013 vragen aan… Rudolph van Veen

rudolph van veen

Hij groeide op in Tilburg, komt waarschijnlijk in iedere Tilburgse huiskamer weleens op de buis en heeft nog steeds een groot hart voor de stad. We hebben het natuurlijk over Meesterkok Rudolph van Veen. Wij stelden hem (0)13 vragen.

1. Wat mis je het meeste aan Tilburg?

“Alhoewel ik mezelf best goed thuis voel in het Gooi, mis ik de Brabantse gemoedelijkheid het allermeeste. Vroeger dacht ik dat dit gewoon chauvinisme was, nu weet ik dat het ook echt bestaat.”

2. Hoe vaak kom je nog in Tilburg en welk gevoel roept het op als je de stad binnenrijdt?

“Tilburg blijft voor mij ook gewoon ‘thuis’, ook al woon ik er nu niet meer. We komen toch nog zeker een keer of tien per jaar naar Tilburg en zijn ook vrij regelmatig in Oisterwijk te vinden.”

3. Met welke Tilburgse producten werk je graag?

“Dan kies ik een streekproduct. De asperges namelijk. Deze komen voor mij nog steeds uit Udenhout of Loon op Zand!”

4. Als je in Tilburg bent, welke zaken breng je dan graag een bezoekje?

“Dan stap ik natuurlijk Slagerij Lejeune binnen voor de geweldige vleessalade en worstenbroodjes. Ook Visspeciaalzaak Van Oursouw bezoek ik graag voor een heerlijke verwenschotel. En natuurlijk bij Robèrt in Oisterwijk voor het fantastische brood en een appelfleurtje. Als het lukt ga ik nog eventjes langs bij Jimmy’s Mode voor inspiratie, advies en een gezellig koffiepraatje met Tobias. Eekelaar Optiek mag overigens ook niet in dit rijtje ontbreken.”

5. Waar staat Tilburg op culinair niveau in Nederland?

“De stad is op horecagebied altijd vrij nuchter geweest. Voor Tilburg niet al te gekke fratsen, maar gewoon goed eten dat iedereen lust. Eigenlijk vind ik dat juist wel leuk aan de stad. Toch heeft de stad op culinair gebied een hele mooie historie. In 1967 werd Martin Willemsen chefkok van restaurant de Korenbeurs op de Heuvel en hij wist dit restaurant naar grote landelijke bekendheid te koken. Het is jammer dat veel Tilburgers dit niet meer weten. Hij won onder andere de Zilveren Koksmuts en vele andere buitenlandse culinaire prijzen.

Een van zijn leerlingen groeide later op tot bekendste en beste kok van Nederland: Cas Spijkers. In de jaren ’80 en begin jaren ’90 kookte hij restaurant ‘de Swaen’ in Oisterwijk naar twee Michelinsterren en een jarenlange onbetwiste nummer één positie in het land. Collega’s riepen Cas Spijkers jaren lang uit tot beste kok van Nederland, daar was ik zo trots op. Ik heb zelf van 1986 tot 1987 onder hem mogen werken en dat heeft mij als kok enorm gevormd. Dus als je mij nu vraagt wat Tilburg nog mist: twee straten of pleinen vernoemd naar Martin Willemsen en Cas Spijkers.”

6. Wat voor soort horeca mis je nog in Tilburg?

“Iets zoals de Hallen in Amsterdam. Oftewel één plek waar je naartoe gaat met een keur aan eet- en drinkmogelijkheden, gezellige en niet te harde muziek en een makkelijke parkeergelegenheid.”

7. Tilburg heeft sinds kort met Monarh een sterrenrestaurant: wat betekent dit voor de stad?

“Het is denk ik goed voor het zelfvertrouwen van de horeca in Tilburg. Tilburg is de zesde grootste stad van Nederland en dit jaar telt ons land maar liefst 110 sterrenrestaurants. Ik kan mezelf voorstellen dat er mensen zijn die zeggen: dat werd tijd!”

8. Zoet of hartig?

“Hartig, met een voorkeur voor ‘gezond-verstand-gezond’ voor elke dag. En zoet voor de feestelijke momenten.”

9. Denk je dat je ooit nog terugkeert in Tilburg?

“Geen idee. Vooralsnog wonen we heel erg fijn en qua landelijke bereikbaarheid ook heel erg praktisch in het Gooi.”

10. Met welke Tilburger zou je nog weleens een avondje willen dineren?

“Ik vind het altijd leuk om nieuwe mensen, en dus ook Tilburgers, te leren kennen. Ik heb niet specifiek iemand op mijn lijstje. Als ik echt met iemand een avondje zou willen dineren, dan doe ik dat ook gewoon.”

11. Het Gooi of Tilburg?

“Beide gaan uitstekend samen!”

12. Voor welk gerecht mogen ze jou wakker maken?

“Liever niet, het ontbijt komt vroeg genoeg haha!”

13. Als je geen kok was geworden, wat zou je dan doen?

“Dan was ik waarschijnlijk bakker, banketbakker, gastheer of misschien wel wijnboer geworden.”

013 vragen aan…

In de rubriek (0)13 vragen aan… stellen we dertien vragen aan verschillende Tilburgers. Eerder gaven de volgende Tilburgers antwoord op dertien vragen:

Welke Tilburgers zou jij graag terugzien in deze rubriek? Laat het vooral weten in de reactie.