013 vragen aan… MKB-accountmanager Robin Melis-Aanen van de Rabobank: ‘Tilburg is een stad voor iedereen!’

Robin Melis Rabobank

Als MKB-accountmanager van de Rabobank in Tilburg en omstreken helpt de enthousiaste Robin Melis-Aanen dagelijks verschillende ondernemers met hun financiële vraagstukken. Dit doet ze met passie voor haar vak, liefde voor de stad en op een maatschappelijk betrokken manier. Tijd om kennis te maken met Robin. Dit doen we aan de hand van (0)13 vragen.

Fotografie: Jules van Iperen

#1: Wie is Robin Melis?

“Ik ben Robin Melis. Ik ben 31 jaar oud en geboren en getogen in Tilburg. Ik woon sinds zes jaar in Udenhout, maar voel me nog steeds een échte Tilburgse. Ik ben getrouwd en heb sinds acht maanden een dochtertje. Naast mijn baan ben ik nu druk bezig met het afronden van mijn Master of Business Administration. Verder vind ik het heerlijk om met mijn gezin en hond de natuur in te gaan of lekker met mijn vriendinnen een hapje te eten. En ik vind het leuk om te bootcampen, helaas is dat nu vanwege de coronamaatregelen wat lastig.”

#2: Je bent accountmanager MKB bij Rabobank. Wat houdt deze functie in?

“Naast het feit dat we advies geven over financiële vraagstukken van MKB-ers in de regio, ben ik vooral sparringpartner. Ik help startende ondernemers, maar ook ondernemers met uitbreidingsplannen. De focus ligt uiteraard met name op financieringsvraagstukken. Daarnaast is het met mijn functie belangrijk om actief te zijn in het Tilburgse netwerk. Zo bezoek ik – als het kan – regelmatig de wedstrijden van Willem II en kom ik op netwerkevenementen zoals de BOB borrel. We hebben ook nauwe samenwerkingen met bijvoorbeeld Station88 en de ondernemersdesk van gemeente Tilburg. Dit doen we omdat we het belangrijk vinden om onze klanten breed te adviseren en te kunnen doorverwijzen naar andere specialisten in ons netwerk die bepaalde vraagstukken kunnen oplossen. “

#3: Wat doet Rabobank precies voor de klanten die je bedient?

“We richten onszelf natuurlijk met name op bedrijfsfinanciering. Het verschil met andere banken is dat wij nog écht lokaal betrokken zijn. We weten wat er leeft en speelt in de markt en kunnen onze klanten dan ook goed adviseren. Maar wat wij ook belangrijk vinden is dat wij onze klanten toekomstbestendig maken. We helpen ze dus ook met verschillende maatschappelijke thema’s. Bijvoorbeeld de energietransitie en digitalisering. We hebben hiervoor samenwerkingen met verschillende partijen die actief met ondernemers aan de slag gaan om hun bedrijf te verduurzamen. Ik merk dat ondernemers zich wel realiseren dat er iets moet gebeuren op dat vlak, maar dat ze het lastig vinden om hier concreet stappen in te maken. Tijdens deze trajecten wordt er een duurzaamheidsscan gemaakt van je bedrijf en/of je bedrijfspand en handvaten gegeven waarmee ondernemers direct aan de slag kunnen. Soms zijn dit grote stappen en soms kleinere, maar uiteindelijk hebben ze allemaal impact.”

#4: Wat heb je hiervoor allemaal gedaan?

“Ik heb de hogere hotelschool aan de NHTV afgerond en een tijdje in de hotellerie gewerkt. Toen zat ik veel in Amsterdam. Maar ik merkte dat ik de zakelijke wereld toch een stuk interessanter vond en ik er vooral energie uit haal om ondernemers te helpen. Toen besloot ik om uit de hotellerie te stappen en bij Rabobank aan de slag te gaan.”

#5: Hoe lang werk je al voor Rabobank?

“Zes jaar alweer! Ik ben gestart bij de bedrijvendesk waar ondernemers hun eerste vragen stellen. Daarna ben ik doorgegroeid naar mijn huidige functie en dat doe ik nog steeds met heel erg veel plezier. Maar ik ben mijn masteropleiding natuurlijk niet voor niks aan het afronden, dus ik heb wel de ambitie om door te groeien richting management. Het lijkt me namelijk heel erg leuk om een leidinggevende functie te bekleden en mee te werken aan de strategie van de organisatie.”

#6: Wat vind je het leukste aan je werk?

“Het allerleukste aan mijn werk is de diversiteit aan ondernemers waarvoor we werken. Of het nu een advocatenkantoor, horecazaak, stichting, ZZP-er of startende ondernemer is: we hebben ze allemaal in ons klantenbestand. Ik haal veel energie uit het adviseren van ondernemers en dat zit wel goed met deze functie. We kunnen ondernemers écht verder helpen met hun toekomstplannen en introduceren in het Tilburgse netwerk. We helpen ondernemers echt groeien en doen veel meer dan alleen bedrijfsfinanciering. Mijn werkdagen zien er dan ook iedere dag anders uit en zijn heel afwisselend.”

