013 vragen aan… mobiel adviseur Sabine Rietman van Rabobank: ‘Ik krijg energie als ik mensen help’

Sabine Rietman

Ze is enorm maatschappelijk betrokken, werkt inmiddels ruim dertig jaar bij de Rabobank en heeft het hier nog steeds gigantisch naar haar zin. We hebben het over mobiel adviseur Sabine Rietman. Benieuwd wat haar werk zo leuk maakt, bij welke maatschappelijke projecten ze betrokken is en waarom ze zo van Tilburg houdt? Wij stelden deze energieke inwoonster van Goirle en Tilburg-lover (0)13 vragen.

Fotografie: Jules van Iperen

#1: Wie is Sabine Rietman?

“Ik ben een bezige bij. Iemand die energie krijgt als ze mensen helpt. Ik werk alweer ruim dertig jaar bij de Rabobank en heb het hier nog steeds naar mijn zin. In mijn vrije tijd vind ik het leuk om te sporten, skiën, lekker te borrelen met vrienden & collega’s en met mijn 15-jarige zoon pretparken te bezoeken.”

#2: Wat houdt je functie bij Rabobank in?

“In principe bedienen wij particuliere klanten van a tot z. We helpen ze met betalen, sparen, mobiel bankieren en verzekeren. Als mobiel adviseur ga ik bij klanten langs waar zij dat ook willen. Dit kan zijn bij mensen thuis of op een openbare plek zoals de LocHal of een wijkcentrum. Het doel is uiteindelijk om mensen zelfredzaam te maken zodat zij zelfstandig hun bankzaken kunnen regelen.”

#3: Hoe ziet een werkdag voor jou eruit?

“Heel divers en iedere dag anders! We zijn vooral bezig met het helpen van onze klanten en het behandelen van hun vragen. Die vragen zijn erg uiteenlopend. Van verzoeken om een nieuwe bankpas te regelen tot vragen over hun bankzaken als ze komen te overlijden. Maar ook klanten die net een huis hebben gekocht en hun verzekeringen goed willen regelen komen bij ons terecht. Daarnaast hebben we veel vergaderingen en ben ik betrokken bij verschillende commissies binnen de Rabobank. Die diversiteit binnen het werk zorgt ervoor dat ik het na al die jaren nog steeds heel leuk vind om te doen.

Natuurlijk heeft corona mijn werkzaamheden flink veranderd. We gaan minder naar mensen toe en helpen klanten met name telefonisch. Toch vind ik dat het thuiswerken ook voordelen heeft. De vergaderingen via Teams zijn efficiënter en ik heb meer rust om thuis aan bepaalde projecten te werken.”

#4: Hoe ben je ooit bij Rabobank terechtgekomen?

“Toen ik vroeger met mijn moeder mijn spaarpotje kwam legen bij de Rabobank, zei ik al: hier wil ik gaan werken. Toen ik later de MDS afrondde, had ik de keuze om door te studeren of om te gaan werken. Toen kreeg ik een voorlichtingsavond op school en wist ik zeker dat ik bij Rabobank wilde gaan werken. Ik solliciteerde, viel op en werd aangenomen op de locatie van Rabobank aan de Korvelseweg. Daar heb ik een prachtige tijd gekend.”

Sabine Rietman

#5: Je werkt inmiddels dertig jaar bij Rabobank: hoe zorg je ervoor dat je jouw werk leuk blijft vinden?

“De veranderingen volgen elkaar in de loop der jaren zo snel op, dat ik het leuk vind om mee te veren. Daarnaast ben ik een dienstbaar persoon en krijg ik er energie van om mensen te helpen met hun vragen. Je blijft met een heel leuk team mensen helpen en dat verveelt nooit. Ook ben ik heel erg actief binnen de organisatie. Dat heb ik vanuit huis meegekregen. Ik ben bij veel borrels en evenementen van Rabobank te vinden en ik vind dat sociale karakter ook heel erg belangrijk. Dat heeft me echt geholpen. Mijn beste vriendin heb ik bij de Rabobank leren kennen en met heel veel mensen met wie ik werk of ooit heb gewerkt, heb ik heel leuk contact.”

#6: Waar krijg je het meeste energie van binnen je werk?

“Ik heb het al een aantal keren gezegd, maar mensen helpen. En met de toekomst bezig zijn, je open te stellen en het direct contact met klanten en collega’s. Als klanten en collega’s blij zijn, ben ik ook blij. Dat past bij me. Binnen ons team probeer ik collega’s te motiveren en enthousiasmeren. Ik ben dan ook actief in vergaderingen en niet iemand die zijn mond houdt.”

#7: Waarom past de Rabobank bij jou als mens?

