Stichting Avondje Uit richt zich op mensen die behoefte hebben aan sociale contacten terwijl ze zelf moeite ervaren met die contacten leggen. De stichting organiseert verschillende activiteiten om die mensen in contact te laten komen met elkaar. De stichting bestaat al zes jaar en inmiddels hebben ze een locatie in Tilburg en Den Bosch, in Breda komt er binnenkort ook nog een! Avondje Uit is geplaatst in de finale voor het Appeltjes van Oranje, een prijs die jaarlijks, vanuit het Oranjefonds, wordt toegekend aan drie bijzondere, innovatieve of succesvolle projecten op het gebied van maatschappelijk welzijn en sociale cohesie. Wij stelden 013 vragen aan Jeroen, de oprichter van de stichting en Ruud, vrijwilliger en community lid, over de prijs en over Avondje Uit. Benieuwd? Lees snel verder!
#1. Zijn jullie echte Tilburgers?
Ruud: “Nee, ik kom oorspronkelijk uit Veldhoven, maar ik woon inmiddels al 22 jaar in Tilburg. Ik woon langer hier dan ik ergens anders heb gewoond, dus ik voel me wel een beetje een
Tilburger.”
Jeroen: “Ik voel me ook wel echt een Tilburgse ziel. Ik voel me erg verbonden met de Tilburgse cultuur en de mentaliteit, maar ik woon nu ongeveer tien jaar in Tilburg.”
#2. Hoe zijn jullie bij Stichting Avondje Uit begonnen?
Jeroen: “Avondje Uit is ontstaan vanuit mijn eigen ervaring met eenzaamheid. Tijdens de middelbare school vond ik het best wel moeilijk om aansluiting te vinden en contact te maken. Later was dit gelukkig geen probleem meer voor mij, maar ik had het idee dat veel jongeren ermee geholpen konden worden als er een plek gecreëerd werd, waar mensen anderen kunnen ontmoeten, waar je gewoon jezelf kunt zijn. Een plek waar je er echt bij hoort en waar je er samen op uit kunt gaan. Vanuit die gedachte heb ik Avondje Uit zes jaar geleden opgezet.”
Ruud: “Toen corona begon, was ik net verhuisd van beschermd wonen naar wonen in de wijk. Hier woon ik zelfstandig, maar begeleiding krijg op afstand. Dus dat was voor mij best een omschakeling, ik was ineens veel vaker alleen. En door de coronamaatregelen werd het nog erger. Ik mocht mijn ouders niet eens meer ontvangen thuis en ik voelde me heel eenzaam. Een vriend zei toen dat hij naar Avondje Uit ging en dat sprak me aan. Dat is inmiddels drie jaar geleden, nu ben ik doorgegroeid tot vrijwilliger en komende zomer ga ik met mijn opleiding beginnen en dan hoop ik ooit begeleider te worden.”
#3. Wanneer ben je welkom bij Avondje Uit?
Jeroen: “Onze activiteiten zijn voor mensen die behoefte hebben aan sociale contacten terwijl ze zelf moeite ervaren met die contacten leggen. Het gaat in grote lijnen om mensen die eenzaamheid ervaren, van ongeveer 16 tot en met 36 jaar oud. Dit is geen hele harde leeftijdsgrens, maar we proberen wel een beetje gelijkgestemdheid in de groep te houden. En dat is heel lastig, want we weten dat er ook genoeg eenzaamheid zit in de leeftijden die hierbuiten vallen. Maar soms moet je een keuzes maken om zo die gelijkgestemdheid te houden.”
#4. Wat maakt jullie bijzonder?
Jeroen: “Iedereen heeft bij ons een actieve rol binnen de community. We zijn altijd op zoek naar de krachten van de mensen. Dat kan zijn dat je gewoon actief meedoet, dat je het verhaal van Avondje Uit aan mensen vertelt en zo een soort ambassadeur bent of je kunt net zoals Ruud zelfs helemaal doorgroeien en er beroepsmatig iets mee gaan doen. Ons doel is vooral om unieke dingen te doen met mensen die het niet altijd even makkelijk hebben.”
