013 vragen aan… Steven van Gils: “Ik voel me overal thuis in Tilburg”

013 vragen aan Steven Van Gils

Hij is woordvoerder van de Efteling, leadzanger van feestband de Bounties, vrijwilliger bij Carnavalsstichting Tilburg en rondom Carnaval bekend als carnavalsact Bennie Bekend. De 33-jarige Steven van Gils staat bijna ieder weekend op het podium en kan zichzelf geen leven zonder Carnaval voorstellen. De hoogste tijd om met Steven in gesprek te gaan over zijn werk bij de Efteling, optredens en natuurlijk over Carnaval. Wij stellen (0)13 vragen aan Steven van Gils alias Bennie Bekend.

#1 Kun je jezelf voorstellen?

“Ik ben Steven van Gils, 33 jaar oud. In mijn dagelijks leven ben ik druk bezig met mijn werk als woordvoerder van de Efteling. Daarnaast heb ik nog veel hobby’s, zoals zingen. Zo ben ik frontman van een feestband genaamd de Bounties. Samen met de band treden we bijna ieder weekend op. Vanaf april tot en met december staat de agenda bomvol met optredens. Daarnaast ben ik ook groot carnavalsliefhebber en vrijwilliger bij de Carnavalsstichting Tilburg als voorzitter van de commissie communicatie. Rondom Carnaval treed ik graag op met carnavalsact Bennie Bekend.”

#2 Kun je iets meer vertellen over je carnavalsact?                    

“In 2019 was het eerste carnavalsjaar van Bennie Bekend. Het begon eigenlijk allemaal met het nummer ‘Hoe lang kunde gij em hebben?’. Dit is een eerbetoon aan de slogan van BroodjeperCentimeter, een vriend van ons is de eigenaar dus het idee van het nummer lag zo op tafel. Een carnavalsnummer mag natuurlijk ook een beetje dubbelzinnig zijn en dat is ook wel aardig gelukt, haha.”

#3 Je hebt het over ‘ons’, is Bennie Bekend dan een duo?

“Ja, ik doe de act Bennie Bekend samen met Tommy Schollen, een vriend van mij. Dit is lastig om uit te leggen, want ik ben Bennie Bekend en hij is Bennie Manager. Geen traditionele manager, want we doen eigenlijk alles samen en staan vaak samen op het podium. Dat vinden we allebei ook leuk om te doen en het is ook veel fijner om met zijn tweeën op het podium te staan.”

#4 Waar komt de naam Bennie Bekend eigenlijk vandaan?

“De naam Bennie Bekend is ontstaan in Spanje. Wij zaten aan een tafeltje en toen hadden we het over een carnavalsnummer maken. Het idee was toen nog niet dat we dit met zijn tweeën zouden doen, maar toen opperde Tommy de naam Bennie Bekend. Ik weet niet precies hoe hij op die naam kwam, misschien heb ik gezegd dat ik niet bekend ben en hij daarop inspeelde. Op dat moment hebben we besloten om de act samen te doen.”

#5 Heb je een leuke anekdotes van je optredens als Bennie Bekend?

“Het grappige is dat we rondom shows allebei dezelfde kleren dragen en we allebei een baardje hebben met zwart haar. Het grootste verschil tussen ons is dat hij twee meter is en ik ben een stuk kleiner, dus Tommy steekt een stuk boven mij uit. Heel veel mensen verwarren Tommy met mij, zo komt het vaak voor dat mensen hem aanspreken met Bennie Bekend. Daar kunnen we samen wel om lachen.

Daarnaast vallen er veel meer dingen op als je op het podium staat. Dan zie je de grappigste dingen voorbijkomen. Zo zie je mensen die heel enthousiast mee blèren, maar de tekst helemaal niet kennen en dan moet ik soms mijn lach wel eventjes inhouden.”

#6 Je bent ook voorzitter van de commissie communicatie van Carnavalsstichting Tilburg. Hoe ziet die functie eruit?

“Ik ben via-via in de carnavalsstichting terechtgekomen als commissielid. Na twee jaar ging de voorzitter van de commissie weg en toen werd ik gevraagd om voorzitter te worden. De functie past goed bij mij omdat ik in de communicatiebranche werk en al veel ervaring heb op het gebied van communicatie. In die functie ben ik vooral veel bezig met persvoorlichting van de carnavalsstichting, maar ik ben ook verantwoordelijk voor het in goede banen leiden van de commissie. Dit loopt heel erg lekker en ieder commissielid heeft zijn of haar eigen expertise, dus dat werkt heel fijn.”

#7 Hoe ziet je werk als woordvoerder bij de Efteling eruit?

