013 vragen aan Prins Knet d’n Irste: ‘Ik ga er met de volle 111% tegenaan!’

Prins-Knet dn Irste Kruikenstad Carnaval Tilburg

Tijdens Elf-elf op de Tilburgse Heuvel werd hij voor de tweede keer gepresenteerd als Prins Carnaval: Prins Knet d’n Irste. Hij is er weer helemaal klaar voor en samen met zijn Adjudant Paul is het carnavalsseizoen 2022-2023 in goede handen. Wij stelden (0)13 vragen aan de vrolijke en trotse Prins Knet d’n Irste.   

#1: Wat doe je als Prins Carnaval?

Als Prins ben je eigenlijk de eerste onder de gelijken. Herkenbaar aan een witte steek en een scepter. Je bent aan de ene kant bezig met officiële openingen van bijvoorbeeld een activiteit of evenement. Aan de andere kant ga je langs bij alle groepen en verenigingen die Carnaval vieren en houd je daar een babbeltje mee. Daarnaast houd je af en toe een woordje voor een grotere groep. Je bent eigenlijk de vertegenwoordiger van de stad. Je komt ook wel eens op plekken waar andere Prinsen komen. Daar krijg ik heel veel voldoening van.

Je komt op de meest leuke plekken. Zo bezoek je de ene keer De Wever en sta je tussen de ouderen die heel hun leven Carnaval hebben gevierd. En de andere keer sta je weer in een school of een ziekenhuis. Je bent ook vaak in de buitenwijken te vinden. Tuurlijk is het altijd druk in de binnenstad als er iets georganiseerd wordt rondom Carnaval. Maar in de buitenwijken van Tilburg is er ook echt van alles te doen.

#2 Hoe word je eigenlijk Prins Carnaval?

Dat weet ik eigenlijk niet. Dat is topgeheim. Er is een geheime commissie waarvan alleen de voorzitter bekend is. En die zitten bij elkaar – ik heb geen idee wat ze doen – met een grote lijst van personen. En daaruit kiezen ze dan de geschikte persoon die het beste bij het ambt past. Uiteindelijk ben ik daar uitgerold. Je weet dat zelf ook helemaal niet, dus je wordt verrast met de vraag of je Prins wilt worden. Dit is meestal aan het einde van de lente, dus je moet het nog een tijdje geheimhouden. Maar heel de beëdiging is omhuld met mystiek.

#3 Hoe wordt een Adjudant dan gekozen?

Dat mag de Prins vragen, meestal is het wel zo dat de Adjudant iemand is die al een keer in de Raad heeft gezeten. En Adjudant Paul is iemand waarmee ik heel erg veel plezier heb gehad toen we samen in de Raad van Elf zaten. Maar ook op privé gebied heb ik veel met Paul opgetrokken en waren we vaak samen bij elkaar. We kunnen elkaar goed vinden en dat is denk ik ook wel nodig in deze rol.

Bovendien is een Adjudant heel belangrijk. Paul fluistert altijd wel wat details of leuke feitjes in over de plek of vereniging waar je bent. Maar een Adjudant zorgt er ook voor dat alle randzaken die bij een Prins horen vervuld worden. Wij zijn hele goede partners.

#4 Je bent al een keer eerder Prins geweest, toch?

Jazeker, ik ben Prins geweest in het carnavalsseizoen 2019-2020. Daarna heb ik privé een zware periode gehad met het verlies van mijn vrouw en had ik niet verwacht dat ik dit jaar gekozen zou worden. Dat vind ik echt een mooi en symbolisch gebaar. Ik heb op de Heuvel tijdens Elf-Elf gezegd dat ons gezin nog veel verdriet heeft. Maar we moeten toch door en voor mij is Carnaval een sociale uitlaatklep waar je de boel gewoon de boel kan laten zijn.

#5 Dus jij haalt veel kracht uit Carnaval?

Absoluut. Als je de gemiddelde Nederlander vraagt wat Carnaval is, dan krijg je vaak te horen dat het een verkleedfeest is met house beats en veel drank. Maar Carnaval is veel meer dan dat. Carnaval is oude vrienden weer ontmoeten, nieuwe vrienden maken, samen lachen en samen huilen. Carnaval is veel meer dan alleen bier drinken en hossen.

#6 Wat ga je dit jaar anders doen dan de vorige keer?

Toen ik voor het eerst Prins was, had ik nog wel een beetje spanning en was ik best snel klaar met mijn woordje omdat ik soms te gehaast praatte. En dat heb ik tijdens deze editie van Elf-Elf veel minder gedaan. Ik bereid ook bijna niks voor als ik een toespraak houd. Ik spreek graag vanuit mijn gevoel en speel graag in op wat er gebeurt. En ik ga er natuurlijk dit jaar weer met de volle 111% tegenaan!

#7 Wat zijn je verwachtingen van het nieuwe carnavalsseizoen?