Ruud: “Ja, het is vooral dat de deelnemers alles mee organiseren. Wij kunnen wel dingen bedenken, maar zolang de deelnemers dat niet leuk vinden, heeft het weinig nut. Twee keer per jaar hebben we een brainstormsessie en daar mogen deelnemers zich gratis aanmelden en daar kunnen ze dan hun ideeën opperen. Dat is wel een van de unieke dingen, denk ik.”
#5. Jullie zijn geplaatst voor de finale van Appeltjes van Oranje, hoe voelt dat?
Jeroen: “Op het moment dat we te horen kregen dat we door waren naar de finale, hebben we allebei echt als twee kinderen staan janken op het podium. Het voelt als een hele overweldigende aanmoediging.”
Ruud: “Het is ook erg vet om te zien dat wij als kleine organisatie zo ver komen. Bepaalde organisaties hebben veel meer naamsbekendheid en zitten door heel Nederland. Wij zitten nu alleen in Tilburg en Den Bosch en we willen in Breda binnenkort onze derde locatie openen. We zijn in vergelijking een van de kleinere stichtingen.”
#6. Hoe is het voor jullie om te zien dat veel mensen met eenzaamheid kampen?
Ruud: “Om te beginnen met het positieve, het is fijn om zo veel mensen te kunnen helpen. Maar aan de andere kant laat het ook wel zien dat er best wel een grote groep is die last heeft van hoe de wereld op dit moment in elkaar steekt. Dus aan de ene kant supermooi, maar aan de andere kant is er wel echt nog werk aan de winkel om het beter te doen.”
#7. Hoe ging het proces van genomineerd worden? Is er een soort selectieproces?
Ruud: “Daar moet je je voor aanmelden. Er waren 220 aanmeldingen, daarvan bleven er vijftig over. Daarna kreeg je twee rondes; een online stemronde, daarvan komt de winnaar sowieso in de finale, en daarna was er een pitchronde. Daar hebben Jeroen en ik aan meegedaan. Het was heel leuk, maar ook erg intens. We zijn erg dankbaar dat we door zijn naar de finale samen met de andere negen genomineerden. En stel dat we winnen, dan mogen we zelfs naar de koning en koningin bij Paleis Noordeinde!”
#8. Als jullie winnen, wat gaan jullie dan doen met de prijs?
Jeroen: “We merken dat onze uitjes nog niet altijd goed gevonden worden door mensen in armoede of mensen die minder mobiel zijn. We zouden graag willen investeren in het toegankelijker maken van onze uitjes, voor bijvoorbeeld deze groepen.”
#9. Zijn er andere genomineerden waar jullie waardering voor hebben? Waarom?
Jeroen: “Ik heb sowieso respect voor alle initiatieven die meedoen aan Appeltjes van Oranje. Het gaat stuk voor stuk om een initiatief met een goed doel, dus om echt van een wedstrijd te spreken, is een beetje gek. Je moet dat wedstrijdelement ook niet te serieus nemen, vind ik.”
Ruud: “Het Doveninitiatief is heel mooi vind ik. Voor doven en slechthorende wordt nu eenmaal heel weinig georganiseerd. Vanuit het Doveninitiatief hebben ze twee keer per week een online koffiemomentje. Dan zitten ze soms met vijftig/zestig doven en slechthorende in een online meeting, waar dan een tolk bij zit. Ze kunnen dan om de beurt hun hand opsteken als ze iets willen zeggen. Een tolk gebaart dan mee en een tolk typt mee. Dat vind ik ontzettend mooi om te zien. Zo hebben ze een paar keer per week een sociaal momentje. Ook gaan ze wel eens het Pieterpad wandelen of doen ze andere activiteiten. Als ik dat zo zie, denk ik dat wij ook voor dove of slechthorende mensen nog iets extra’s zouden kunnen doen binnen onze stichting.”
