013 vragen aan… Stadion DJ bij Tilburg Trappers Jason van Stiphout: ‘Soms heb je het gevoel dat je wedstrijden kan beïnvloeden’

013 vragen aan

De 20-jarige Jason is al 6 jaar stadion-DJ bij Tilburg Trappers. Hij heeft hoogtepunt na hoogtepunt beleefd en staat zijn longen uit zijn lijf te schreeuwen na een goal. Wij stellen 013 vragen aan de trotse stadion-DJ van Tilburg Trappers.

#1: Hoe ben je stadion DJ geworden?

“Op mijn 14e ben ik begonnen met het draaien van muziek rondom de wedstrijden van Tilburg Trappers. Ik heb zelf lang ijshockey gespeeld in de jeugdopleiding van Tilburg Trappers, dan leer je vanzelf allerlei mensen kennen. Iedereen wist dat ik licht en geluid heel erg interessant vind en vandaar dat ik een belletje kreeg van Bart Vorstenbosch, destijds de DJ. Hij vroeg of ik een keertje wilde meekijken. Zodoende heb ik het een beetje overgenomen en ik heb het hier nog steeds goed naar mijn zin!”

#2: Wat is het leukste aan DJ bij Tilburg Trappers te zijn?

“Dat is simpel: altijd een te gekke show weggeven. Je hebt natuurlijk de ijshockeywedstrijden van ijshockeybond NHL in Amerika met abnormale shows met lichten en keiharde muziek, daar kijk ik echt naar op. Bij ons is het ijshockey natuurlijk iets kleinschaliger dan in Amerika, maar ik streef er wel naar om een net zo’n toffe show weg te geven als in de NHL. En de interactie met het publiek is ook supergaaf. Soms heb je echt het gevoel dat je invloed kan uitoefenen op de wedstrijd met de muziek die je gebruikt. Verder heb je het allerbeste uitzicht: vanuit de radiokamer waarin we zitten hebben we een soort van bird’s-eye view en kunnen we uitkijken over het hele stadion. Wat wil je nog meer?”

#3: Is het niet spannend om voor een vol stadion te draaien?

“Nu valt het wel mee. Maar toen ik hier begon als DJ werd ik meteen voor de leeuwen gegooid en werd er tegen mij gezegd dat het niet erg is als je af en toe een foutje maakt. Dat was toen wel spannend, maar al snel voelde het vertrouwd. Gelukkig zijn er ook heel veel mensen niet bewust van dat ik hier zit, dus wordt er niet vaak op mij gelet. Ik ben onlangs een paar keer stadionomroeper geweest en dat is nog wel een dingetje, af en toe sta ik dan nog wel een beetje te trillen.”

#4: Is er veel veranderd in de tijd dat je bij Tilburg Trappers rondloopt?

“Ja! Ik denk dat er heel veel is veranderd. Als je het nu vergelijkt met de tijd dat we in de Nederlandse  Eredivisie speelden, is het nu in de Oberliga veel grootser dan eerst. Er is bijvoorbeeld nu zelfs een sfeervak dat toffe acties organiseert. Eigenlijk is alles professioneler geworden. Zeker ook bij ons in de radiokamer zijn we erop vooruit gegaan, eerst draaiden we gewoon een playlist af maar nu zijn we echt veel meer bezig met de interactie met het publiek. Het is zeker niet hetzelfde gebleven.”

#5: Wat voor soort muziek draai je in het stadion?

“Tijdens de warming up bouw je de muziek op naar de wedstrijd toe en speel je meer spannende muziek. Eigenlijk probeer ik altijd een beetje in te gaan op de typische ijshockey-muziek wat ze in Amerika draaien: veel rock, een beetje house, dance en als het er hard aan toe gaat op het ijs, wil ik ook nog wel wat hardstyle draaien. Als het echt vlam in de pan slaat, hebben we zelfs een mapje ‘gas erop’ klaar staan, dan wordt het stadion hier een compleet gekkenhuis.”

#6: Op wat voor plekken kom je allemaal in het stadion waar een gewone supporter niet kan komen?

“De radiokamer natuurlijk, ik heb het al gezegd, maar dat is echt de plek met het beste uitzicht. En soms ook wel de plek met de leukste sfeer, haha. Soms ben je ook op en rondom het ijs te vinden. En als ik stadionomroeper ben, dan sta ik het liefste onderaan het sfeer vak voor de beste interactie met het publiek. Dus in principe kunnen we op best veel plekken in het stadion komen.”

#7:  Met hoeveel mensen zitten jullie in de radiokamer?

“We zitten daar maximaal met zijn drieën of vieren. Maar soms zit ik er ook wel alleen, dat vind ik ook leuk want dan kan ik lekker multitasken en dan heb ik alle regie in handen.”

#8: Heb je veel contact met spelers?

