Wie een tussenjaar neemt, kiest meestal voor reizen, vrijwilligerswerk of gewoon even rust, maar Jack Schoneveld (22) doet het net even anders. Deze jonge Tilburger wandelt van zijn voordeur in Tilburg helemaal naar Rome. Te voet. In z’n eentje. Niet alleen als persoonlijke uitdaging, maar ook om geld in te zamelen voor Artsen Zonder Grenzen. Wij spraken Jack tijdens een rustdag in Duitsland en stelden hem (0)13 vragen over zijn indrukwekkende pelgrimstocht
1. Kun je jezelf even voorstellen?
“Zeker. Ik ben Jack, 22 jaar oud en geboren en getogen in Tilburg. Ik heb net mijn bachelor werktuigbouwkunde afgerond aan de TU Eindhoven en ben van plan om binnenkort mijn master te starten. In m’n vrije tijd sport ik veel, onder andere triatlontrainingen. Daarnaast ben ik graag bezig met meditatie en persoonlijke ontwikkeling.
2. Wat inspireerde je om deze tocht te gaan lopen?
“Niet zozeer een moment of persoon, maar wel het verlangen om mezelf uit te dagen: fysiek, mentaal en spiritueel. Fysiek omdat je lichaam echt getest wordt, mentaal omdat je veel alleen bent en dus ook met je eigen gedachten, en spiritueel omdat je dichter bij jezelf komt. Die drie elementen samen gaven voor mij de doorslag.
3. Loop je deze tocht alleen voor jezelf?
“Zo begon het wel, maar toen dacht ik: als ik iets doe wat zo extreem is, dan wil ik er ook betekenis aan geven voor anderen. Daarom heb ik gekozen om geld op te halen voor Artsen Zonder Grenzen, juist vanwege de vele conflicten en rampen in de wereld.”
4. Hoe reageerden vrienden en familie?
“Mijn vrienden kennen me als iemand van ‘gekke ideeën’, dus die namen me eerst niet al te serieus, maar nu ik echt onderweg ben vinden ze het supertof. Mijn ouders en zussen waren in het begin wat gespannen, logisch ook, maar ze steunen me volledig en we houden contact!”
5. Hoe is de online support?
“Heel positief. Via TikTok krijg ik veel lieve reacties, dat geeft echt energie, maar ik probeer wel bewust te blijven en niet te veel te posten. Het echte verhaal speelt zich onderweg af en dat wil ik blijven ervaren.”
6. Hoe heb jij jezelf voorbereid?
“Fysiek wat minder dan gehoopt, door studiestress en tentamens. Daarom begon ik rustig. Mentaal had ik al een basis: ik mediteer al bijna twee jaar. Dat helpt enorm tegen malen en negatieve gedachten onderweg.”
7. Wat is de route die je aan het lopen bent?
“Via Duitsland en Zwitserland naar Italië. De route is in totaal ongeveer 2500 kilometer. Oorspronkelijk wilde ik via Frankrijk gaan, maar een ervaren pelgrim raadde me Duitsland aan: mooier én praktischer. In Zwitserland pak ik nog flink wat hoogtemeters mee. In totaal hoop ik 100 tot 110 dagen onderweg te zijn!”
8. Hoe regel je jouw overnachtingen?
“Dat is elke dag anders. Soms vind ik iets via Google Maps, soms klop ik gewoon ergens aan. Mensen zijn vaak ontzettend gastvrij. Als het echt niet lukt, heb ik altijd nog mijn tent bij me, maar een bed is natuurlijk een stukje fijner.”
9. Wat is tot nu toe het meest memorabele moment dat je hebt meegemaakt?
“Een ontmoeting met een priester in Heeze. De kerk was gesloten, maar toen ik om de kerk liep, kreeg ik via het raam toch contact met de priester. Hij nodigde me uit, gaf me een stempel voor mijn pelgrimspaspoort en een plek aan zijn keukentafel. Zo hebben we verhalen gedeeld onder het genot van twee biertjes en hebben we een kaarsje voor elkaar opgestoken. Echt een speciaal moment.”
10. Voel je je nooit eenzaam?
“Nee, eigenlijk niet. Ik ben van mezelf best zelfstandig en vind het fijn om alleen te zijn. Natuurlijk mis ik mijn vrienden soms, maar ik voel me niet alleen. Het helpt ook dat ik veel mooie mensen ontmoet onderweg.”
11. Wat doet deze reis met je?
“Het trekt me echt even uit mijn bubbel. Tilburg, studeren, het dagelijkse leven, het lijkt ineens zo relatief. Deze tocht leert me dat ik niet alles hoef te plannen. Onderweg zijn ís het nieuwe thuis. Alles mag meer stromen.”
12. Waar kijk je nog naar uit?
“Naar het kantelpunt waar elke pelgrim mee te maken krijgt. Een moment waarop je denkt: ga ik door of ga ik terug? Dat punt wil ik bewust meemaken, omdat daar vaak een emotionele groei plaatsvindt.”
13. Tot slot: heb je een boodschap voor Tilburg?
“Gun jezelf wat vaker tijd om stil te staan. Om na te denken over wat jij echt wil in plaats van wat de maatschappij van je verwacht. Stap uit de race. Reflecteer: leef ik het leven dat ík wil leven? Dat zou ik iedereen toewensen.”
Meer weten over Jack of zijn tocht volgen?
Check zijn TikTok of Instagram voor updates en steun zijn actie voor Artsen Zonder Grenzen.