013 vragen aan… Kruikenmunt-voorzitter Jannet: ‘We hebben er dit jaar 400.000 laten drukken!’

Nog één nachtje slapen en het is carnaval! Wij kunnen niet wachten tot we weer in de polonaise kunnen aansluiten. Iets wat onlosmakelijk verbonden is aan carnaval, is natuurlijk de Kruikenmunt. Daarom gaan we in gesprek met Jannet Wouters, voorzitter van Stichting Kruikenmunt. We hebben het over de kleur van de munt, munten vervalsen en verduurzaming. 

#1: Kun je jezelf voorstellen?

“Ik ben Jannet Wouters, ik werk voor het Binnenstad Management Tilburg (BMT). Daarnaast ben ik een import-Brabander, want ik kom eigenlijk uit Groningen. Op mijn 21e ben ik naar Tilburg verhuisd. Inmiddels woon ik Poppel, maar ik voel mij eigenlijk meer een Tilburger dan een Belg of Brabander. Ik ben onder andere verbonden aan Tilburg door mijn werk, daarnaast ben ik ook groot Willem II supporter en natuurlijk kan ik me geen leven zonder carnaval voorstellen Zo ben ik ook voorzitter van Stichting Kruikenmunt.”

#2 Wat is je rol binnen Stichting Kruikenmunt?

“Ik ben dus voorzitter van de Stichting. Deze rol past goed bij me, want voor mijn werk bij Binnenstad Management Tilburg werk ik heel veel samen met horecaondernemers in de binnenstad. Ik ben dus eigenlijk het hele jaar in contact met horecaondernemers. Uiteindelijk zorg ik ervoor dat de Kruikenmunten bij de loketten, kroegen en dus carnavalsvierders terechtkomen. Dat doen we met een leuke groep vrijwilligers.”

#3: Voor de mensen die niet bekend zijn met de Kruikenmunt: wat is de Kruikenmunt?

“De Kruikenmunt is het betaalmiddel tijdens carnaval in Kruikenstad. In bijna alle kroegen in de binnenstad kun je met de kruikenmunt betalen. Dat is best uniek, want Tilburg is de enige stad van carnavalvierend Nederland waar je bij zo veel kroegen met dezelfde munt kunt betalen. Volgens mij kun je in Roosendaal ook bij een aantal kroegen met dezelfde munt betalen, maar zoveel kroegen waar je met één en dezelfde munt kunt betalen als in Tilburg, vind je vrijwel nergens.”

#4: Hoe is Stichting Kruikenmunt ontstaan?

“De stichting bestaat al heel wat jaren. In 1997 is Stichting Kruikenmunt opgericht door o.a. Franck van Boekel, welke nog steeds actief is als onze penningmeester! Stichting Kruikenmunt is ontstaan vanuit de behoefte van meerdere horecaondernemers om overal met één gezamenlijke munt te werken. Het ontstaan van de stichting is onder andere te danken aan de goede samenwerkingsstructuren in de horeca. Alle horecapleinen hebben goede overleggen onderling en alle pleinhoofden hebben ook een overkoepelend overleg. Daar is ooit de wens ontstaan van de Kruikenmunt. Een munt is natuurlijk heel erg makkelijk voor zowel de horecaondernemer als de gast, zo is het makkelijk rekenen met een munt en hoeft de consument niet in elke kroeg weer nieuwe munten kopen.”

#5: Op welke locaties kun je dit jaar Kruikenmunten kopen?

“Goede vraag. Er staan kassahokken op het Heuvelplein, de Paleisring, de Stadhuisstraat en er staan twee kassahokken op het Piusplein. Deze kassahokken zijn makkelijk te vinden, want ze zijn helemaal ingepakt in het groen-oranje. De kassahokken zijn iedere dag open tot 01:00 uur. Het is wel goed om te weten dat je bij deze kassahokjes enkel met pin kunt betalen. Daarnaast kun je in veel van de deelnemende kroegen munten kopen. Dit is natuurlijk hartstikke fijn, want dan hoef je niet iedere keer naar buiten te gaan om munten te halen.”

#6: Hoe veel Kruikenmunten zijn er eigenlijk in omloop?

“We laten ieder jaar 400.000 Kruikenmunten drukken. Dus het ligt eraan of de carnavalsvierders hun best doen of deze allemaal in omloop zijn, haha!”

#7: Met de opkomst van 3D-printers: ben je niet bang dat veel mensen zelf munten gaan drukken?

