013 vragen aan… horeca-ondernemer Alex Schneiders

Alex Schneiders

Als je jezelf regelmatig in het Tilburgse uitgaansleven bevindt, en dan met name de Stadhuisstraat, dan heb je hem zeker wel eens voorbij zien komen: Alex Schneiders. Deze trotse Tilburger is mede-eigenaar van de Boekanier en Van Horen Zeggen en is daarnaast betrokken bij verschillende evenementen (zoals Tilburg Zingt) in de binnenstad. Wij stelden Alex (0)13 vragen over zijn liefde voor de stad en over 35 jaar Boekanier.

Foto’s: Jules van Iperen

1. Je bent enorm betrokken bij onze stad. Is dat al vanaf jongs af aan zo geweest?

“Ik ben vanaf mijn geboorte tot aan mijn tiende jaar vijf keer verhuisd. Mijn ouders waren nogal ondernemende types, dus in die tijd werden mijn zus en ik door het hele land heen gesleept. Ik heb hier overigens nooit last van gehad. Het was eigenlijk heel normaal voor ons in die tijd. Dit is nu niet meer voor te stellen. Ik moet er niet aan denken om Tilburg te moeten verlaten, zeker vanaf het moment dat ik ben gaan ondernemen in Tilburg ben ik meer en meer van Tilburg gaan houden.”

2. De Stadhuisstraat is wel een beetje ‘jouw straatje’. Hoe zou jij de sfeer daar omschrijven?

“Dat is veel teveel eer en zo zou ik het ook nooit willen noemen! De fantastische sfeer die in de Stadhuisstraat keer op keer tot stand komt, hebben we te danken aan de samenwerking tussen de verschillende zaken. Dit kan alleen als iedereen voor zijn of haar gevoel water bij de wijn doet om uiteindelijk tot een groter plan te komen. Dat dit al jaren lukt is inderdaad wel heel bijzonder.”

3. Wat zijn een aantal (andere) plekken in de stad waar jij graag komt?

“Mag graag uit gaan eten met mijn vrouw Helene en dochters Romy en Fleur of met vrienden. Een aantal zaken waar we dan te vinden zijn, zijn: Kok Verhoeven, Taste!, RAK en Hofstede de Blaak.”

4. Als je iemand, die nog nooit in Tilburg is geweest, een dagje mee op sleeptouw zou nemen, waar ga je dan heen?

“Ik zou proberen om zoveel mogelijk te laten zien. Beginnen bij de Pont, vanuit daar via het Spoorpark naar de Spoorzone lopen om daar te lunchen bij de Wagon. Daarna lopend richting het Dwaalgebied via de Stationsstraat, vanuit het Dwaalgebied naar de Oude Markt en de Stadhuisstraat. Om daar vervolgens de ontwikkelingen te laten zien van Stadskantoor 1, de Emmapassage en hoe deze gaat overlopen in de Frederikstraat, Heuvelstraat en het Pieter Vreedeplein. Vanuit de Stadhuisstraat, waar we dan nog steeds staan, lopen we over de Schouwburgring en vertel ik over het aanstaande Stadsforum en de plannen die de raad in samenspraak met de Tilburgers aan het smeden zijn. Vanuit daar naar de Piushaven om te laten zien hoe snel een gebied heel leuk en sfeervol te maken is als iedereen daar de schouders onder zet. Daar eten we een hapje bij RAK en sluiten de avond af met een borrel bij Van Horen Zeggen.”

Alex Schneiders

5. Wat is jouw favoriete Tilburgse evenement? En waarom?

“Dat kan er maar één zijn! Uiteraard Tilburg Zingt: al 15 jaar een niet meer weg te denken evenement in Tilburg. De samenhorigheid wat samen zingen teweegbrengt, is ongelofelijk. Ieder jaar als we daar met alle vrijwilligers om 00.00 uur op het podium staan, om de mensen die gekomen zijn te bedanken, krijg ik kippenvel die een half uur op mijn armen blijft staan.”

6. Als je niet de horeca in was gegaan, wat was je dan geworden denk je?

“Moeilijk voor te stellen, maar ik denk in ieder geval ondernemer. Ik ben namelijk nogal eigenwijs en laat me niet makkelijk sturen. Niet echt ideaal als je in loondienst bent!”

7. De Boekanier bestaat 35 jaar! Wat is jouw mooiste moment van de afgelopen jaren geweest?

“Dat zijn er heel veel. Ik heb mijn vrouw hier ontmoet, onze kinderen zijn boven de Boekanier opgegroeid. Het moment dat mijn zakelijk partner (Marga) erbij kwam ruim tien jaar geleden was ook heel bijzonder. Zo ook dit jaar in januari de tweede partner (Tjerk).”

“Maar de mooiste herinnering heb ik aan het moment dat ik nog samen met mijn vader achter de bar stond, inmiddels 25 jaar geleden. Mijn vader is twee jaar geleden overleden en dat maakt de herinnering het mooist.”

8. Wat is het gekste wat je hebt meegemaakt?

“Ik heb zoveel gekke dingen meegemaakt dat dit ook weer een moeilijke vraag is. Het eerste wat in me opkomt is dat ik ver na sluit een bezemkast opentrok en daar een personeelslid tegenkwam met een van onze gasten. Waar ik me achterover deins zei hij doodleuk: ‘ik schrijf dit wel op als pauze’.”

9. Wat is iets wat veel mensen niet weten over de Boekanier?

“Wat niet veel mensen meer zullen weten, is dat de Boekanier vroeger een borrelcafé was dat open was van 15.00 uur tot 22.00 uur. En dat we in die tijd regelmatig jazz bandjes hadden staan. Ook was er toen een open haard en een grote bank.”

Alex Schneiders

10. Wat zijn een aantal grappige weetjes over de Boekanier?

“De drukste dag van het jaar is bij uitstek Roze maandag. De laatste jaren moeten we deze dag vanaf 16.00 uur de Stadhuisstraat afsluiten om de drukte te kunnen reguleren. Op een drukke dag wordt er tussen de 150 en 200 keer aan het rad gedraaid.” (Zie foto hierboven)

“Ook zijn er inmiddels vele Boekababy’s en Boekatrouwerijen. Het is natuurlijk super leuk om te zien dat mensen die elkaar hier in de Boekanier hebben ontmoet, nu getrouwd zijn en kinderen hebben. En dat die kinderen vervolgens weer hier in de kroeg staan!”

11. Zou je ooit nog een nieuwe zaak willen starten in Tilburg?

“Zeg nooit nooit! Er ontstaan constant kansen en ik ben ten slotte ondernemer.”

12. Wat onderscheidt Tilburg van andere steden volgens jou?

“De drang om aan te pakken, dat zie je nu terug in alle ontwikkelingen. Maar zeker ook de mensen zelf die tegenwoordig oprecht trots zijn op hun stad. En de diversiteit die te vinden is in een straal van drie kilometer van het ‘centrum’ van de stad.”

13. Wat mist de stad nog volgens jou?

“We hebben nog te weinig toerisme. Zeker als je kijkt naar wat we te bieden hebben en hoe geografisch gunstig te liggen tussen de Efteling en de Beekse Bergen. Wat mij betreft mogen we nog harder gaan roepen hoe leuk we zijn!”

Leuk om te weten: wegens het 35-jarig bestaan van de Boekanier, vindt er deze week een feestweek plaats. Benieuwd naar het programma? Check dan deze link.

013 vragen aan…

In de rubriek (0)13 vragen aan… stellen we dertien vragen aan verschillende Tilburgers. Eerder gaven de volgende Tilburgers antwoord op dertien vragen: