013 vragen aan… hét nieuwe zakelijke gezicht van Stern: Rob Boxelaar

Hij is pas sinds kort in dienst bij Stern (dé Renault en Dacia-dealer van Tilburg en omstreken) en zit al helemaal op zijn plek. We hebben het over de 34-jarige Rob Boxelaar. Hij is geboren en getogen in Haarlem, verhuisde voor zijn werk naar Brabant en is nu accountmanager zakelijke markt bij Stern. Zijn doel: op zakelijk gebied hét gezicht voor de merken Renault en Dacia worden in de regio Tilburg. Wij stelden de enthousiaste accountmanager 013 vragen.

#1: Je bent accountmanager zakelijke markt bij Stern: wat houdt deze functie precies in?

“Ik ben verantwoordelijk voor de zakelijke relaties van Stern die graag in Renault of Dacia rijden. Ik ben de contactpersoon voor bedrijven die een auto of bedrijfswagens bij ons kopen, leasen of huren. Dit kunnen bedrijfswagens zijn waar bedrijven hun producten in vervoeren, maar ook personenauto’s waarmee werknemers afspraken bezoeken. De bedrijfswagens die we leveren kunnen we helemaal custom made naar wens van de klant maken. Zo kunnen we stellages inbouwen en bedrijfswagens ombouwen tot koelwagen. Oftewel: alles is mogelijk en bespreekbaar. Uiteraard is een stuk advies over de financiering van het wagenpark van een bedrijf en advisering over het mobiliteitsvraagstuk van bedrijven ook onderdeel van mijn werk. Daarnaast bieden we in het kader van maatschappelijk verantwoord ondernemen ook alternatieve brandstofauto’s aan. Denk bijvoorbeeld aan plug-in hybride en elektrische voertuigen. Je merkt namelijk dat bedrijven het steeds belangrijker vinden om milieubewuste keuzes te maken, ook qua mobiliteit. Tevens heb ik de taak om bedrijven aan ons te binden die zakelijk gebruik willen maken van auto’s binnen ons merkenpalet. Het is dus een combinatie tussen relatieopbouw, -beheer en sales.”

#2: Je bent pas net in dienst bij Stern: hoe bevalt het?

“Het bevalt echt super. Mijn ontvangst is top en de collega’s zijn super toegankelijk en open. Alles is goed geregeld en Stern is een betrouwbaar bedrijf. Dat is ook de belangrijkste reden om hier aan de slag te gaan. Mensen hebben het hier naar hun zin, er zijn doorgroeimogelijkheden en je kunt hier als je wilt tientallen jaren met veel plezier werken. Ik kijk er naar uit om naast mijn collega’s ook het zakelijke netwerk in Tilburg te leren kennen om te bekijken wat we voor elkaar kunnen betekenen.”

#3: Wat is Stern voor bedrijf?

“Wij zijn een mobiliteitsorganisatie die klanten voorziet in individuele mobiliteit. Of het nu gaat om de aanschaf, leasen of financieren, wagenparkbeheer, onderhoud of bedrijfswageninrichting: we nemen het totaal voor onze klanten uit handen. In de regio Tilburg vertegenwoordigen we de merken Renault en Dacia. Stern is een landelijke organisatie met achttien merken in het palet. Deze merken kunnen we ook hier leveren. Daarnaast zijn we flink met de toekomst bezig. Zo zijn we druk bezig met het realiseren van verschillende deelconcepten. Je ziet namelijk dat de mobiliteitsbehoefte verschuift van autobezit naar autogebruik. Zo zijn we met woningcorporaties in gesprek om deelauto’s te plaatsen bij appartementencomplexen waar de bewoners dan gebruik van kunnen maken. Ik denk dat dit soort concepten in toekomst steeds vaker terugkomen.”

#4: Zakelijk leasen wordt steeds populairder. Hoe komt dat denk je?

“Zowel op gebied van zakelijk als private lease zie je de populariteit toenemen. Het voordeel van leasen is namelijk dat je zelf geen investering hoeft te doen in de aanschaf van je auto. Je betaalt maandelijks een bedrag en kunt daarom goed budgetteren. Daarnaast is het ook interessant omdat wij onze klanten volledig ontzorgen. Bedrijven kunnen zich focussen op hun core-business en het mobiliteitsvraagstuk nemen wij compleet voor ze uit handen.”

#5: Wat maakt het voor bedrijven interessant om bij Stern te leasen of te kopen?

“We zijn landelijk actief en een van de grootste automotive bedrijven in Nederland. Daarom hebben we ook een groot netwerk. We bestaan al lang, hebben veel merken, veel ervaring, veel keuze, interessante financieringsmogelijkheden en hebben onze eigen leasemaatschappij Sternlease. Ook zie je dat bedrijven het steeds belangrijker vinden om maatschappelijk verantwoord te ondernemen en rekening te houden met het milieu. Wij helpen ze hierbij met milieubewuste keuzes omtrent het wagenpark en mobiliteit. Nog een enorm pluspunt: we hebben talloze inbouwmogelijkheden voor onze bedrijfswagens en leveren de bedrijfswagens turnkey op bij onze klanten. Iedere klant heeft namelijk andere behoeftes voor de indeling van hun bedrijfswagens. Wij kunnen ze daar van a tot z bij helpen.”

#6: Wat vind je het leukste aan je werk?

“Ik ben een sociaal dier en ben graag in contact met mensen. Ik vind het leuk om relaties op te bouwen en te onderhouden. Daarnaast zie ik nooit problemen en denk ik alleen in oplossingen. Dat zijn eigenschappen die je denk ik wel moet bezitten om dit werk goed te kunnen doen. Omdat ik pas net in dienst ben, zit ik nog volop in de introductie. Maar het gaafste vind ik om naar bedrijven te gaan en klanten te helpen. En ik ben van kinds af aan gek op auto’s. Ik ben de hele dag met auto’s bezig, kan in de nieuwste modellen rijden en dat vind ik heerlijk. Ook volg ik de technologische ontwikkelingen in de automotive op de voet en vind ik het fijn om dit met klanten te delen.”

Rob Boxelaar Stern

#7: Heeft corona impact gehad op jullie werk?

“Als totale mobiliteitsbranche hebben we last van deze pandemie. Mensen gingen minder de weg op en er werd vooral thuisgewerkt. Dat heeft natuurlijk impact op de verkoop van auto’s. Daarnaast mochten de showrooms een tijd niet open en konden we geen mensen ontvangen. We zijn hier als organisatie heel positief mee omgegaan. Zo hebben we manieren gevonden om toch met de klant in contact te blijven. Denk aan videobellen en virtuele bezichtigingen van auto’s. Ook zijn we begonnen met het aanbieden van een proefrit op locatie en afleveringen aan huis. Klanten kunnen dit enorm waarderen en zo hebben wij onze dienstverlening kunnen uitbreiden.”

#8: Jullie werden ook creatief door proefritten aan huis aan te bieden. Hoe werd dat ontvangen?

“Het werd door de mensen heel goed ontvangen! Dat was en is nog steeds een prima oplossing voor mensen die een auto willen aanschaffen en niet naar de showroom willen komen. Maar ik ben blij dat de showrooms weer open zijn. Een auto kopen blijft emotie. We proberen er dan ook echt een feestje van te maken voor de klanten die hun nieuwe auto komen ophalen. Je wordt ontvangen, mensen mogen zelf het doek eraf halen en ontvangen een leuk geschenk.”

#9: Je richt je op de zakelijke markt: ga je dan zelf bij bedrijven langs of ontvang je ze in jullie showroom?

“Eigenlijk beiden. Sommige bedrijven stappen bij ons binnen als ze ergens behoefte aan hebben, andere bedrijven vinden het fijner als ik langs kom. Uiteindelijk denk ik dat ik 80% onderweg naar bedrijven ben en 20% hier in de showroom aanwezig ben. Dit is denk ik ook de beste manier om (potentiële) klanten te ontzorgen, zodat ze zich kunnen focussen op hun core business. Op deze manier leer je het bedrijf waar je zaken mee doet ook beter kennen. Een andere reden waarom ik graag bij bedrijven langs ga, is om de bedrijfswagens af te leveren. Mijn collega of ik kom op locatie, laten de auto zien en geven een korte uitleg over de verschillende opties. Hierbij zorgen we voor een stukje nazorg en beantwoorden we vragen ter plaatse indien nodig.”

#10: Wat zijn de populairste auto’s en modellen waarvoor jullie klanten kiezen?

“Eigenlijk heel ons aanbod wel. Het voordeel is dat wij in ieder segment bedrijfswagens en personenauto’s voor zowel de zakelijke- als particuliere markt kunnen aanbieden. Qua bedrijfswagens zijn de Renault Express, Renault Trafic en de Renault Master erg gewild. Als personenauto is de Renault Twingo populair bij starters. Maar toch steekt de Renault Captur er met kop en schouders bovenuit. Deze auto heeft een hoge instap en veel comfort. Ook is de Renault Arkana inmiddels gelanceerd. Dit is echt een prachtige personenauto en ik denk dat die ook erg populair gaan worden. Ik heb overigens niet de opdracht gekregen om deze te promoten, maar vind hem zelf gewoon erg mooi. Wat je ook ziet, is dat steeds meer klanten kiezen voor elektrische en hybride auto’s of bedrijfswagens. Daar hebben we dan ook altijd een ruim en passend aanbod in.”

#11: Wat zijn je ambities binnen Stern voor de komende jaren?

“Ik wil binnen mijn huidige functie de beste versie van mezelf maken. Ik denk namelijk dat ik dit nog zeker tien tot vijftien jaar kan blijven doen. Mijn doelstelling is om vanuit Stern het gezicht van Tilburg te worden op de zakelijke markt. Als bedrijven een mobiliteitsvraagstuk hebben en denken aan één van de merken die wij hebben, moeten ze denken: ‘Laat ik Rob even bellen.’”

#12: Wat is Tilburg voor stad op autogebied?

“Ik ben me hier steeds meer in aan het verdiepen. Onlangs had ik bijvoorbeeld een telefonische afspraak met een mobiliteitsmedewerker van de gemeente. De gemeente is namelijk aan het kijken om de binnenstad autoluw te maken. Dit zorgt ervoor dat wij de uitdaging hebben om naar andere oplossingen te kijken. Daarnaast is de regio natuurlijk ontzettend groot en zullen veel bedrijven een mobiliteitsbehoefte hebben. Op het gebied van de verkoop van auto’s, merk ik weinig verschil met andere steden. Wat ook een grappig feitje is, is dat Tilburgers vaak kiezen voor een neutrale kleur. Zo verkopen we in Tilburg nauwelijks rode auto’s, terwijl die in ’s-Hertogenbosch als warme broodjes over de toonbank gaan. Zwarte auto’s verkopen we dan hier weer een stuk makkelijker.”

#13: Je komt oorspronkelijk niet uit Tilburg: zijn er verschillen tussen werken in Tilburg of in andere steden?

“In Haarlem en Amsterdam – waar ik ook heb gewerkt – zijn mensen zakelijker en directer. In Tilburg hangt een gezelligere sfeer en zijn mensen meer geïnteresseerd in de persoon achter de accountmanager. Ik ben een echte Haarlemmer, maar voel me hier erg thuis. Vanwege die sfeer maakt het de omgang op zakelijk gebied makkelijker. In deze regio merk ik dat bedrijven graag het gesprek met je aangaan. De cultuur is hier heel oprecht en open. In de randstad weet je direct als bedrijven geen interesse hebben in bepaalde diensten, hier zijn mensen toch sneller bereid om je verhaal aan te horen. Het is leuk om een gesprek aan te gaan met Tilburgers. Ze zijn erg open en ook nog eens gezellig om mee te praten.”

Meer informatie

Wil je meer informatie over de mogelijkheden bij Stern? Check dan vooral de website.