013 vragen aan… Theo (Fietstaxi) Smeele

Fietstaxi

Het kan niet anders dan dat je hem weleens voorbij hebt zien fietsen in zijn flitsende fietstaxi: Theo Smeele. Deze Tilburgse fietsliefhebber besloot zijn leven in 2014 over een andere boeg te gooien: geen ‘saaie’ kantoorbaan meer, maar een dynamische en sociale job in de Tilburgse buitenlucht. Wij spraken Theo over zijn favoriete plekken in de stad, de verhalen achterin zijn taxi en de vrijheid die zijn baan hem geeft!

Foto’s: Jules van Iperen

1. Hoe is het idee voor een fietstaxi in Tilburg ooit ontstaan?

“In 2014 moest ik op zoek naar ander werk. In een gesprek met een kennis kwam het idee voor een fietstaxi in Tilburg bovendrijven. Na gesprekken met collega bedrijven in Rotterdam en Zwolle, had ik er wel vertrouwen in dat het zou lukken. Zwolle bood een fietstaxi te koop aan, zo kon ik gelijk beginnen!”

2. Wat vind je het leukste aan het runnen van een fietstaxi?

“De vrijheid van het bepalen van je eigen werk, zowel de tijd als de activiteiten. Het buiten zijn, vooral als het mooi weer is!”

“Er is niemand die moppert als je vijf minuten ’te laat’ bent, ook klanten niet als het eens voorkomt op een afspraak. Ik plan meestal ruim, dat ik de tijd heb als een klant ergens op tijd wil zijn. Verder is het leukste natuurlijk het klantcontact. Ik mag daar net zoveel tijd aan besteden als ik wil, en als de klant daarvoor openstaat. Tijdens mijn vorige werk op kantoor, was dat klantcontact zuiver beperkt tot de zakelijke activiteiten. Nu staat de mens tenminste voorop.”

3. Als jij uit alle beroepen zou mogen kiezen, wat zou je dan zijn?

“Reisleider/begeleider van fietsvakanties in Spanje. Ik heb zelf veel in Spanje gefietst, mooie stukken gezien en zou dat best willen delen. Helaas gaat dat niet samen met het fietstaxi-bedrijf… Mijn hoogseizoen is voor Spanje ook de goede tijd om te fietsen.”

4. Naar welke plekken in Tilburg fiets je het liefst?

“Verschillende plekken! Van der Valk hotel, dat is een leuke afstand, betaalt goed, en met een mooi stuk Tilburg op het einde, als we door het Leijpark rijden. Maar ook Moerenburg. Daar kom ik met een van mijn rondritten. Het is leuk om mensen te laten zien hoe dichtbij het centrum er een gevoel van ‘in de natuur zijn’ bestaat.”

“Vanaf het Textielmuseum terug naar het centrum is ook mooi. Dat biedt mij namelijk de gelegenheid om mensen te wijzen op de Sky Mirror bij De Pont. We rijden dan door de Goirkestraat terug en krijgen recht voor ons in de verte die spiegel al te zien. En uiteraard De Pont zelf: die Sky Mirror blijft een genot om naar te kijken en mensen het verhaal erover te vertellen. Ik zou er elke keer wel een foto van kunnen maken.”

5. Maak je in andere steden ook weleens gebruik van fietstaxi’s?

“Dat is een goeie, ik geloof dat ik alleen in Amsterdam (met een vriendin in 2009) en een keer in Nicaragua in een fietstaxi heb gezeten. Elders ben ik ze nog niet tegengekomen op een moment dat ik er behoefte aan had.”

6. Fietstaxi rijden in de vrieskou of met 30 graden?

“Ik houd van warmte en heb een hekel aan kou. Dus ja graag met 30 graden, al bleek afgelopen week dat er dan ineens helemaal geen volk meer op de been was. Vorig jaar dus wel. Ik heb toen volop genoten van het buiten zijn.”

7. Hoor je weleens bijzondere verhalen van mensen die achter in jouw taxi zitten?

“Haha, ik ben gebonden aan een zwijgplicht…. Af en toe hoor ik weleens iets wat niet echt voor mijn oren bedoeld is. Vaker komen er ook vanzelf leuke gesprekken op gang, waar ik wel bij betrokken ben.”

Fietstaxi

8. Wat is de mooiste plek ter wereld waar je ooit op een fiets hebt gezeten?

“Ik denk dat ik dan toch de Picos de Europa in Noord-Spanje kan noemen. Het liggend fietsen tussen reusachtige bergen, door een diepe kloof.  Machtig gevoel van nietigheid riep dat op. Nu komt dat in Spanje wel vaker voor, maar van die rit door de Picos, daar kan ik me dat nog echt levendig het gevoel van herinneren.”

“Het was een prachtige zomer dat ik over een rustige weg reed en intens heb genoten van het uitzicht en de rust om me heen.  Ik herinner me ook dat ik dacht aan mijn collega’s die op kantoor in Nederland zaten, terwijl ik zo’n ervaring had…”

9. Wat doe je het liefst in Tilburg op een vrije dag?

“Het liefste zit ik in mijn tuin met een boek… In het begin kon ik nog weleens een dagtocht gaan maken op de ligfiets, helaas is dat er afgelopen jaren bij ingeschoten. Ook op een vrije dag moet er weleens wat gewerkt worden: administratie of vrijwilligerswerk.”

10. Wat maakt jou een trotse Tilburger?

“Trots ben ik op de stad vanwege de grote hoeveelheid cultuur. We hebben een enorm aanbod, soms zelfs gratis. Komt ook door de grote hoeveelheid verschillende opleidingen (op cultureel gebied).  Ook trots ben ik op het feit dat er al 35 jaar mensen zich vrijwillig inzetten voor onze zusterstad Matagalpa (Nicaragua). Vriendschap en het delen van kennis staan daarbij centraal. In 35 jaar is daar samen al heel wat bereikt. Een bezoek aan een ontwikkelingsland maakt je meer bewust van hoe goed wij het hier hebben…”

11. Als je één gebouw zou mogen afbreken in Tilburg, welke zou het dan zijn?

“De stadsheer en stadskantoor 6… verschrikkelijk lelijke gebouwen. Die hoek had echt wel wat fraaiers mogen hebben. Stadskantoor 6 is een doolhof, twee daarvan in één stad is overdreven…”

12. Wat is volgens jou de meest onderschatte plek van Tilburg?

“Theater de Nieuwe Vorst. Een plek waar ik helaas veel te weinig kom, in het verleden wel vaak. Daar worden hele mooie producties opgevoerd, mijn eerste theater ervaringen in Tilburg liggen in dat gebouw. Ik heb daar hele mooie producties gezien. Soms is het jammer dat niet veel meer mensen dat weten, de zaal zou altijd vol moeten zitten… En dat terwijl de schouwburg juist wel veel publiek trekt. Misschien toch een PR-kwestie?”

13. Wat is iets dat niet veel mensen over jou weten?

“Dat ik kan genieten van het geven van rondleidingen per fietstaxi. Het is zo leuk om mensen wat over onze stad bij te brengen!  En dat kan ik ook in het Spaans (geniet ik nog meer van!).”

013 vragen aan…

In de rubriek (0)13 vragen aan… stellen we dertien vragen aan verschillende Tilburgers. Eerder gaven de volgende Tilburgers antwoord op dertien vragen: