013 vragen aan… tandarts Mandy-Lee Ferreira van Tandarts Steenbergen

Mandy -Lee Ferreira (43) is de eerste vrouwelijke tandarts in deze praktijk, heeft veel ervaring in het vak én zet graag haar sociale kwaliteiten in om iedere patiënt op z’n gemak te stellen. Vandaag stellen we Mandy (0)13 vragen, onder andere over haar werk als tandarts en haar liefde voor de stad Tilburg. Lees snel verder.

1. Waarom ben je bij Tandarts Steenbergen gaan werken?

“Ik was op zoek naar een nieuwe uitdaging en dat vond ik in de vacature van Tandartspraktijk Steenbergen. Een mooie en drukke praktijk en het klikte meteen met Jan en Miranda. Ik had zin in deze samenwerking.”

2. Waarom vind je dit beroep zo leuk?

“Eigenlijk wilde ik in eerste instantie huisarts worden, maar daar werd ik uitgeloot. Het verbeteren van iemands gezondheid en de persoonlijke interactie zag ik ook in het beroep als tandarts. Tandarts zijn omvat een combinatie van mondzorg en psychologie. Een patiënt moet je als geheel zien, als mens, niet alleen als een mond. Ik krijg ook vaak terug dat patiënten het zo leuk vinden dat ik op zoek ga naar een klik.”

3. Hoe heb je de Coronatijd ervaren en wat heeft het je geleerd?

“In Coronatijd ben ik niet in Nederland geweest, maar heb ik in Zuid-Afrika gewoond en gewerkt. Het was een lastige tijd, niemand snapte er iets van en ik durfde een tijdje ook niet naar buiten. Ik ben echter niet bij de pakken neer gaan zitten, maar heb veel online bijscholing en cursussen gedaan. Daarnaast heb ik veel tijd met mijn familie doorgebracht, heel waardevol want er is meer in het leven dan werken en geld.”

4. Hoe ziet je gemiddelde werkdag eruit?

“Iets voor 09:00u start ik lekker met een kopje thee en het bekijken van de dagplanning. Daarna ga ik de behandelkamers in en werk ik tot 16:00u. Het aantal patiënten per dag verschilt. Soms 25, soms wel 40.”

5. Wat is er uniek aan de praktijk?

“We hebben een behandelkamersysteem waarbij je op meerdere kamers tegelijk werkt. Heel efficiënt en fijn voor de patiënten! Na een controle kunnen ze vaak meteen behandeld worden als dat nodig is. Zo hoeven ze niet later weer terug te komen voor een nieuwe afspraak.”

6. Je bent de eerste vrouwelijke tandarts in dienst, hoe ervaar je dat?

“Dat is echt heel erg leuk en bovendien van grote toegevoegde waarde voor de praktijk.  Sommige patiënten willen heel graag een vrouwelijke tandarts. Die willen bijvoorbeeld iemand met kleinere handen, hebben een vervelende ervaring gehad bij een man of ervaren bij vrouwen net wat meer empathie wanneer ze angsten hebben.”

7. Wat zijn de belangrijkste eigenschappen van een tandarts in jouw ogen?

“Natuurlijk zijn de standaard zaken belangrijk zoals een goede opleiding, je vak verstaan en op de hoogte blijven van actualiteiten. Daarnaast moet je ook empathie, inlevingsvermogen, begrip en respect kunnen tonen voor iedere patiënt. De kneepjes van het vak om écht een goede tandarts te worden, komen uiteindelijk met de tijd.”

8. Waarom zou je een ander aanraden hier te komen werken?

“Ik zie mezelf echt nergens anders meer werken, het is gewoon echt een hele leuke praktijk en een heel fijn team!”

9. Door wie laat je zelf je tanden nakijken?

“Haha, dat moet ik echt vaker doen. Ik ben al heel lang niet meer naar de tandarts geweest. Een schoenmaker heeft ook altijd kapotte schoenen, toch? Nee het valt mee hoor, normaal gesproken laat ik het door een collega nakijken en kleine dingen zoals polijsten kan ik bij mezelf.”

10. Wat vind je zo leuk aan Tilburg?

“Ik heb in Tilburg, Den-Haag, Kaatsheuvel en Zuid-Afrika gewoond. Uiteindelijk hebben we toch weer voor Tilburg gekozen omdat het zo’n leuke stad is! Binnen een paar kilometer heb je natuur en gezellige dorpen en steden. Ze zijn bovendien veel aan het ontwikkelen, veranderen en upgraden. Het ziet er zó goed uit!”

 11. Wat is je favoriete plek in Tilburg?

“Nadat ik mijn dochter van school gehaald heb, gaan we vaak samen naar Buutvrij om lekker iets te drinken. Mijn dochter vindt het daar fantastisch, dus ook op zaterdagochtend gaan we er graag naartoe.”

 12. Wat doe je graag in je vrije tijd?

“Ik vind het heerlijk om dingen samen met mijn gezin te doen. Picknicken in het park, een dagje naar een andere stad. Laatst zijn we naar Gouda geweest. Oh en ik hou van lezen, fietsen en lekker knutselen met mijn dochter.”

13. Is er nog iets wat je met ons wil delen?

“Dat ik het fantastisch vind hoeveel moeite ze bij Tandartspraktijk Steenbergen voor me gedaan hebben om hier te komen werken. Er zaten wat haken en ogen aan om vanuit Zuid-Afrika naar hier te komen, maar dat is zo fijn opgepakt! Ik ga echt met plezier naar het werk en zit met een glimlach op de fiets. Of in de auto als het regent haha.”

Meer informatie

Eerder spraken wij met de eigenaar en de praktijkmanager van Tandartspraktijk Steenbergen. Benieuwd naar het interview met Jan Steenbergen en Miranda Bressers? Lees het hier. Ook geeft Tandarts Steenbergen een mooie prijs weg, namelijk: een elektrische tandenborstel. Benieuwd naar de winactie? Check het hier.