013 vragen aan… kermiswethouder Maarten van Asten: “Dit jaar gaat gewoon één groot feest worden!”

Kermiswethouder Maarten van Asten kan zichzelf geen leven zonder de Tilburgse kermis voorstellen, maar wat doet een kermiswethouder nou eigenlijk precies en durft de kermiswethouder eigenlijk wel in elke attractie? Wij gaan met Maarten in gesprek en hebben het over kermistradities, Maarten zijn ultieme kermismaaltijd en nog veel meer! Lees snel verder.

#1: Kun je jezelf voorstellen?

“Jazeker, ik ben Maarten van Asten en ik ben nu iets langer dan een jaar wethouder van financiën, evenementen, sport en digitalisering. Ik sta ook wel bekend als de ‘pethouder’, omdat ik vaak een pet op heb. Omdat ik evenementen in mijn portefeuille heb, ben ik dus ‘kermiswethouder’.

#2: Wat houdt de rol kermiswethouder eigenlijk in?

“Vanuit de gemeente hebben we een kermisteam dat aan de voorkant druk bezig is om heel erg veel dingen te organiseren. Dat is voor mij heel erg fijn, want dan kan ik me richten op mijn ceremoniële taken. Tijdens de kermis laat ik op het kermislint dan ook vaak mijn gezicht zien en ben ik druk bezig met verbindingen te leggen in de stad. Van tevoren ben ik vooral bezig met de voorbereidingen op de kermis. We zijn afgelopen jaren druk bezig geweest met de kermis te festivaliseren. Dat kan een samenwerking met een festival zijn of een samenwerking met een ander evenement dat wordt georganiseerd rondom de kermis. Met dat soort zaken ben je van tevoren druk mee bezig”

#3: Wat is volgens jou het moeilijkste aan de rol als kermiswethouder?

“Het moeilijkste is natuurlijk dat je altijd meer en meer wil. We hebben al de grootste, snelste kermis en dat zullen we ook altijd blijven houden. Ik denk dat de uitdaging erin ligt om ervoor te zorgen dat er echt voor iedereen iets te beleven is op de kermis, want de kermis moet natuurlijk voor iedereen toegankelijk zijn. Heel veel mensen hebben plezier van de kermis en daar geniet ik ook heel erg van, maar we moeten ook met ondernemers in gesprek gaan, omdat er tijdens tien dagen kermis het een en andere verandert voor hun onderneming. Gelukkig gaat dit heel goed, dus daar zijn we blij mee!”

#4: Hoe word je eigenlijk kermiswethouder?

“Ik ben dus kermiswethouder geworden doordat ik onder andere wethouder evenementen ben. Dat vind ik heel erg leuk, want ik ben zelf ook een echte kermisliefhebber. Ik vind eigenlijk ook wel dat je kermisliefhebber moet zijn om kermiswethouder te worden. Dit vinden kermisexploitanten ook prettig, want dan praat je dezelfde taal met elkaar en deel je dezelfde belangen. Dat zijn denk ik wel ingrediënten die een kermis doen slagen.”

#5: Wat betekent de kermis voor jou persoonlijk?

“Vroeger toen ik zelf iets jonger was, vond ik de kermis altijd een leuk moment. De kermis was de ultieme start van de zomer voor mij. Ik vind het ook mooi om te zien dat er bij veel mensen tradities ontstaan. Bijvoorbeeld dat je ieder jaar weer dat ene groepje bij dezelfde kroeg ziet staan of families gaan kijken bij de opbouw van de kermis. Dat was bij mij niet anders. De Tilburgse kermis is voor mij een warm bad.”

#6: Vorig jaar was het jouw eerste jaar als kermiswethouder. Hoe was dat?

“Dat was fantastisch! De Tilburgse kermis mocht toen weer volledig draaien. Ik heb ook echt diep respect voor mijn voorgangers die de vakantiekermis op touw hebben gezet tijdens de coronapandemie. De kermisexploitanten waren ook heel erg blij dat ze, ondanks alle perikelen rondom de pandemie, weer op een kermis konden staan. Ik vond mijn eerste jaar als kermiswethouder ronduit spectaculair. Het hoogtepunt vond ik letterlijk en figuurlijk de vrije val, haha. Verder vond ik het eerbetoon aan Luchtbuks Ria heel erg indrukwekkend. Daarnaast heb ik heel erg genoten van het zomercarnaval en ook de kermis-mis vond ik mooi. Ik moet eerlijk zeggen dat ik niet één hoogtepunt kan noemen, het complete plaatje maakte de kermis eigenlijk een groot hoogtepunt.”

#7: Sinds wanneer zijn jullie al bezig met de voorbereidingen op Tilburgse kermis 2023?

“Eigenlijk beginnen we al met de voorbereidingen tijdens de evaluatie van het voorgaande jaar. Dit bespreken we dan ook met het college van Burgemeester en wethouders en vervolgens ook met de gemeenteraad. Daarna gaan we kijken naar het terrein van het volgende jaar. Dan is het eigenlijk een hele grote puzzel waar we de attracties kunnen plaatsen. Dit pakt ons kermisteam echt geweldig op. Er moet zo ontzettend veel georganiseerd worden en dat doen ze fantastisch.”

#8: Wat verwacht je van de kermis dit jaar?

“Een beter feest dan vorig jaar kon ik me toen niet voorstellen. Maar ik hoop dat het tegendeel bewezen wordt. Dit jaar gaat gewoon één groot feest worden! De weersvoorspellingen van dit jaar zijn ook gunstig. Voorgaande jaren was het heel erg warm tijdens de kermis en dat lijkt nu gelukkig wel mee te vallen. Dus ik verwacht een geweldige kermiseditie dit jaar!”

#9: Hoe denk je dat de Tilburgse kermis er over vijf jaar uitziet?

“Het grootvermaak en familieattracties zullen altijd de kern blijven van de Tilburgse kermis. Daaromheen zijn we druk bezig met het festivaliseren van het kermisterrein. Dit betekent dat het beeld van het traditionele kermislint hetzelfde zal blijven, maar daaromheen is er nóg meer te doen. We proberen ook zoveel mogelijk evenementen te organiseren zodat we een bredere doelgroep kunnen bereiken. Zo hebben we bijvoorbeeld LunaLunaLuna, een orgelfestival, een buitenbioscoop en nog veel meer. We zijn daar nu veel mee bezig en ik denk dat we daar over vijf jaar nog veel verder in zijn.”

#10: Kun je als kermiswethouder wel genieten als ‘bezoeker’ van de kermis?

“Als ik in mijn kleren rondloop die ik ook aantrek als ik naar afspraken ga, zien mensen mij als wethouder. Dus vorig jaar ging ik incognito een rondje over de kermis lopen met mijn familie. Dan kan ik de kermis gelukkig wel ervaren als bezoeker. Ik vind dat ook belangrijk, want als bezoeker ervaar je de kermis toch anders dan wanneer je wethouder bent.”

#11: Waar moet jij zelf aan denken bij het woord ‘kermis’?

“Natuurlijk de hooggaatie en de draaimolen. Er komen met de kermis ook heel erg veel herinneringen in me op. Mijn moeder en ik hadden vroeger altijd een traditie dat we een wedstrijdje hielden bij de schiettent. Ik moet eerlijk bekennen dat mijn moeder meestal wel won, haha.”

#12: Durf jij in elke attractie?

“Ik denk wel dat ik overal in durf. Alleen het is maar de vraag hoe ik uit de attractie zal komen, haha. Attracties die veel ronddraaien sla ik weleens over. Zeker als ik zelf nog iets moet doen op die dag zelf.”

#13: Wat is je lievelingsattractie en je favoriete kermismaaltijd?

“Vorig jaar was de vrije val mijn favoriet! Ik denk dat dit jaar de achtbaan mijn favoriet gaat worden. Daarnaast heb ik heel erg veel zin in Dinner in the Sky, daar ben ik echt benieuwd naar. Mijn ultieme kermismaaltijd is misschien wel een kleine guilty pleasure. Vorig jaar had ik namelijk een broodje beenham en die was heerlijk! Maar een goeie bockworst vind ik ook heel erg lekker.”

Alles over de kermis

Wil jij echt alles te weten te komen over de Tilburgse kermis, zodat je niet voor verrassingen komt te staan? Klik dan hier! Wij hebben namelijk alles wat je moet weten over de kermis op een rijtje gezet!