“Ik ben het aanspreekpunt voor alle journalisten die contact opnemen met de Efteling. Als er bijvoorbeeld een nieuwe attractie komt, sta je de pers te woord. Dus eigenlijk verzorg ik de reactie van de Efteling. Dit is een hele verantwoordelijkheid, want je bent toch wel een beetje het gezicht van de Efteling naar buiten toe. Je kunt de functie het beste omschrijven als spreekbuis van de Efteling.”

#8 Doe je dit al lang?

“Ik loop al een tijdje rond bij de Efteling. Vanaf mijn zestiende ben ik begonnen met mijn eerste bijbaantje bij de Efteling. De Efteling geeft je echt de kans om door te groeien. Ik zit nu ongeveer 7 jaar bij de communicatieafdeling. Woordvoering was altijd al onderdeel van mijn werk, maar sinds april 2022 is mijn functie officieel woordvoerder. Dit is superleuk, iedere dag gebeurt er wel iets en werken bij de Efteling is gewoonweg fantastisch. De Efteling is een heerlijk Brabants bedrijf, waar iedereen met een lach rondloopt en dat is echt superfijn.”

#9 Je zit ook in een band. Welke rol heb je daar?

“Ik ben leadzanger van de 10-koppige band de Bounties. De Bounties is een feestband, dit betekent dat we alle soorten muziek maken waarop je kunt dansen, zingen en springen. Van Queen tot aan Jan Biggel, het komt allemaal voorbij in ons repertoire. Het is leuk om veel op te treden en we zijn bijna ieder weekend op pad met de band. Je komt op veel verschillende plekken in het land, zo hadden we laatst een optreden in Drenthe. Dan ben je op de terugweg echt kapot terwijl je nog een heel stuk naar huis moet rijden, haha. We treden gelukkig veel op in Brabant, maar we komen ook vaak in Zeeland en in België. We komen eigenlijk overal en op het podium hebben we de grootste lol met elkaar.”

#10 Waar ben je het meest trots als Bennie Bekend?

“Ik vind het echt tof om te zien dat we deze act weg hebben gezet en dat we rondom Carnaval leuke optredens mogen doen. We krijgen steeds meer middelen om nieuwe, leuke carnavalsnummers op te nemen en uit te brengen. In het begin was het eigenlijk nog een grap, maar nu wordt het steeds professioneler. Dat is echt iets om trots op te zijn vind ik.”

#11 Heb je dit jaar ook een carnavalsnummer uitgebracht?

“Ja! Ook dit jaar hebben we een nummer uitgebracht, genaamd ‘Als SWAT Bende Gij Verkleed?’ Het nummer is goed ontvangen, het nummer is al 27.000 keer beluisterd op YouTube en op Spotify heeft het nummer ook al de twintigduizend streams gepasseerd. Daarnaast is het geweldig als je je eigen nummer in een kroeg hoort en de mensen jouw nummer meezingen.”

Benieuwd naar het nieuwe nummer van Bennie Bekend? Luister hem hier!

#12 Hoe ben je eigenlijk op dit nummer gekomen?

“Haha, goede vraag. De vader van Tommy riep dat wel eens naar iemand die in een SWAT-pak rondliep. Want eigenlijk is zo’n SWAT-pak gewoon maar een zwart jasje met witte letters erop en meer is het eigenlijk niet. Dus vroeg hij vaak aan die mensen: Als SWAT bende gij verkleed? De reacties hierop waren altijd fantastisch, want niet iedereen snapt die vraag. Toen had ik bedacht om er een nummer van te maken en stond de tekst zo op papier. Het nummer is eigenlijk een ode aan het SWAT-pak, maar ook eigenlijk weer niet. Ik ben ook echt trots op het eindresultaat.”

#13 Wat is je favoriete plek in Tilburg om een biertje te doen?

“Dat is een moeilijke, ik kom eigenlijk graag op heel veel plekken. Ik ga graag naar de Slijterij, daar ken ik de eigenaar ook goed. Hij heeft mij de eerste jaren van Bennie Bekend op de bar laten zingen, waar ik hem dankbaar voor ben. Ik kom daarnaast ook graag bij de Vos en de Craen. Maar eigenlijk voel ik me overal wel thuis in Tilburg. Ik ben niet echt meer van het stappen, maar doe wel graag een biertje in de stad.”

013 vragen aan…

In de rubriek 013 vragen aan… stellen we (0)13 vragen aan mensen die trots zijn op onze mooie stad. Benieuwd naar andere verhalen van trotse Tilburgers? We zetten een paar toffe interviews voor je op een rijtje:

013 vragen video-interview

Wij hebben onlangs deze rubriek ook in een video-interview gegoten. We trapte af met een mooi interview met wereldkampioen kickboksen Tayfun Özcan. Check het interview hier! Als tweede mocht Ricky Spijkers zijn bijzondere verhaal vertellen voor onze camera. Dit interview is hier te zien!