Dat het nog groter gaat worden. Je ziet veel meer groen-oranje op straat en ik merk ook dat bij de jeugd het groen-oranje bloed begint te kruipen waar het niet gaan kan. Ik denk ook dat we veel geluk hebben gehad dat Elf-Elf dit jaar op vrijdag viel. Veel jonge mensen hebben goed kunnen proeven van Carnaval, ik hoop dat we dat gevoel kunnen vasthouden onder nieuwe carnavalsvierders. Dus ik denk dat Carnaval dit jaar nog grootser wordt dan het ooit is geweest. Kruikenstad staat al goed op de kaart rondom Carnaval. We stonden altijd in de top 5 van grootste carnavalssteden, maar ik denk dat we nu wel echt richting de top 3 zullen gaan.

#8 Kruikenstad is best een jonge carnavalsstad in vergelijking met andere steden. Hoe komt het dat we zo snel aan het groeien zijn?

De vele grote en kleine verenigingen en activiteiten zorgen ervoor dat ons Carnaval een mooie kop en staart heeft. Kijk bijvoorbeeld maar eens naar het Kruikenconcert, dat was eerst groepje muzikanten die bij elkaar gingen zitten en muziek gingen spelen. Vervolgens heeft een groep mensen dat opgepakt en is het Kruikenconcert een groot evenement geworden, waar mensen vanuit het hele land bij willen zijn. En ik weet ook zeker dat op de donderdag voordat Carnaval begint de stad al vol staat met groen-oranje carnavalsliefhebbers. Dat is echt uniek.

#9 Je krijgt de sleutel van de stad van de burgemeester. Maar wat zou jij doen als jij echt burgemeester zou zijn?

Haha leuke vraag! Als burgemeester zou ik ervoor zorgen dat iedereen voor vier dagen lang wordt aangemoedigd om Carnaval te vieren, dat we in één grote polonaise door Kruikenstad gaan dweilen. Van Tilburg-Noord tot aan Broekhoven en van de Spoorzone tot de Piushaven. En wat mij betreft plakken we de Tilburgse Kermis meteen achter Carnaval aan.

#10 Wat vind je van het motto Kwosse Begosse?

Een supermotto! Ik was laatst bij mijn ouders en toen vertelden ze dat het motto écht een plat Tilburgse uitspraak is. Ik vond het ook gaaf om te zien dat er heel veel inzendingen waren voor het motto. Aan dat soort dingen kun je heel erg goed zien dat Carnaval leeft onder de Kruiken en Kruikinnen. Daar word ik blij van.

#11 Wat staat er op het programma van de Prins?

Ik ontmoette op de zaterdag na Elf-Elf al een paar traditionele verenigingen. En we hadden onlangs een Lustrum van Gin Gezèèk in Heuvel 15. Zo is er iedere week wel wat te doen vanaf Elf-Elf tot het einde van Carnaval. Bijvoorbeeld evenementen zoals Zumme Zinge?! of het Leuterconcours. Maar ook jubileumjaren van carnavalsverenigingen. En al die activiteiten zorgen ervoor dat er een perfecte spanningsboog wordt opgebouwd tot het begin van Carnaval. Ik vind het vooral belangrijk om op veel plekken mijn gezicht als Prins te laten zien. Bijvoorbeeld bij bewoners van bejaardenhuizen. Je probeert natuurlijk iedereen erbij te betrekken. Want als jij niet naar Carnaval kunt komen, komt Carnaval naar jou toe.

#12 Wat wil je meegeven aan de Kruiken en Kruikinnen?

Wees lief voor elkaar, houd elkaar een keer stevig vast en vier het leven. Ik vind de uitspraak ‘Wat gij niet wilt dat u geschiedt, doet gij dat ook een ander niet’ een hele mooie uitspraak. Daarnaast vind ik het persoonlijk belangrijk om tijdens Carnaval ook je rust te pakken. Je kunt niet de hele Carnaval ‘aan’ staan en feesten. Carnaval kun je ook vieren door eventjes een stapje naar achter te zetten en  je beseffen hoe mooi Carnaval is. Ik raad ook iedereen aan om tijdens Carnaval samen te eten en herinneringen naar boven te halen. Want Carnaval is meer dan alleen vier dagen hossen.

#13 Hoe trots ben jij op Kruikenstad?

Ontzettend trots, ik ben in Tilburg geboren en getogen en ik ga hier nooit meer weg. Onze stad is volop in beweging en ontwikkeling. Ik vond het vroeger al een gezellige stad, maar nu is het helemaal fantastisch. Je kunt hier fijn wonen met een mooie toekomst, we zorgen met zijn allen goed voor elkaar en ons gemeentelijk apparaat doet het heel goed. Ik zie de trots op de Tilburgse identiteit – de Kruikenzeiker – steeds meer groeien. We hebben natuurlijk ook een prachtige universiteit en een topziekenhuis in onze stad. Daarnaast vind ik het Tilburgs dialect echt geweldig! Altijd als ik de stad binnenrijd toeter ik ook naar het bord van Tilburg, dat geeft echt een gevoel van thuiskomen. Dus ik ben erg trots op de Tilburgers!

Rubriek 013 vragen aan…

In de wekelijkse rubriek 013 vragen aan… stellen we (0)13 vragen aan mensen die trots zijn op onze mooie stad. Benieuwd naar andere verhalen van trotse Tilburgers? Klik dan hier!