013 vragen aan… kunstschaatstalent Julia van Dijk

Julia van Dijk

Dat Tilburg een sportstad is, staat buiten kijf. Voetballers Frenkie de Jong en Virgil van Dijk genoten hier hun opleiding, we hebben de Ireen Wüst IJsbaan, onlangs kregen we er een kickbokskampioen bij en veel meer. Deze sporttalenten zetten de stad sportief op de kaart. Zo ook de pas 13-jarige Julia van Dijk. De talentvolle kunstschaatsster werd onlangs genomineerd voor de Mariska Lips Award en wij stelden haar (0)13 vragen.

Foto: Piet van Es

1. Hoe ben je ooit met kunstschaatsen begonnen?

“Mijn kleuterjuffrouw was lid van de Tilburgse Kunstrij Vereniging. Dat leek me zo leuk dat ik een keer een proefles ben gaan doen. Ik was toen 4,5 jaar oud en na een kwartiertje kon ik al zonder rekje schaatsen. Eigenlijk ben ik vanaf toen niet meer gestopt met schaatsen en train ik nu al ruim 9 jaar.”

2. Wat vind je zo leuk aan de sport?

“Eigenlijk alles. De sport verandert steeds. Ik vind het vooral leuk om steeds beter te worden en ook echt te merken dat ik beter word om aan de top te komen. Vooral uit de sprongen haal ik mijn plezier. Ik ben niet heel lenig of goed in pirouetten, maar de sprongen gaan steeds beter!”

3. Wanneer werd het duidelijk dat je heel erg goed bent in kunstschaatsen?

“Eigenlijk drie jaar geleden. Ik ging in Dordrecht trainen omdat je daar echt alles in één complex hebt. De ijsbaan, fysio, mental coach en ballet bijvoorbeeld. Zo professioneel is het in Tilburg niet. Sinds ik vanaf 2016 in Dordrecht train, merk ik dat ik ook sneller stappen maak. Het is daar meer ingericht op topsport.”

4. Hoeveel uur per week train je? En hoeveel wedstrijden rijd je?

“Ik train 22 uur per week en doe vijf tot zes wedstrijden per seizoen. Daarvan heb ik drie wedstrijden in Nederland en de overige wedstrijden in het buitenland. Momenteel train ik wat minder omdat ik geblesseerd ben. Er zit wat vocht achter mijn knie.”

5. Is topsport lastig te combineren met school?

“Nee. Ik zit op het Koning Willem II College en daar houden ze echt rekening met mijn sport. Ik heb veel inhaallessen en de school heeft de faciliteiten om topsport met school te kunnen combineren.”

6. Wat is de coolste wedstrijd waar je tot nu toe aan mee hebt mogen doen?

“Dat was een wedstrijd in Luxemburg in 2017. Ik haalde de tweede plek op mijn verjaardag en we bleven een extra nachtje slapen. Die wedstrijd valt ieder jaar tijdens mijn verjaardag. En als dat niet zo is, blijven we extra lang zodat we alsnog op mijn verjaardag in het buitenland zijn. Dat vind ik superleuk!”

7. Zijn er dingen die jij niet kunt doen en jouw leeftijdsgenoten wel?

“Ik kan minder met mijn vriendinnen afspreken. Als mijn vriendinnen buiten gaan chillen, moet ik vaak nog huiswerk doen. Ook moet ik op mijn voeding letten en mag ik weinig snoep en chips eten bijvoorbeeld. Maar één keer per week heb ik een cheatday en eet ik wat ik wil!”

8. Wat doe je graag met vriendinnen?

“Buiten chillen en films kijken. We zitten vaak in het Reeshofpark. Daar skaten ook een hoop van mijn vrienden.”

9. Heb je nog andere hobby’s naast kunstschaatsen?

“Chillen met vrienden! En Sims 4 spelen op de computer.”

10. Als je geen kunstschaatser wordt, wat zou je dan willen worden?

“Voetbalster! Mijn broertje voetbalt ook en dat vind ik een hele leuke sport. Ik koop ook iedere zomer een nieuw trainingspak of tenue van FC Barcelona. Dan laat ik Lieke Martens achterop zetten.”

11. Wat is jouw grootste droom voor de toekomst?

“Mijn ultieme droom is de Olympische Winterspelen van 2022 of 2026. Ook wil ik op mijn zestiende of zeventiende actief zijn op Europese- en Wereldkampioenschappen. Maar daarvoor moet ik dan wel het niveau hebben. Ik vind dat ik dat nu nog niet heb.”

12. Wie is je grote voorbeeld?

“Loena Hendrickx. Dat is een Belgische kunstschaatsster en zij schaatst zo super mooi! Het hele totaalplaatje klopt gewoon.”

13. Wat ging er door je heen toen je genomineerd werd voor de Mariska Lips Award?

“Ik wist eerst niet wat het was, maar toen ze het met gingen uitleggen was ik wel trots en vond ik het super leuk. Vooral de hele uitreiking in de Schouwburg lijkt me super gaaf. Ik ga er niet vanuit dat ik win en maak er gewoon een gezellige avond van samen met mijn ouders en twee oma’s.”

013 vragen aan…

In de rubriek (0)13 vragen aan… stellen we dertien vragen aan verschillende Tilburgers. Eerder gaven onder anderen de volgende Tilburgers antwoord op dertien vragen: