013 vragen aan Jochen Otten: “Ik heb geen angst gekend op het eiland van Expeditie Robinson”

Je kunt Jochen Otten kennen van de hilarische sketches van Sluipschutters of van zijn rol in de filmserie van Mees Kees. De komende tijd is de goedlachse Tilburger te zien bij Expeditie Robinson. Wij stellen (0)13 vragen aan Jochen en over het ontstaan van Sluipschutters, zijn favoriete sketches en natuurlijk over Expeditie Robinson.

#1: Voor de mensen die jou nog niet kennen, kun jij jezelf even voorstellen?

“Ik ben Jochen Otten en ik ben comedian en acteur. Ik heb de studie leraar Nederlands afgerond in Tilburg. Je kunt mij onder andere kennen door Sluipschutters of mijn rol in de films van Mees Kees. Ik speel eigenlijk altijd wel de lolbroek in een film of serie.”

#2: Past die rol van ‘lolbroek’ ook bij jou als persoon?

“Eigenlijk niet, haha. Vrienden omschrijven mij niet zo snel als lolbroek denk ik. Ik ben van nature vrij serieus. In de kleedkamer of in de klas was ik eigenlijk altijd een van de stilste. Maar als ik mij veilig ga voelen dan word ik vanzelf wel grappig. Ik kijk eerst wel graag de kat uit de boom, voordat ik uit mijn schulp kom.”

#3: Je bent grotendeels bekend geworden door Sluipschutters. Hoe is dat ontstaan?

“Ronald Goedemondt en ik wilden een comedy-programma maken. Ronald was vooral geïnspireerd door A bit of Fry and Laurey en ik meer door de programma’s als Jiskefet. We vonden dat soort shows eigenlijk te traag, niet van deze tijd en we misten punchlines bij de grappen die het verhaal afronden. Vervolgens wilden we er twee mensen bijhebben; dat zijn dus Bas Hoeflaak en Leo Alkemade geworden. Toen hebben we 300 scènes geschreven en zijn we naar BNN gegaan en vervolgens gingen we de pilots opnemen.”

#4: Wanneer is Sluipschutters weer te zien op TV?

“Het zesde seizoen van de Sluipschutters is vanaf januari 2024 op TV te zien. Dit betekent dat ik de komende tijd vaak op TV te zien ben, aangezien ik de komende tijd bij Expeditie Robinson te zien ben en vervolgens met de sluipschutters. Daarnaast ben ik ook in december en januari op TV te zien met drie verschillende solo-cabaretvoorstellingen.”

#5: Wat is eigenlijk jouw favoriete sketch van Sluipschutters?

“Dat vind ik moeilijk om te zeggen. Mijn favoriet verandert telkens. Maar waar ik zelf altijd heel erg hard om moet lachen, is de scene van Thea.”

#6: Waar ben jij het meest trots als het om de Sluipschutters gaat?

“Ik heb het idee, dat we onder jongeren zo’n grote community hebben. Wij zijn ook het grootste comedyplatform in Nederland. Daar ben ik heel erg trots op. Ik denk ook dat we onder de huid van de generatie zijn gekropen. Heel veel mensen kennen superveel scènes uit hun hoofd. Mensen roepen ook wel eens teksten uit een scène en dan weten ze de tekst beter dan ik. Het idee dat een hele generatie ons nooit meer zullen vergeten, vind ik supergaaf!”

#7: Je doet mee aan Expeditie Robinson, ben je daarvoor gevraagd?

“Ik heb het eigenlijk zelf gevraagd. Twee jaar geleden ben ik gevraagd om mee te doen met Expeditie Robinson. Toen heb ik nee gezegd, want ik lag destijds in een scheiding en ik wilde er voor mijn dochter zijn, dus dat voelde toentertijd niet goed. Toen die perikelen achter de rug waren, belde ik zelf met de vraag of ik dit jaar mee mocht doen en dat kon gelukkig.”

#8: Hoe heb je jezelf voorbereid om te ‘overleven’ op het eiland?

“Ik heb me heel goed voorbereid, voornamelijk op mentaal gebied. Ik was namelijk bang voor heel veel heimwee. Ik was zeker bang dat ik mijn dochter Sammi ging missen. Om toch met een goed gevoel te vertrekken, heb ik een doos gemaakt met allerlei herinneringen. Zo zitten er videoboodschappen in, maar bijvoorbeeld ook kokosnoten of cassave met een bijbehorend recept. Zo kon ik dus met een goed gevoel op expeditie gaan. Daarnaast heb ik een survivalcursus gevolgd. Daar leerde je knopen leggen, bomen kappen, hutten bouwen, maar je leerde tijdens die cursus ook gevaarlijke dieren en insecten kennen.”

#9: Wat vond je het gaafste aan Expeditie Robinson?

“Het gaafste aan de expeditie vond ik dat ik mezelf heb leren kennen als iemand die zich snel kan aanpassen aan de omgeving. Ik was bang dat ik niet zo goed in de groep zou liggen, maar dat ging best wel goed. Ik kon de eerste nacht goed slapen en het gebrek aan eten kon ik ook best goed handelen.”

#10: Maakte jouw deelname aan Expeditie Robinson een grote indruk?

“Zeker! Ik zou bijvoorbeeld nooit in mijn leven een slang vastpakken, maar tijdens de expeditie lag ik onder een boom te slapen en viel er uit het niets een slang uit de boom. Ik keek naar de slang en kwam tot de conclusie dat het geen giftige slang was en ging weer verder slapen. Ik heb geen angst gekend op het eiland van Expeditie Robinson.”

#11: Is het niet saai op zo’n eiland?

“Ik heb mezelf totaal niet verveeld op het eiland. Ik heb aan mensen uit voorgaande seizoenen gevraagd waar ik me op moest voorbereiden. Zij gaven aan dat vooral de crew vervelend is. In principe zit je gewoon in een realitysoap. Je wordt de hele tijd gefilmd, dus je hebt totaal geen privacy. Ik deed af en toe gewoon mijn broek naar beneden op het eiland, want dat mochten ze niet filmen, haha.”

#12: Hoe heb je de eerste afleveringen beleefd?

“In tegenstelling tot andere kandidaten, heb ik de afleveringen niet van tevoren gezien. Ik wilde de afleveringen samen met mijn dochter kijken. Ik vond het best spannend hoe ik op beeld kwam. De programmamakers kunnen makkelijk een bepaald personage creëren. Als ze bijvoorbeeld al mijn lompe uitspraken achter elkaar bewerken, zien mensen mij als de lomperik.”

#13: De vraag der vragen: heb je Expeditie Robinson gewonnen?

“Haha, daar kan en mag ik helaas echt niks over zeggen. Ik mag alleen zeggen dat ik twee dagen op het eiland ben geweest, want elke kandidaat is minimaal twee dagen op het eiland geweest. Ik krijg ook vaak listige vragen, mensen vragen vaak of ik veel ben afgevallen. Maar daar kan ik ook geen antwoord op geven, haha.”

Volg Jochen Otten

Wil je de avonturen van Jochen op het eiland van Expeditie Robinson volgen? Check dan hier de afleveringen van Expeditie Robinson. Volg Jochen zeker ook op Instagram!