#10. Op 14 juli was Tilburg Castle, kunnen jullie hier iets over vertellen?
Jeroen: “Het is dus een soort Aziatische cultuurmarkt met allemaal spelletjes en een stormbaan-parcours. Daar kun je als team overheen of individueel. Het is eigenlijk buitenspelen voor iedereen. Het hele concept van Stichting Avondje Uit is dat wij echt een community zijn, waar alle mensen die betrokken zijn zelf ook veel activiteiten bedenken. Tilburg Castle is een initiatief van een van onze community leden, Cis. Hij bedacht dit aan het einde van de coronaperiode, want hij vond dat mensen meer naar buiten moesten en elkaar weer moesten kunnen ontmoeten. Ook vindt hij entertainment erg belangrijk. Zo kwam hij vanuit zijn eigen fascinatie over de Aziatische cultuur en het programma Takechi’s Castle, waar Japanners doldwaas over een parkour heenrennen, op het idee van Tilburg Castle. Dat zijn we toen met de community, begeleiding vanuit Avondje Uit en samen met NextUp uit gaan werken. De jongeren organiseren het grotendeels zelf.”
#11. Wat voor dingen doen jullie nog meer met de Stichting?
Ruud: “We hebben de maandelijkse avond. Dan wordt er samen gegeten, doen we spelletjes en altijd een stukje social skills. Bij dat laatste wordt meestal een stukje weerbaarheid en een stukje naar jezelf kijken getraind. Er wordt vier keer per jaar samen gegamed en het spellencarrousel komt ook vier keer per jaar langs.”
Jeroen: “Wij organiseren elk jaar ook nog een aantal groepsvakanties. Dat is ook vanuit de groep bedacht. Dus dat is bijvoorbeeld voor mensen die het lastig vinden om alleen op vakantie te gaan of die het moeilijk vinden om zelf alles te regelen of die net een klein beetje ondersteuning nodig hebben op zo’n reis. De vakanties zijn in binnen- en buitenland. Weekendjes in Nederland, maar we zijn bijvoorbeeld ook naar Disneyland, naar de Ardennen en naar het Europapark geweest. Volgend jaar gaan we naar Londen.”
#12. Welke activiteit vinden jullie zelf het leukst?
Ruud: “Ik vind de maandelijkse avond het leukst. Het gezellig samen eten is leuk. Ik ben van beroep eigenlijk officieel kok, dus dan kook ik altijd voor de rest. Dus het is leuk dat ik dan ook een stukje van mijn passie kan delen.”
Jeroen: “Ik vind de vakanties altijd wel heel tof, maar het maakt me eigenlijk niet heel veel uit wat we doen. Als je mensen leuke dingen kan laten doen en contact kan laten maken met elkaar, dan is dat het meest waardevolle.”
#13. Wat zijn mooie momenten die jullie mee hebben gemaakt met de Stichting?
Jeroen: “Nou bij ons is qua ideeën eigenlijk niks te gek. Een paar deelnemers kwamen bijvoorbeeld met het idee om mee te doen aan ‘Ter Land ter Zee en in de Lucht’, waaronder Ruud. Nou dan gaan we dat gewoon doen. Dat was erg tof. We kunnen helaas nog niks verklappen over of we het goed hebben gedaan of niet. Maar dat zijn wel unieke dingen. Hoe je dan samen dat proces aangaat van het maken van zo’n kar, dan word je uiteindelijk uitgekozen om op televisie te komen en zo mogen we dan ook nog aandacht vragen voor eenzaamheid op nationale televisie.”
Meer informatie
Wil je meer weten over het Appeltjes van Oranje? Kijk dan op deze website. En wil je weten wat Stichting Avondje Uit allemaal doet? Neem dan even een kijkje op deze website!