(0)13 vragen aan… fotograaf Corné Hannink

corné hannink

Een bekend gezicht voor vele Tilburgers, aanwezig op enorm veel evenementen en (de ‘lange’) hoffotograaf van Tilburg.com. We hebben het natuurlijk over niemand minder dan Corné Hannink. Wij stellen hem deze week (0)13 vragen.

Foto: Jules van Iperen

Vrijdagavond 22 november bereikte ons het droevige bericht dat onze collega, vriend en fotograaf Corné Hannink is overleden. Ter nagedachtenis aan Corné is een speciaal condoleanceregister geopend, waar condoleances, herinneringen en foto’s geplaatst kunnen worden. Bekijk hiervoor deze link.

1. Met welke Tilburger zou je graag een dagje willen ruilen?

“Ik heb niet echt specifiek een Tilburger in gedachten met wie ik een dagje zou willen ruilen. Ik ben tevreden met hoe mijn leven nu is. Ik heb een mooi vak als fotograaf en leer enorm veel verschillende mensen kennen. Natuurlijk denk je weleens aan de dingen die je zou veranderen als je bijvoorbeeld burgemeester zou zijn. Maar dat is allemaal bullshit. Je leeft je leven zoals jij dat wilt en als je wat anders zou willen, moet je dat zelf bewerkstelligen. Maar als ik echt een keuze moet maken, dan zou ik een dagje stadsprins willen zijn tijdens carnaval. Puur om te ervaren hoe zij dat prachtige feest vieren.”

2. Wat zou je doen met 1 miljoen euro?

“Stoppen met werken zou ik niet doen. Ik zou alleen anders gaan werken of mezelf verdiepen in een heel ander vak. En natuurlijk wat dingen aanschaffen die al wat langer op het verlanglijstje van mij en mijn vrouw staan.”

3. Wat vind je de leukste evenementen om te fotograferen in Tilburg?

“Carnaval! Dat is helemaal mijn fisje ondanks dat ik aan het werk ben. Ik vind het fantastisch om al die mensen verkleed te zien op al die verschillende evenementen. Mensen die echt werk maken van hun outfit, hier trots op zijn en lol maken met elkaar. Daar kan ik van genieten!”

4. Wat vind je de leukste evenementen om te bezoeken?

“Natuurlijk carnaval, maar ook de Muzenconcerten. Al zijn de Muzenconcerten qua opzet door de jaren heen wel wat veranderd. Maar ik vind het nog steeds gezellig om op een warme zomeravond lekker in het gras te zitten en onder het genot van een biertje of wijntje naar een band te luisteren. Je komt er ook altijd veel vrienden en kennissen tegen. Het is lekker sauwelen met elkaar om het maar op zijn Tilburgs te zeggen.”

5. Heb je buiten fotografie ook andere hobby’s?

“Eigenlijk niet. Ik vind het vooral leuk om buiten mijn werk als fotograaf, vrij werk te maken. Voornamelijk fotografie met mensen. Ik hoor ook vaak dat ik een mensen fotograaf ben. Zo heb ik laatst een ballerina bij mij in de studio gehad om een paar mooie beelden te maken. Tevens heb ik al een paar jaar een idee in mijn hoofd om een serie foto’s te maken, maar heb de juiste modellen hier nog niet bij gevonden. Hopelijk gaat dat binnenkort wel lukken.”

6. Wat weten mensen niet van jou?

“Dat ik een nieuwe grotere studioruimte heb sinds 1 februari. Helaas moest ik mijn oude studio verlaten, maar gelukkig deed zich op hetzelfde terrein als waar mijn vorige studio was gevestigd, een buitenkansje voor. Ik huur nu drie deuren verder een ruimte die een stuk groter is dan de oude studio. Ik ben momenteel hard aan het werk om mijn studio klaar te maken en verwacht halverwege februari weer volop aan de slag te kunnen.”

7. Wat is je mooiste herinnering aan fotograferen in Tilburg?

“Dat is er niet één, dat zijn er heel veel. Of ik nu op een evenement fotografeer of ergens in de stad. Het gaat erom dat je dat plaatje schiet waar je erg tevreden over bent. Ik geniet het meest van al die mensen die graag op de foto willen als ze me zien.”

8. Op welke foto ben je het meest trots?

“Ik heb begin vorig jaar een vriendengroep gefotografeerd waarvan iemand had gekozen om euthanasie te plegen. Ze was al van jongs af aan ziek en had al heel veel operaties ondergaan. Helaas konden de artsen niets meer voor haar betekenen. Ik ben trots op de foto’s die ik voor haar en haar familie heb kunnen maken als herinnering van een fantastisch mooie meid die vol in het leven stond. Helaas is het haar niet gegund om oud te worden.”

9. Wat verdient volgens jou meer aandacht in Tilburg?

“Ik vind het altijd heel erg jammer als oude panden in bijvoorbeeld de Heuvelstraat worden verkracht met lichtreclame. Gelukkig zijn er ook genoeg voorbeelden van hoe het wel kan. In de Spoorzone krijgen oude gebouwen bijvoorbeeld een nieuw leven, maar blijf je toch de oude glorie zien. Neem bijvoorbeeld de LocHal of restaurant EVE. Met een moderne twist leven deze gebouwen helemaal op.”

10. Wie of wat zou je graag nog een keertje fotograferen?

“Dan schieten er meteen meerdere namen door mijn hoofd. Mensen als Guus Meeuwis of Leo Alkemade zou ik graag een keer in mijn studio fotograferen. Maar als ik één persoon mag kiezen, is het Ilse de Lange. Ik zou het fantastisch vinden om voor haar een nieuwe cd-hoes te schieten.”

11. Waar in Tilburg ga je graag borrelen of een hapje eten?

“Een lekker pilske pakken, wat bitterballen erbij en méénse louwe, vind ik heerlijk. Gelukkig heeft Tilburg heel veel mooie plekjes om lekker te borrelen of een hapje te eten. Mijn favoriete plekken zijn de laatste tijd toch wel de Piushaven, het Piusplein en de Spoorzone.”

12. Wat is je favoriete zaak in Tilburg?

“Broodje Jantje! Ik ga er nog steeds regelmatig heen en dan pak ik altijd een Jantje rood. Heerlijk! Dan denk ik weer aan vrûûger toen ik na het stappen in De Meulen nog eventjes een hapje ging eten bij Jantje.”

13. Hoe zou je Tilburg in een aantal zinnen omschrijven?

“Tilburg is groen-oranje, Tilburg is carnaval. Tilburg is de grootste kermis van het land, Tilburg is Roze Maandag, Tilburg is Willem II en Tilburg is Tilburg Trappers. Tilburg is Tilburg en daar mogen we trots op zijn!”

013 vragen aan…

In de rubriek (0)13 vragen aan… stellen we dertien vragen aan verschillende Tilburgers. Eerder gaven de volgende Tilburgers antwoord op dertien vragen:

Welke Tilburgers zou jij graag terugzien in deze rubriek? Laat het vooral weten in de reactie.