013 vragen aan… Jamal Jama over de ramadan, zijn platform en werk als creative in de communicatie!

In deze 013 vragen spreken wij Jamal Jama. Jamal is een communicatiestrateeg die werkzaam is in Jama Media, de onderneming die hij samen met zijn zus runt. Daarnaast heeft Jamal een platform/merk genaamd What’s Culture. Op dit Instagramaccount, met bijna zestigduizend volgers, deelt hij van alles over hiphop en visuele kunst. We ontmoeten Jamal tijdens de ramadan en stellen hem vragen over deze bijzondere maand, zijn werk en zijn dromen. Wij kregen een nieuwe blik op de ramadan en een bom aan motivatie. Ben jij benieuwd? Lees dan snel verder.

#1 Kun je kort wat over jezelf vertellen?

‘‘Yes! Ik ben dus Jamal Jama. Ik ben 27 jaar en opgegroeid in Berkel-Enschot. Sinds ik uit huis ben woon ik in het centrum van Tilburg. Hier woon ik met heel veel plezier. Samen met mijn zus run ik het communicatiebureau Jama Media. Hier ben ik werkzaam als communicatiestrateeg. Daarnaast heb ik een platform genaamd What’s Culture.’’

#2 Wat doe je zoal als communicatiestrateeg?  

“Zelf heb ik communicatie gestudeerd aan de Fontys hier in Tilburg. Wat we doen bij ons communicatiebureau is vooral heel veel contentstrategie en communicatiestrategie. We werken bijvoorbeeld met musea. Zij zijn constant bezig om een nieuwe doelgroep aan te spreken. Op dit moment is diversiteit en inclusie een trending topic. Dat zit in ons DNA. Een museum zou te allen tijden toegankelijk moeten zijn voor elke laag van de maatschappij. Zij komen dan voor allerlei vormen van communicatie bij ons. Een campagne bedenken, focusgroepen samenstellen en het bepalen van een tone of voice zijn hier voorbeelden van. Het is heel divers en inspirerend werk.”

#3 Hoe heb je je studie ervaren?

“Die studie is gewoon vanille-ijs. Zo zie ik het. Het is een goede basis en het is ook gewoon lekker. Je hebt er zeker wat aan, maar je gaat niet naar de ijscoboer om vervolgens een ijsje in de smaak vanille te kiezen. Je moet er altijd je eigen sausje overheen doen. Wat ik probeer te zeggen is dat ik kon leren welke facetten er zijn binnen communicatie. Daarnaast vond ik het belangrijk om mezelf buiten die studie ook door te ontwikkelen. In mijn derde leerjaar startte ik met het platform What’s Culture. Het idee dat ik op mijn laptop iets creëer en dat dit vervolgens online superhard gaat is heel bijzonder.”

#4 Wat is het tofste wat je tot nu toe hebt mogen doen?

Ik ben dankbaar voor alle dingen die ik heb mogen doen. Als ik voor What’s Culture iets moet kiezen dan is dat bijvoorbeeld de serie waarin ik laat zien waar de inspiratie van videoclips vandaan komt. Pusha T en Kanye West brachten zo’n twee maanden geleden een nummer uit waarbij ze geïnspireerd raakten door een videoclip van Diddy uit de 90’s. Ik maak hier dan een Instagram Reels van met beide beelden, die van de nieuwe en de oude clip. Diddy deelde dit op zijn Story. Dat is natuurlijk supervet! Niet alleen om de naam, maar de gedachte dat miljoenen mensen het hebben gezien, terwijl het orginele bestand op mijn harde schrijf staat. Dat vind ik echt heel bizar!”

‘‘Daarnaast heb ik op het platform vorig jaar tijdens Eid, het Suikerfeest, een fotoserie gemaakt. We hebben verschillende foto’s gemaakt van mensen die aan het vasten waren en iedereen gevraagd om de Ramadan in een woord te omschrijven. We noemde het de ‘Ramadan Means series’. We hebben alle foto’s langs elkaar gezet met de gegeven betekenis eroverheen. Dit was echt een project waarbij ik een idee in mijn hoofd had en dit zich precies zo in de realiteit vormde.’’

#5 Ook jij doet mee aan de ramadan, wat betekent dit voor jou?

‘’Ramadan is in mijn ogen eigenlijk een maand terugkomen. Dat kun je op veel verschillende manieren interpreteren. Het is het begin van goede (nieuwe) gebruiken en het einde van de slechte. Het is ook een maand om dichter bij je geloof, je familie en jezelf te komen. Het is een maand om dankbaar te zijn en mensen te helpen. Op het moment dat je afziet van eten, drinken, roken, seks, vloeken enzovoort, heb je al die tijd extra om je te focussen en dankbaar te zijn. Ik merk dat ik de ruimte krijg om na te denken over wat mijn plek is op deze wereld en wie ik daadwerkelijk ben, hoe ik tegenover andere sta en alle dingen die ik heb.’’

#6 Waarom zou je andere aanraden mee te doen met de ramadan?

”Het is sowieso goed voor je gezondheid. De een doet een detox en de andere vast. Veel topsporters vasten ook. Naast je gezondheid is het een goede ‘gateway’. Stel je probeert te stoppen met roken en je mag van dag tot nacht niet roken dan ja, kun je er natuurlijk voor kiezen om na zonsondergang een sigaret te roken. Of in te zien nu je al zo ver bent, het eigenlijk van de zotte is om nog een sigaret op te steken. Want het helpt je letterlijk niet verder. Het test je discipline. Voor je het weet heb je het al zo lang volgehouden dat je de dagen niet eens meer telt. Daarnaast is het als mens altijd goed om doelen te stellen. Het is grensverleggend en een goede manier om aan die zelfdiscipline te werken.”

#7 Waar verlang je het meest naar gedurende de dag?

Ik kijk er vooral naar uit om rond kwart voor acht de auto in te stappen en naar mijn familie te gaan. De tafel klaar te zetten en samen te eten. Het is veel meer dan slechts eten na een lange dag. Dat samenzijn is misschien nog belangrijker. Het is te kort door de bocht om te zeggen ‘eten en drinken’. Als ik dat zou zeggen zou ik net zo goed hier in Tilburg mijn Iftar kunnen vieren, maar er is een reden dat ik in de auto stap om naar mijn ouderlijk huis te gaan.”

#8 Wat drijft jou het meest om een maand lang te vasten?

Ik denk dat ik dan terugkom op dat wat de ramadan voor mij betekent. Die reset, even terug naar mijzelf komen, back to basics. Je wordt als het ware voor een maand uit die rollercoaster gehaald waar we dagelijks mee te maken hebben. Ik ontsnap van alle waanzin. Ik ben dankbaar en ga terug naar spiritualiteit, nederig zijn en mensen helpen. Loskomen van hectiek, dat is zo waardevol.”

#9 Wat zijn jouw dromen?

 ”Ik denk dat er vele met mij zijn die graag onafhankelijk willen zijn. Ik heb het dan niet per se over veel geld verdienen. Natuurlijk is dit op bepaalde vlakken nodig om onafhankelijk te zijn. Waar ik vooral op doel is het kunnen maken wat ik wil maken. Stel er komt een concept in me op, ik wil een documentaire maken. Dan wil ik die documentaire kunnen maken. Ik wil super graag mensen helpen. Of dat nou een stukje kennis delen is of iemand linken aan de juiste contactpersoon. Zorgen dat andere mensen die onafhankelijkheid kunnen bereiken die ik ook wil bereiken. Het gaat hier denk ik meer over een lifestyle, over een bepaald punt bereiken.

#10 Wat is jouw favoriete plek in Tilburg?

”Mijn favoriete spot in Tilburg is sowieso mijn ouderlijk huis. Hier kom ik echt super graag en ik denk dat ik me daar ook het prettigst voel. Mijn moeder zal mij altijd vragen hoe mijn dag was. Met mijn vader heb ik ook altijd goede gesprekken. Daarnaast is mijn eigen huis een fijne plek voor mij. Ik vind het toch best relaxed om lekker alleen thuis te zijn en mijn ding te doen. Daarnaast nodig ik natuurlijk ook graag vrienden bij mij thuis uit. Ik woon zelf dicht bij het Spoorpark. Hier ga ik soms wel eens op zondag met oortjes in en een podcast op een rondje lopen. Sommigen houden niet van die drukte in het park, maar ik zie die mensen niet. Voor mij zijn het net een stel figuranten die daar maar rondlopen in mijn film.”

#11 Wat betekent de stad Tilburg voor jou?

”Thuis. Negentig procent van mijn werk vindt plaats in de randstad. Ik werk vooral veel in Amsterdam en Rotterdam. Als ik bijvoorbeeld in Amsterdam ben dan voel ik echt die druk. Begrijp me niet verkeerd, ik vind Amsterdam echt een toffe stad. Ik sta daar alleen altijd ‘aan’. Als ik de stad binnen rijd voel ik toch dat ik productief moet zijn. Op het moment dat ik terug kom in Tilburg kan ik dat gevoel volledig loslaten.”

#12 Naar welke plek zou je een niet-Tilburger meenemen?

”Ik hou van lekker lunchen dus ik zou ze meenemen naar de Piushaven of Spoorzone. Spoorzone is natuurlijk een uniek stukje Tilburg, het geeft toch wel echt een beeld van wat Tilburg is. Relaxed en laagdrempelig. En bij de Piushaven kun je gewoon echt lekker eten.”

#13 Wat is je wens voor mede Tilburgers?  

”Ik wens dat iedereen zo lekker in zijn of haar vel zit zodat zij ook ieder ander de ruimte kunnen geven om zich zo te voelen. Wat mij is geleerd is dat ik niet degene ben om een mening te hebben over een ander. Ik respecteer iedereen en ik laat iedereen in zijn waarde met zijn of haar overtuigingen. Dat staat ook in ons geloof.”

Het werk van Jamal kun je vinden op de Instagram van What’s Culture en de website van zijn communicatiebureau Jama Media.

013 vragen aan…

In de rubriek (0)13 vragen aan.. stellen we dertien vragen aan verschillende Tilburgers. Benieuwd naar meer verhalen van mensen uit de stad? Die vind je hier.