013 vragen aan… Kristel Scheffers van Swim to Fight Cancer

Kristel Scheffers

Een Tilburger in hart en nieren, zo kun je Kristel Scheffers wel noemen. Woonachtig in de Armhoef, lang werkzaam geweest bij onze gemeente en enthousiaste vrijwilligster bij voetbalvereniging Were Di. Trots is ze op de stad waar volgens haar altijd wel iets gebeurt; waaronder het bijzondere evenement Swim to Fight Cancer Tilburg, waar Kristel sinds 2018 nauw betrokken bij is. Wij spraken haar over ‘de Swim’, haar favoriete Tilburgse plekken en over trotse gevoelens.

Foto’s: Jules van Iperen

1. Vertel eens iets over jezelf: wie ben je, wat doe je, waar kom je vandaan?

“Hi! Ik ben niet geboren, maar wel getogen in Tilburg en heb er mijn hart helemaal aan verpand. Ik woon in de gezellige wijk Armhoefse Akkers, samen met man, drie kids en een grote hond. Mijn leven is af en toe hysterisch, chaotisch, maar vooral leuk!”

“Ik heb lang als projectleider voor de gemeente Tilburg gewerkt, maar werk nu sinds kort voor de gemeente Utrecht. Daarnaast heb ik een eigen adviesbureau. Naast mijn werk vind ik het erg leuk om betrokken te zijn bij bijzondere initiatieven in de stad zoals bij de Swim to Fight Cancer Tilburg en ben ik vrijwilliger bij voetbalvereniging WereDi.”

2. Je bent voorzitter van Swim to Fight Cancer. Hoe ben je hierbij betrokken geraakt?

“Ik ben zelf niet zo van de functies en lagen; we zijn vooral een club met enthousiastelingen. Ik vind het een eer om met deze club mooie mensen dit prachtige evenement te bouwen. We doen het ‘er allemaal bij’, maar  toch is iedereen even enthousiast en zet iedereen zijn schouders eronder. Naast hard werken, hebben we vooral ook veel lol. Om daar deel van uit te maken is super.”

“Een tijd geleden, toen ik nog volop bezig was met de organisatie van Koningsdag 2017, ben ik benaderd door de landelijke stichting Swim to Fight Cancer. Het idee om een Swim in Tilburg te organiseren sprak me gelijk aan, al was de periode niet handig. Toen alle zomerevenementen achter de rug waren, waaronder ook de WEURO (WK vrouwen voetbal) en de kermis, zijn we gaan zitten om de mogelijkheden te onderzoeken. Ik werd daar gelijk erg enthousiast van. Tegelijkertijd had Jeroen (Beurskens, lid van het bestuur) mee gezwommen in Den Bosch en was net zo enthousiast. We zijn door de stichting aan elkaar gekoppeld en dat was het begin.”

“We hebben beiden mensen uit ons netwerk benaderd om ons mee te helpen en uiteindelijk hebben we nu een stevig bestuur met een grote schil enthousiaste vrijwilligers rond het evenement.”

3. Waarom is dit event voor jou zo belangrijk?

“Kanker treft 1 op de 3 mensen. Een veel gehoorde term, maar iets dat redelijk ver van mij afstond, totdat mijn schoonbroer werd getroffen door kanker. Van dichtbij heb ik het hele ziekteproces meegemaakt; ik heb ervaren hoe mensonterend de ziekte is en hoe hard de werkelijkheid kan zijn. Hij heeft het helaas niet gered. Dus ik doe het voor hem, maar vooral ook voor mijn zus, neefje en nichtjes. Zij moesten verder in een nieuwe werkelijkheid. Dat is zwaar, onzeker en spannend. Ik heb daar veel respect voor.”

“Ik wil dus op deze manier een bijdrage leveren. Met het geld dat we ophalen komen we stappen dichterbij oplossingen om de ziekte te bestrijden. Wat ik mooi vind aan dit evenement is dat het geld dat opgehaald wordt rechtstreeks naar onderzoeken gaan die uitgevoerd worden door het Antonie van Leeuwenhoek ziekenhuis. Het gaat dus niet naar een of andere algemene rekening, maar wordt rechtstreeks gelabeld. Op de site van de landelijke stichting Fight Cancer is terug te vinden welke onderzoeken dat zijn. We krijgen ook elk jaar een terugkoppeling over hoe het geld is ingezet en wat de resultaten zijn; mooi hoe de cirkel daarmee rond is.”

4. Hoe kijk je terug op de eerste editie?

“De eerste editie was erg tof. We hadden allemaal wel ervaring met het organiseren van evenementen, maar hadden eigenlijk geen idee wat we hiervan moesten verwachten. Maar wat was het leuk! We hebben alle emoties langs zien komen die dag, maar wat vooral bleef hangen was de trots en het enthousiasme; van zowel de zwemmers als het publiek!”