Robin Melis Rabobank

#7: Wat maakt Rabobank een fijne werkgever om voor te werken?

“We zijn lokaal betrokken en zijn nog écht het gezicht van de bank in de stad. Dat zorgt ervoor dat je mooie relaties opbouwt met je klanten. Daarnaast hebben we binnen de Rabobank alles in huis om ondernemers ook privé te helpen. Of ze nu vragen hebben over hun hypotheek, verzekeringen, pensioen of vermogend zijn en graag willen beleggen: ik kan ze altijd intern doorverwijzen en helpen bij verschillende vraagstukken. Of dit nu zakelijk of privé is.”

#8: Rabobank hecht veel waarde aan maatschappelijke betrokkenheid. Merk je dat?

“Dat merk ik heel erg! We zijn maatschappelijk betrokken. Zo zetten we ons in voor stichtingen en verenigingen, zijn we betrokken bij de sponsoring van verschillende lokale evenementen en nog belangrijker: alles in ons werk is verweven met maatschappelijke thema’s. Zo zetten we vol in op verduurzaming van onze klanten. Voorbeeld: vanaf 2023 moeten alle kantoorpanden minimaal het energielabel C hebben. Dan gaan wij al onze klanten pro-actief benaderen om dat voor ze te regelen door ze aan de juiste partijen te koppelen.”

#9: Corona heeft natuurlijk veel invloed gehad op je werk. Wat heb je daarvan gemerkt?

“Vooral de eerste lockdown was heel heftig. Het was een onzekere tijd voor veel van mijn klanten. Je had een groep klanten die door kon draaien, een groep die het heel zwaar had, maar ook een groep die juist heel goed ging. Wat ik vooral knap vind, is dat ondernemers ondanks de beperkte vorm van perspectief, toch strijdbaar zijn en blijven ondernemen. Mijn taak is het om klanten binnen hun situatie optimaal te helpen. Dat deden we bij klanten die volledig gesloten moesten zijn bijvoorbeeld door de aflossingen tijdelijk stil te leggen om ze zodoende iets meer lucht te geven. En verder merken we op de werkvloer ook veel van corona. Het kantoor is bijna helemaal leeg en ook videobellen is bij ons de norm geworden, al vind ik het nog steeds belangrijk om mijn klanten te bezoeken.”

#10: Je werkt voor Rabobank Tilburg en omstreken. Wat maakt Tilburg volgens jou een leuke stad?

“Tilburg is een hele ondernemende stad. Er is voor iedereen wel iets te doen. De stad is volop in ontwikkeling en dat merk je. Als je kijkt naar de Spoorzone en Piushaven, maar ook het Spoorpark bijvoorbeeld. De stad heeft zichzelf op de kaart gezet. Maar wat ik ook heel fijn vind, is dat we in de regio ook kunnen genieten van prachtige natuur.”

#11: Wat zijn plekken in Tilburg waar je graag komt?

“Natuurlijk in de stad. En dan vind ik juist de afwisseling tussen authentieke zaken en nieuwe concepten leuk. Ik kom graag bij Anvers, maar ook bij Doloris of Eetbar de Wagon bijvoorbeeld. Verder vind ik dat er ook buiten de stad veel te ontdekken is. We zijn omringd door prachtige natuurgebieden en de wijken die de stad rijk is, zijn zeer divers.”

#12: Wat maakt je trots in Tilburg?

“Dat het een stad voor iedereen is. Of het nu ondernemers, studenten, gezinnen, jongeren of senioren zijn. Er is voor iedereen iets te doen. Daarnaast denk ik dat Tilburg een stad is waar iedereen zich thuis voelt, ongeacht leeftijd, opleidingsniveau, afkomst en dergelijke. Tilburg moet trots zijn op haar diversiteit.”

#13: Waar mag gemeente Tilburg wat jou betreft nog meer in investeren?

“Toch wel het toekomstbestendig maken van ondernemend Tilburg. Natuurlijk zijn er al verschillende initiatieven om ondernemers te helpen met maatschappelijk belangrijke thema’s, maar ik denk dat het nog meer kan. Uiteindelijk is het voor ondernemers en de stad belangrijk dat Tilburg een plek is waar ondernemers hun dromen kunnen verwezenlijken op een toekomstbestendige manier. Ook is er ondanks een onderzoek gedaan waaruit blijkt dat we in Tilburg nog meer aandacht moeten schenken aan start-ups en scale-ups. Daar spelen wij als Rabobank dan ook op in.”

Robin Melis Rabobank

013 vragen aan…

In de rubriek ‘013 vragen aan…’ stellen we dertien vragen aan verschillende Tilburgers. Eerder gaven Rabobank medewerk(st)ers Paul Peters, Carola Geerts, Yasser Chahed, Sabine Rietman en Lilian Damen antwoord op onze 013 vragen.

Voor meer informatie over de werkzaamheden van Rabobank Tilburg en omstreken, kun je deze website raadplegen.