“De gemoedelijkheid van de bank en het stukje maatschappelijke betrokkenheid past bij mij als mens. Door corona liggen de maatschappelijke projecten momenteel veelal stil, dat is heel erg jammer. Die maatschappelijke projecten en het feit dat we er als bank zijn voor verschillende lagen binnen de bevolking, vind ik mooi en belangrijk.

Dat maatschappelijke karakter van de bank is echt in onze organisatie verweven. Zo hebben onze personeelsuitjes ook altijd een maatschappelijk tintje. We zijn weleens met ons team als uitstapje naar een verzorgingstehuis gegaan en een middag gaan wandelen met de bewoners. Daar staat de Rabobank echt voor.”

#8: Ben je in je privéleven ook maatschappelijk betrokken?

“Jazeker! Tijdens de eerste lockdown heb ik iedere week een aantal uur meeholpen met ONS Soepje. Dit is een initiatief dat vrijwillig soepjes en maaltijden langsbrengt bij mensen die het goed kunnen gebruiken. Dat geeft me zo’n goed gevoel. Je komt op verschillende plekken in de stad en bent een luisterend oor voor mensen die het nodig hebben. Ook heb ik in het verleden allochtonen verschillende computercursussen gegeven.”

#9: Wat is het mooiste wat je hebt meegemaakt in je loopbaan?

“Poe, dat vind ik heel erg moeilijk. Ik heb zoveel gave dingen meegemaakt. Zeker de tijd dat ik bij de Rabobank aan de Korvelseweg werkte, zal me altijd bijblijven. Zo’n kantoor middenin een volksbuurt en al die markante figuren die je dan van dienst bent, prachtig. Zo stond Zot Joke regelmatig stampij te maken bij ons op de stoep.

Maar vooral het lief en leed delen met collega’s vind ik mooi. Dat je met elkaar kunt lezen en schijven. De verschillende personeelsuitjes, borrels en kerstdiners waar je met collega’s herinneringen maakt zijn toch wel de allermooiste momenten.”

Sabine Rietman

#10: Waarop ben je het meest trots op zakelijk gebied?

“Ik ben er trots op hoe we digitaliseren, maar toch menselijk blijven als organisatie. We krijgen bij Rabobank de vrijheid om onze klanten te sturen, maar niet los te laten. Ook ben ik er trots op dat we nog steeds een coöperatie zijn met een ledenraad die het beleid mee kunnen bepalen. Dit zorgt ervoor dat de kernwaarden die bij de bank passen, maar ook bij die van mij als mens, altijd geborgd zullen blijven.”

#11: Wat zijn maatschappelijke projecten waar je als Rabobank nog meer betrokken bij wilt raken?

“Het zelfredzaam maken van mensen, dat is in deze tijd zo belangrijk. En dan bedoel ik niet alleen ouderen. Ook andere kwetsbare doelgroepen moeten qua bankzaken goed geholpen kunnen worden. Daarvoor voeren we gesprekken met verschillende stichtingen en instanties. Zeker nu de bankautomaten verder verdwijnen, is het belangrijk dat alle klanten weten wat hij of zij nog kan.”

#12: Je woont in Goirle, maar houdt ook van de stad Tilburg; wat vind je zo leuk aan de stad?

“Tilburg is een prachtige stad aan het worden. Eerst ging ik om te winkelen eerder naar Breda of Den Bosch, maar ook op dat gebied wordt Tilburg steeds leuker. Daarnaast houd ik ervan om mijn tijd te spenderen in de Tilburgse horeca. De Korte Heuvel, Piushaven en Spoorpark zijn plekken waar ik graag kom. Mijn geld spendeer ik het liefste aan gezelligheid met anderen. Een lekker borreltje pakken of uiteten gaan, daar houd ik van.”

#13: Waar zouden we in Tilburg meer geld aan mogen besteden?

“Aan het helpen van anderen. Er mag van mij nog meer geld naar mensen die het echt nodig hebben. Ik vind het triest dat er in deze tijd nog steeds mensen dakloos raken. Of mensen rond moeten komen van een minimumloon of hun baan kwijtraken. Ook vind ik het belangrijk dat kinderen die opgroeien in gezinnen die minder te besteden hebben goed aarden. Dus dat er leergeld komt waardoor deze kinderen toch mee naar schoolreisjes kunnen en kunnen sporten met hun vrienden en klasgenoten. Ook denk ik dat we meer aandacht kunnen schenken aan het inburgeren van vluchtelingen. Dat we ze wegwijs maken bij welke instanties ze kunnen aankloppen en niet teveel laten zwemmen.”

Meer 013 vragen aan… Rabobank medewerkers

Eerder hebben we meerdere collega’s van Sabine gesproken. Deze interviews vind je hieronder.