“Ja en nee. We proberen altijd zo veel mogelijk contact te houden met de spelers. IJshockeyspeler Kilian van Gorp laat vaak weten als hij dingen tof vindt. De eerste keer dat ik stadionomroeper mocht zijn, kwam hij naar mij toe en kreeg ik complimenten van hem. Je krijgt ook heel vaak leuke blikken van beneden waar de spelers aan het einde van de wedstrijd staan. Het is ook leuk om te weten dat de muziek van de warming-up wordt afgestemd met de spelers. Als de spelers suggesties of voorkeuren hebben, dan proberen we daar altijd rekening mee te houden en daar komen meestal hele leuke dingen uit.”

#9: Voor de mensen die niet naar Tilburg Trappers gaan, waarom moet je volgens jou zeker een wedstrijd bezoeken?

“Als je zin hebt in een leuke en gezellige avond, ben je bij Tilburg Trappers op het juiste adres. De meesten weten wel hoe het is om naar Willem II te gaan. Ik denk dat Tilburg Trappers en Willem II op dat vlak veel gemeen hebben. Je gaat voor de gezelligheid en natuurlijk om een goede pot ijshockey te zien. Je ziet nergens in Nederland dit hoge niveau van ijshockey, dat moet je gewoon een keer gezien hebben. Verder is er ook een Biergarten in het stadion waar je lekker een drankje kunt doen en lekker kunt eten. Een bezoekje aan Tilburg Trappers is eigenlijk een perfect avondje uit: je hebt gezelligheid, een goede sfeer en je krijgt een mooie show erbij. Wat wil je nog meer?”

#10: Draai je nog meer dan alleen bij Tilburg Trappers?

“Ja, dat doe ik zeker! Toevallig heb ik vorige week in Club Milano in Deurne gestaan. Ik draai zo af en toe ook nog op feesten van vrienden. Maar mijn hoogtepunt van mijn DJ-carrière is de huldiging van Tilburg Trappers van 2018. Het was een groot feest en de Paleisring stond stampvol! Dan sta je daar als jochie van 16 achter de draaitafel. Dat is echt een groot ding voor mij geweest. Het liefste draai ik hardstyle, dat is echt mijn genre. Maar ik waardeer heel veel muziekstromingen en ik luister ook een beetje van alles.”

#11: Heb je nog andere hobby’s naast je inzetten bij Tilburg Trappers?

“Naast dat ik een ijshockeyliefhebber ben, sta ik zelf ook graag op het ijs. Ik ben meestal één van de eerste die op een bevroren Piushaven staat en dan speel ik graag een potje ijshockey met mijn vrienden. Als ik van het ijs afstap, ben ik vooral heel erg druk bezig met school en filmen. Ik ben namelijk bezig met de opleiding Music Industry Professional aan de Herman Brood Academie. Daarnaast ben ik ZZP’er en heb ik een eigen bedrijfje genaamd JASE Media. Mijn specialisatie is het maken van video’s voor artiesten. Dus afgelopen zomer heb ik het hele land afgereisd en ben ik van festival naar festival gegaan. Denk aan festivals als Decibel, Tomorrowland en Defqon.1.

Ook ben ik videograaf voor MC DL. Hij is één van de grootste hardstyle MC’s van Nederland (MC staat voor Master of Ceremony, iemand die de leiding over de muzikale gang van zaken, red.). Ik heb ook wel eens video’s en beelden gemaakt voor Sefa, Code Black, Bass Chaserz en Act of Rage. Dus ik heb wel voor wat grote namen beelden mogen maken, dat is echt heel erg gaaf.”

#12: Op welk moment krijg jij kippenvel bij Tilburg Trappers?

“Als alles bij elkaar komt op het perfecte moment. Een paar wedstrijden geleden hadden we zo’n moment tijdens de opkomst. Toen sloot de introvideo perfect aan met de opkomst van de spelers. We hebben onlangs veel afgestemd met i13 Media, die de reclames en video’s afspelen op de LED-schermen, om ervoor te zorgen dat alles vlekkeloos loopt. Dus ik verwacht dat er nog veel kippenvelmomenten gaan komen dit seizoen.”

 #13: Welk moment bij Tilburg Trappers blijft je het meeste bij?

“Haha, ik heb wel een leuk verhaal. We waren voor het eerst kampioen geworden in de Oberliga. En toen was het een compleet gekkenhuis bij ons in de radiokamer, er werd zo uitbundig gevierd dat iemand per ongeluk met zijn elleboog een raam eruit tikte. Dat zal ik echt nooit meer vergeten.”

Ben je benieuwd hoe het is om een wedstrijd van Tilburg Trappers te bezoeken? Check dan snel de website van Tilburg Trappers en bestel je kaarten.

Rubriek 013 vragen aan…

In de wekelijkse rubriek 013 vragen aan… stellen we (0)13 vragen aan mensen die trots zijn op onze mooie stad. Benieuwd naar andere verhalen van trotse Tilburgers? Klik dan hier!