013 vragen aan… slager Jean-Maurice LeJeune: ‘Ik ben trots op onze continuïteit!’

Hij maakt de lekkerste leverworst, houdt van ouwehoeren met zijn klanten en zijn bedrijf is al vier generaties lang een Tilburgs begrip. We hebben het natuurlijk over de Tilburgse slager Jean-Maurice LeJeune. Wij stellen deze week (0)13 vragen aan de goedlachse Tilburger met een gezonde dosis zelfspot!

#1. Zou je jezelf en je bedrijf even voor kunnen stellen?

“Ik ben Jean-Maurice LeJeune, de leukste en knapste (knipoog red.) slager van Tilburg! De slagerij is meer dan honderd jaar oud en een écht familiebedrijf. Wij zijn de langstzittende ondernemersfamilie van Tilburg, die op exact dezelfde plek zit als waar we ooit begonnen zijn. Daarnaast varen wij onze eigen koers, zijn we van niemand afhankelijk en heerlijk eigenwijs. Daar ben ik ontzettend trots op.”

#2. Kun je ons meenemen in een werkdag, wat doe je allemaal?

“Ik sta veel te vroeg op. Vroeger kregen we halve varkens binnen of achterbouten van koeien en dan was je een paar uur bezig met zo’n dier uitsnijden. Nu komt het verdeeld in kratten binnen en beginnen we rond half 7/7 uur in de ochtend. Omdat ik geen personeel heb, gaan we pas om half 9 open. Elke ochtend is hetzelfde: er komt vers vlees binnen, ik drink een bakje koffie en rook een sigaretje, dan een hoop geklaag over het leven om vervolgens de toonbank in te ruimen. Als ik niet teveel koffie drink, is dat binnen een halfuur gebeurd. Dan zijn we open en beginnen we gehakt te draaien, filet americain te maken et cetera. Oftewel alles wat moet gebeuren om de lekkerste producten voor onze klanten te maken!”

#3. Wat zijn jullie specialiteiten? 

“Vroeger stonden wij bekend om de zult, dat verkopen wij nog steeds heel erg veel. De laatste jaren staan we vooral bekend om onze filet americain, vleessalade, leverworst, balkenbrij en ons gehakt. Onze eigenbereide producten verkopen het best. Wij hebben ook snijwaren die veel slagers niet meer kennen, zoals tête de veau. Onze klanten eten dat graag, omdat wij dat nog hebben.”

#4. Jouw overgrootopa heeft de slagerij opgezet, jouw opa nam het over en jouw vader op zijn beurt ook. Was het dan ook altijd vanzelfsprekend dat jij het bedrijf over zou nemen? 

“Dat ik slager werd? Nee, ik ben naar IVA Driebergen gegaan en heb daar een managementopleiding gevolgd. Ik heb met plezier vrachtwagens verkocht en veel geleerd. Ik ben in de slagerij terechtgekomen omdat mijn vader zei dat hij wilde afbouwen. Toen bedacht ik me dat ik graag eigen baas zou willen zijn. Ik kan namelijk slecht tegen gezag. Ik zei tegen mijn vader: ik kom jou helpen. Na een paar weken dacht ik, ik kan dit net zo goed blijven doen, ik vind dit net zo leuk. Ik maakte met mijn vader de afspraak dat we het een jaar zouden proberen. Als één van ons het niks zou vinden, hielden we ermee op. Dan zou slagerij LeJeune ophouden.”

#5. Je hebt zelf twee kinderen. Hoop je stiekem dat zij het later ook overnemen?

“Ik ben daar heel nuchter in: als het stopt, dan stopt het. Als mijn dochter of zoon ooit zouden zeggen: “Pap, ik wil de slagerij overnemen,” sta ik er uiteraard voor open ze te helpen. Als dat niet gebeurt, ook goed. Daar slaap ik geen nacht slechter om.”

#6. Wat doe je in je vrije tijd? Heb je hobby’s?

“Werken! Er blijft weinig vrije tijd over. Ik kom ‘s avonds thuis en ga eten. Ik kijk geen tv, daar heb ik geen geduld voor. Daarna ga ik met de honden wandelen en spelen, douchen, te bed en ‘s morgens weer werken. Als ik een keer vrije tijd heb: drinken. Telt dat?”

#7. Wat is volgens jou de succesfactor van LeJeune?

“Daar sta je nu mee te praten! De onverwachte succesformule is dat er na al die jaren nog steeds een LeJeune aan het roer staat. Op die continuïteit ben ik het meest trots. Als mijn overgrootopa nu terug zou komen en naar achter zou lopen, kan hij gewoon leverworst gaan maken. De apparatuur is wel gemoderniseerd, maar de recepten zijn nooit veranderd.”

#8. Wat vind je het allermooiste aan jouw vak?

“Het mooiste aan het vak slager is de ambacht. Wij doen bijna alles nog zelf en blijven dus echt een slagerij.”

#9. Wat is het leukste of gekste dat je hebt meegemaakt in je carrière? 

“In al die jaren heb ik veel meegemaakt en zijn er veel momenten die me bijblijven. Waar ik meteen aan moet denken, is dat Paul de Leeuw en Freek Bartels in de slagerij leverworst hebben verkocht. Marc-Marie Huijbregts, een Tilburger natuurlijk, had Paul de Leeuw onze leverworst laten proeven. Een paar dagen later werd ik gebeld door klanten die zeiden dat Paul de Leeuw had gezegd: “weet je waar je lekkere leverworst kunt halen, bij slagerij LeJeune in Tilburg!” Toen ben ik hem persoonlijk leverworst gaan brengen en is hij dat hier een keer komen verkopen samen met Freek Bartels, ook Tilburgs van origine. Dat vonden de klanten natuurlijk superleuk.”

#10. Heb je andere memorabele, bijzondere klanten? 

“Ik heb een klant van 103 jaar die met haar tiende hier kwam wonen. Zij weet niet anders dan dat wij hier zitten. Ze is doof en slechtziend, maar ze houdt de rode vlek in de Willem II-straat aan: daar zit LeJeune. De tegeltjes zijn hetzelfde gebleven, de geur is nog hetzelfde, mijn overgrootopa hangt nog aan de muur. Dat is de reden, terugkomend op de continuïteit, dat onze klanten, hele families, nog steeds de moeite nemen om naar de Willem II straat te komen om vlees te kopen. Het geeft een trots gevoel dat mijn overgrootopa, opa, vader en ik iets moois hebben achter gelaten.”

#11. Wat vind je het allermooiste aan onze stad?

“Het mooiste aan de stad zijn de Tilburgers. Dat is echt rauw volk. Het blijft dorps, ge hebt van alle soorten wa. En hoe ze het groen doen tegenwoordig, dat vind ik ook heel goed.”

#12. En het allerlillikste? 

“De Heuvel en het Pieter Vreedeplein. Waarom laten wij mensen die niet uit Tilburg komen, bepalen hoe onze stad eruit ziet? Ik weet zeker dat we die kennis en know-how wel hebben hier.”

#13. Als je een dag op pad zou gaan met een vriend die niet uit Tilburg komt, waar ga je dan heen? 

“Ik vind het hoekje bij Café Noir, de Spaarbank en Kandinsky heel gezellig. De Korte Heuvel is mij te druk, maar als ik dan ’s nachts een keer op pad ben, vind ik het leuk om naar De Slijterij of Van Horen Zeggen te gaan. Ik zou ook de LocHal showen, die schijnt heel mooi te zijn. Ik zou laten zien hoe Tilburg veranderd is. De Stationsstraat, Nieuwlandsstraat, Willem II-straat, dat was vroeger zo mooi. Modern is goed, maar sommige dingen hebben ze teveel afgebroken. Ik zou een hapje gaan eten bij RAK, daar hoor ik iedereen over. Daarnaast kom ik graag bij de Korenbloem en Hofstede de Blaak. Dat is allebei altijd gezellig, lekker eten en daar hebben ze oog voor de gasten.”

Meer informatie

Meer weten over de historie, het assortiment of de openingstijden van slagerij LeJeune? Klik hier voor hun website. Daarnaast is de slagerij hard op zoek naar personeel. Geïnteresseerd? Mail dan naar info@slagerijlejeune.nl of bel naar 06-57574310.