5. Gaat er veel veranderen tijdens de tweede editie?

“De basis van het evenement blijft gelijk; we hebben het alleen verder uitgebouwd. Er zijn meer afstanden die gezwommen kunnen worden; het terrein is groter en er zijn meer activiteiten. Het evenement is ‘volwassener’ geworden. Er is voor ieder wat wils; uiteraard wordt er gezwommen, maar er zijn ook leuke activiteiten voor de kids, er is afwisselend entertainment, foodtrucks noem maar op. We hopen dan ook dat er veel publiek komt en we gaan duimen voor de zon!”

6. Spring je zelf ook in het water op 25 augustus?

“Nee, dat niet. Wij zijn die dag hard aan het werk om alles in goede banen te leiden. Maar enorm veel respect voor diegenen die wel zwemmen!”

Kristel Scheffers

7. Wanneer is het evenement volgens jou geslaagd?

“Als alle zwemmers gelukkig en trots op de kade staan en we aan het einde van de dag een enorm bedrag bekend mogen maken.”

“Het is een evenement met veel emotie. Iedere zwemmer heeft zijn/haar eigen verhaal; zwemt voor iemand. De ontlading komt vaak als de zwemmer het water uitkomt en wordt opgevangen door familie/vrienden. Dit is intens, maar ook mooi. Ons thema voor de dag is vooral ’vier het leven’. Dit mag gevierd en gevoeld worden. Als iedereen met dit gevoel naar huis gaat is het voor mij geslaagd.”

8. Heb je nog tips voor de deelnemers?

“Tips voor de zwemmers; bereid je goed voor. Het is best een afstand! Het is geen wedstrijd, iedereen doet het op zijn eigen tempo, maar dan nog. Er worden verschillende trainingen georganiseerd waar je tips krijgt over hoe je 2 kilometer vol kunt houden. We zien dat de zwemmers allerlei acties houden om sponsoren te werven; van het oproepen van al je social media vrienden tot het verkopen van pannenkoeken!”

“Maar ook ons evenement kan niet bestaan zonder sponsoren. We zijn blij dat er een aantal grote Tilburgse bedrijven zich aan ons verbonden. We willen aankomend seizoen deze groep uitbreiden zodat we het evenement nog groter kunnen maken.”

9. Waarom is de Piushaven zo’n leuke locatie voor dit evenement?

“Ten eerste hebben we nu eenmaal water nodig, iets wat voldoende voorradig is in de Piushaven! Maar het is natuurlijk een fantastische locatie voor zo’n evenement; er is voldoende ruimte voor het publiek en het maakt niet uit waar je staat; overal is er zicht op de zwemmers.”

10. Ben jij eigenlijk een trotse Tilburger?

“Supertrots! 013 Till I Die!”

“De verandering die is ingezet na onder andere Koningsdag 2017 vind ik zo cool; we zijn weer trots op deze prachtige stad waar van alles gebeurt. We zijn in beweging, er is reuring. De ruimte die er is om te groeien en ontwikkelen is uniek. Maar de schoonheid komt natuurlijk in basis vanuit de Tilburger!”

11. Wat zijn jouw favoriete plekken in de stad?

“Dat ligt aan mijn bui! Ik loop graag tijdens zonsopgang met mijn hond in Moerenburg. Vooral in de herfst is dit adembenemend; de kleuren, de stilte en ruimte, fantastisch. Daarnaast kom ik dus graag in de Piushaven; op sommige momenten doet deze plek idyllisch buitenlands aan. Maar ik kan ook volmaakt gelukkig zijn als ik met mijn vrienden ergens op het terras zit op de Korte Heuvel.”

12. Met welke Tilburger zou jij nog wel eens een dagje willen ruilen?

“Goh, wat een vraag. Nog nooit over nagedacht eigenlijk. Maar een dagje ruilen met een Tilburg Trapper-speler lijkt me wel wat. Helden zijn dat!”

13. Welk evenement mist Tilburg nog volgens jou?

“Volgens mij zijn we erg verwend met mooie evenementen. Maar wat ik Tilburg zou gunnen; een eerste editie van een Wintergame (zoek maar eens op wat dit is!) en een evenement zoals een groots Oud & Nieuw evenement met vuurwerk, in de Piushaven. Alle Tilburgers bij elkaar feestend het nieuwe jaar inluiden, hoe gaaf is dat!”

013 vragen aan…

In de rubriek (0)13 vragen aan… stellen we dertien vragen aan verschillende Tilburgers. Eerder gaven de volgende Tilburgers antwoord op dertien vragen: