013 vragen aan… Nachtburgemeester Tim Frenken: ‘We zouden onze slogan moeten veranderen in: Tilburg, wij zijn er!’

nachtburgemeester tim frenken

Ondanks dat hij geen geboren en getogen Tilburger is, voelt hij zich inmiddels Kruik in hart en nieren. Vanaf het moment dat hij ruim tien jaar geleden de trein uitstapt op centraal station, voelt hij het: dit is mijn stad. We hebben het over de 29-jarige Tim Frenken. Hij organiseert de vetste feestjes en festivals in de hele stad en is daarnaast de Nachtburgemeester van Tilburg. Wij stellen 013 vragen aan deze trotse Tilburger.  

#1: Allereerst: je bent nachtburgemeester van Tilburg. Wat houdt deze functie precies in? 

“In theorie is het een schertsfunctie, maar in praktijk kun je zelf een invulling geven aan het ambt. Ik ben de afgelopen twee jaar nachtburgemeester geweest en ben tijdens de coronapandemie niet met de neus in de boter gevallen. Toch ben ik tijdens mijn ambt aan de slag gegaan met het verbinden van de horeca in de stad en met name het belang van het nachtleven uitdragen. Dit resulteerde onder andere in de Unmute protesten in Tilburg. Daarmee lieten we letterlijk zien hoeveel Tilburgers het belang van het nachtleven inzien. We zaten ineens samen met de horeca met hetzelfde doel aan tafel. Dat gezamenlijke zou ik in de toekomst wel vaker terug willen zien. Ook heb ik een stemwijzer ontworpen waarmee je de lokale politieke standpunten ten opzichte van de uitgaansscene kon zien. Die stemwijzer is honderden keren gebruikt en daar ben ik wel trots op.” 

#2: Als je geen nachtburgemeester, maar gewone burgemeester zou zijn: wat zou je dan veranderen? 

“Ik vind dat de gemeente in Tilburg wel wat meer lef mag tonen. Als ik burgmeester zou zijn, zou ik constant denken: ‘Hoe kunnen we zorgen dat dingen wel kunnen in plaats van niet’. We mogen hier veel meer experimenteren, uitproberen, op onze bek gaan en het dan weer opnieuw proberen. Ook zou ik ervoor willen zorgen dat iedere ondernemer en bewoner dezelfde kansen krijgen om hun dromen te realiseren.” 

#3: Als nachtburgemeester ben je natuurlijk weleens in het uitgaansleven te vinden. Waar kom je dan graag? 

“Sowieso Cul de Sac. Daar staat ook de nachtburgemeesterbarkruk dus er is altijd een plekje voor me gereserveerd. Ik vind de ongedwongenheid in de Cul ook leuk. Daarnaast ben ik als DJ ook veel in het nachtleven te vinden. Bij verschillende studentenfeesten of in de Studio bijvoorbeeld. Wanneer er in Club Smederij iets vet geprogrammeerd is, ben ik daar ook zeker te vinden.” 

#4: Hoe verhoudt het nachtleven in Tilburg zich tot dat van andere steden? 

“Ik denk dat het nachtleven zich hier vooral onderscheidt doordat er voor iedereen iets te vinden is. In Den Bosch heerst bijvoorbeeld echt een borrelcultuur. In Eindhoven gaan mensen weer meer gericht op stap. Dan gaan ze thuis indrinken, trekken ze hun beste outfit aan en gaan ze op stap. Hier begin je rustig met een biertje in de kroeg en zie je vanuit daar wel waar het schip strandt. Dat komt ook door het uitgebreide horeca-aanbod.” 

#5: Buiten het feit dat je nachtburgemeester bent, waar kunnen mensen je nog meer van kennen? 

“Van toffe feestconcepten in de stad. We organiseren de Desperados Road Show tijdens de kermis, Disco Snolly en verschillende Silent Disco’s in de stad. Daarnaast zitten we ook achter de kiosk van het Spoorpark en het nieuw geopende horecaconcept Juice Lee bij Factorium. En mensen kunnen mij persoonlijk ook kennen omdat regelmatig gesponsord in video’s voorbijkom voor een niet nader te noemen netbeheerder,” lacht hij. 

#6: Wat staat er de komende tijd allemaal op de planning? 

 “De eerste paar dagen van de kermis hebben we weer een bomvol programma met Desperados Road Show. Ook gaan we in augustus in de Muzentuin twee feesten organiseren: het Iilovesilentdisco Festival en een outdoor-editie van Disco Snolly. En we zijn druk bezig met de clubtour van Disco Snolly. Daarmee gaan we het hele land door en hebben we 22 clubavonden gepland staan.”

#7: Heb je zelf nog een primeurtje van iets wat jullie gaan organiseren? 

“Ik kan er niet te veel over verklappen, want het staat nog in de kinderschoenen, maar we zouden heel graag komende winter samen met de rest van het Spoorpark wat gaafs organiseren om het park ook in de winter aantrekkelijker te maken. Denk aan een leuk winters familie-evenement met een kerstmarkt, koren en andere leuke dingen die in die tijd van het jaar passen.” 

#8: Wat is eigenlijk jouw favoriete evenement in Tilburg? 

“De MeiMarkt! Dat is echt uniek in Nederland. Het is voor iedereen en totaal niet geforceerd. Wat er gebeurt, gebeurt er. Eigenlijk is het gewoon een groot toneelstuk. De combinatie tussen een typisch Nederlandse rommelmarkt en de horeca vind ik ook prachtig. Dat je eerst op de MeiMarkt de meest gekke aankopen doet en er vervolgens iedereen mee op stap ziet gaan. Dat heeft geen andere stad.” 

#9: Je was nachtburgemeester in coronatijd en hebt ook een bedrijf dat veel evenementen organiseert. Was die tijd niet zwaar en saai? 

“Saai zeker niet. Eerder turbulent. Vooral voor mij persoonlijk en bedrijfstechnisch. Je kunt ons op een stoel zetten en vastbinden, maar wij stoppen niet met het organiseren van toffe dingen. We hebben ook in de coronaperiode veel gedaan. We begonnen met het organiseren van silent disco’s op daken van appartementencomplexen. Dat hebben we op zes plekken in de stad gedaan. Ook hebben we aangepaste edities van de Desperados Road Show georganiseerd en hebben we bij Beachy hele toffe evenementen georganiseerd. Uit heel het land kwamen ze naar ons om toch nog een beetje op stap te kunnen. Zo hadden wij als enige stad in Nederland artiesten als Bizzey, Tino Martin, Mart Hoogkamer en De Sluwe Vos staan.” 

#10: Wat maakt je het meest trots op de stad? 

“Ik denk dat we als stad laten zien dat innerlijk belangrijker is dan het uiterlijk. Ook vind ik de Tilburger mooi. Je merkt dat de mensen hier open minded en onbevangen zijn. Er is hier altijd iets te doen en dat komt doordat de mensen die hier wonen er het beste van maken. Het zijn zij die leuke evenementen organiseren, ondernemen en ervoor zorgen dat de stad aantrekkelijk is voor mensen van buitenaf. Als je de stad in rijdt, staat er: ‘Tilburg, je bent er’. Maar dat zouden ze moeten veranderen in: ‘Tilburg, wij zijn er’. Mensen komen hierheen, omdat wij – de Tilburgers – hier zijn. Ze komen hierheen door hetgeen wat de Tilburgers van de stad maken.” 

#11: Als jij mensen van buiten Tilburg een dagje mee zou nemen in de stad, waar ga je heen? 

“We starten in het Spoorpark. Wat ze daar van hebben gemaakt, is supertof. Het is écht de achtertuin van de Tilburgers geworden. Daarna zou ik bij ’t Kaasbolleke een broodje gaan eten met aan de ene kant Martino en aan de andere kant de huisgemaakte kip-kerriesalade. ’s Avonds gaan we dineren bij Bistro St. Sjaak. Dat is alleen om de steak tartaar je bezoek al waard. En uiteraard sluiten we af met een tof feestje dat we zelf organiseren.”

#12: We kunnen wel concluderen dat je Tilburg een mooie stad vindt. Maar wat vind je het allerlillekste? 

“Ik vind dingen niet snel lelijk. Ik denk altijd: er zal door iemand op een bepaalde manier wel een gedachte achter zitten. Over lelijke dingen is waarschijnlijk nog meer nagedacht dan over de meeste doorsnee dingen, dat maakt het op een bepaalde manier toch mooi? De Katterug bijvoorbeeld: dat is zo iconisch dat ik er over na heb gedacht om er te gaan wonen. En ook het Blauwe Gebouw vind ik gewoon tof. Ik ben dan ook groot fan van de Instagram ‘Keep Tilburg Ugly’. Uiteindelijk vind ik het lelijkste van Tilburg dat er zoveel gemauwd wordt. Er mag echt wel wat vaker worden gedacht: ‘Als ik er niet heel erg last van heb en een ander er plezier uit haalt, moet het best kunnen.’ De Mauwmuur vind ik dan ook top. Een muur met een brievenbus eraan waar je jouw gemauw in kunt doen en waar vervolgens helemaal geen klote mee gebeurt.” 

#13: Tot slot: aan wie zou je het stokje van nachtburgemeester na jouw termijn over willen dragen? 

“Aan iemand die met beide benen in het uitgaansleven staat, creatief is en vol ideeën zit. Ook vind ik het belangrijk dat het een jong iemand is die zichzelf kan ontwikkelen en een bijdrage aan de stad kan leveren. Maar uiteindelijk heb ik niks te zeggen, het is immers een verkiezing. Maar je kunt me altijd omkopen met een tray Monster energy. ;)” 

Meer informatie

Ben je benieuwd wat Tim allemaal organiseert? Check dan vooral de website van zijn bedrijf Merktuig Werktuig.