten en op het water, als er wat te klussen valt sta ik vooraan. Verder spreek ik natuurlijk veel mensen van allerlei pluimage.”

12. Als jij één ding zou mogen bouwen in Tilburg (mag alles zijn) wat zou het dan zijn?

“Dat de Piushaven doorgetrokken wordt tot over het Koningsplein! TOP idee! Er is een foto van Looi Naaijkens dat er een gracht tot de Kattenrug loopt met bootjes erin, echt gewéldig! Meer water door Tilburg, het kán allemaal en lijkt me zó gezellig. En er is een plan en animatie tekening van Ramon van den Heuvel om de flat op de Hopliedenkade om te toveren tot cruiseschip. Ook een gewéldig idee! De balkonnetjes zijn er, de bollen op het dak, zó mooi qua beeld in de haven. Ik hoop dat deze ideeën uitgevoerd worden!”

13. Als je Tilburg zou moeten omschrijven aan iemand die de stad niet kent, wat zou je dan zeggen?

“In Tilburg gebeurt zó veel op cultureel en muziekgebied, er zijn zó veel geweldige evenementen en mooie interessante plekken, je verveelt je nooit hier! Je kan elke dag iets ondernemen, er zijn zeer bijzondere musea, een gezellig centrum en dwaalgebied, overal lekker eten, terrasjes, bootje varen in de Piushaven, kortom; er is altijd wat te doen in Tilburg! En je loopt op diverse plekken zó de natuur en het bos in. En er zijn zeer veel enthousiaste actieve gedreven Tilburgers die zich inzetten voor onze mooie stad. Wij krijgen van passanten bijzonder enthousiaste reacties, ze gaan allemaal BLIJ weer verder!”

013 vragen aan…

In de rubriek (0)13 vragen aan… stellen we dertien vragen aan verschillende Tilburgers. Eerder gaven de volgende Tilburgers antwoord op dertien vragen:

Welke Tilburgers zou jij graag terugzien in deze rubriek? Laat het vooral weten in de reactie.