“Nee, eigenlijk niet. Het risico is er natuurlijk wel. Maar we doen er alles aan om dit te voorkomen, zo maken we de kleur van de Kruikenmunt pas vlak voor carnaval bekend. Verder ga ik er vanuit dat echte Kruiken en Kruikinnen dit nooit gaan doen. Het is wel een paar keer voorgekomen dat mensen van alles proberen, met veel verschillende munten. Maar die vissen we er ook wel uit hoor en als ze het toch voor elkaar krijgen, geloof ik in karma: dat biertje zal nooit lekker smaken.”

#8: Waar denk je dat de Kruikenmunt over vijf jaar staat?

“Dat vind ik lastig om te zeggen. Met de opkomst van pinnen en online bankieren wordt de fysieke plastic Kruikenmunt steeds kwetsbaarder. Maar er zullen waarschijnlijk genoeg online systemen zijn waarop we kunnen inhaken, maar is het dan nog wel een munt? Zo lang wij nog relevant zijn en de horecaondernemers nog de vraag hebben naar de munten, gaan wij gewoon vrolijk verder.”

#9: Worden de Kruikenmunten eigenlijk gewassen?

“Dat worden ze zeker! De horeca bestelt bij ons Kruikenmunten en die zorgen er ook voor dat de munten schoon en droog weer bij ons terugkomen. Ondertussen worden de munten ook bij de horeca gewassen, want het is voor niemand fijn als al die munten aan elkaar plakken. De Kruiken hebben tot en met 24 februari om de Kruikenmunten in te leveren en daarna komen alle munten weer terug bij ons.”

#10: Wat wordt de kleur van de Kruikenmunt 2023?

“De kleur van de Kruikenmunt 2023 wordt paars! We proberen altijd een kleur te kiezen die we nog niet hebben gebruikt en daarnaast proberen we een kleur te kiezen die vrij uniek is en altijd opvalt. We kunnen de kosten ook niet te hoog laten oplopen. Natuurlijk is het al vaak gegaan over groen-oranje munten, maar dat zit er vooralsnog helaas niet in. Dus dit jaar rekenen we onze drankjes af met een paarse Kruikenmunt!”

#11: Wat is de kracht van de Kruikenmunt?

“Het succes van de Kruikenmunt is te danken aan de goede samenwerking met de horeca in de stad. Maar zonder de vrijwilligers die zich inzetten voor de stichting, kan de Kruikenmunt niet bestaan. We hebben veel te danken aan studentendispuut Iduna. Zij zijn vanaf de beginjaren betrokken bij de stichting en zorgen voor de bezetting in de kassahokjes gedurende het hele carnaval. Daar heb je echt mensen met een carnavalshart voor nodig.”

#12: Carnaval is aan het verduurzamen. Hoe pakt Stichting Kruikenmunt de verduurzaming aan?

“De Kruikenmunten worden na carnaval gerecycled. Daarnaast heeft de Kruikenmunt een groot aandeel in het systeem van het recyclen van de bekers dit jaar. Dat werkt als volgt: je betaalt een kwart Kruikenmunt voor een beker en deze krijg je terug als je de beker weer inlevert. Bij festivals is dit al een langere tijd gebruikelijk, dus ik denk dat de mensen die regelmatig een festival bezoeken hier weinig problemen mee hebben. Maar ik denk dat voor iedereen wennen is. Maar na de eerste dag, weet niemand meer beter.”

#13: Hoe ziet carnaval eruit voor Stichting Kruikenmunt?

“In de week voorafgaand aan carnaval, tuigen we onze hele stichting op. We verdelen de taken en zorgen ervoor dat iedereen precies weet wat hij of zij moet doen. Tijdens de eerste dagen van carnaval is het ook heel erg druk, maar daarna kunnen we ook zelf carnaval vieren. Zelf vind ik de maandag en de dinsdag de gezelligste dagen, dan ben ik zelf ook bezig met een rondje carnaval. Daarnaast zijn we gedurende carnaval ook steeds met horeca in gesprek over hoe het gaat het de munten en de bekers.

Ik ben ervan overtuigd dat het dit jaar een geweldig carnaval wordt. Ik heb er zelf ook zin in. Het is natuurlijk het eerste jaar sinds de pandemie dat er weer evenementen georganiseerd worden vanuit Carnavalsstichting Tilburg. Dus ik verwacht dat het een geweldig carnavalsjaar gaat worden!”

Alles over carnaval

Net als Jannet, hebben wij heel erg veel zin in carnaval! Daarom hebben wij een artikel geschreven over alles wat jij moet weten over carnaval in Kruikenstad. Dit artikel kun je hier checken! Wil je meer info over Stichting Kruikenmunt? Klik dan hier!