013 vragen aan… Tilburgse kunstenaar Bart Stillekens: ‘Ik wil met mijn kunst heel de wereld inspireren’

In de rubriek 013 vragen aan… stellen wij – je raadt het al – dertien verschillende vragen aan diverse Tilburgers. Deze keer is het de beurt aan de talentvolle Tilburgse kunstenaar Bart Stillekens (B-art). Hij heeft inmiddels ruim 30.000 volgers op Instagram, maakt luxueuze kunstwerken en zijn werk gaat de hele wereld over. Lees het interview hieronder. 

#1 Kan je jezelf even voorstellen?

“Ik ben Bart Stillekens, 29 jaar en geboren in Tilburg. Ik ben nu 5 jaar werkzaam als fulltime (art) artist en wil met mijn werken heel de wereld inspireren. Zo probeer ik met zoveel mogelijk materialen te experimenteren om zo nieuwe dingen te ontdekken en elke dag weer iets te leren. Ik wil een wow-factor creëren met mijn kunst!”

#2 Hoe ben je kunstenaar geworden?

“Ik was vroeger altijd al erg creatief, studeren was niets voor mij. Ik ben al vroeg gestopt met school en ben daarna voor mijn vader gaan werken. Hij had een bliksem beveiligingsbedrijf. Nadat mijn vader zijn aandelen verkocht, moest ik gaan nadenken over wat ik nu écht wilde. Mijn ouders speelden hierin een grote rol. Zo gaven ze mij de kans om in het schuurtje in de tuin dingen uit te gaan proberen. Eerst begon ik met muziek, dat was altijd al mijn ding. Ik kocht een DJ-set, maar merkte al snel dat mijn creativiteit groter was dan dat. Ik ben al van jongs af aan continu bezig met tekenen. Mijn hele kamer lag altijd vol met schetsen, knipsel en andere zooi. Als jonge jongens vonden we het ook altijd tof om een beetje graffiti te spuiten hier en daar. Maar waarom op straat spuiten als je het ook op doek kunt doen en er mensen blij mee kunt maken. Al snel kreeg ik écht leuke reacties op de doeken. Eén van mijn beste maten wilde er zelfs eentje van me kopen. Zo zag ik zelf eigenlijk pas echt de potentie in mijn werken, daar ben ik hem nog altijd dankbaar voor. Met die zelfverzekerdheid ben ik verder aan de slag gegaan en waren de eerste verkopen al snel een feit.

Toen is het balletje pas echt gaan rollen. Ik kreeg een opdracht binnen om tien schilderijen te maken voor een klant. Dit was het moment waarop ik groter kon dromen. Ik wilde een atelier en al mijn tijd hierin steken. Zo gezegd, zo gedaan. Een aantal weken later vond ik een prachtige locatie aan de Spoorlaan. Ik ging me steeds meer verdiepen in technieken en materialen met de gedachte: ‘Ik wil me onderscheiden van de rest.’ Hoe breder mijn kennis, hoe meer aanvragen ik kreeg. Duparc Luxury Cars & Art heeft mij daar ook enorm in ondersteund. Ik mocht werken in de zaak hangen. Zo viel ik met mijn neus in de boter, daar kwam namelijk precies mijn doelgroep. In het begin ben ik in grotere oplages van schilderijen en sculpturen gaan werken. Nu worden het steeds vaker unieke één op één pieces. Mijn werk is zelfs internationaal te zien en te koop via kunstgalerijen en high-end showrooms.”

#3 Wat inspireert jou en waarom?

“Inspiratie krijg ik van allerlei dagelijkse dingen. Op straat, op vakantie, op social media of de mensen om mij heen. Om even een voorbeeld te noemen: ‘The Money Paintings´. Deze stukken heb ik gemaakt om te laten zien hoe indrukwekkend het kan zijn om zoveel cash bij elkaar te zien. Cash geld verdwijnt steeds meer, wat ik persoonlijk erg jammer vind. Als ik hard heb gewerkt en ik krijg daarna cash geld in mijn handen gedrukt, heeft dat voor mij veel meer emotie dan een cijfertje op mijn bankrekening. Plus, wie zegt dat je geld daar veilig is? Het verdwijnt steeds meer uit het straatbeeld, tegenwoordig wordt er al met een mobieltje betaald. De nostalgie van écht geld probeer ik hiermee terug te halen. Wie weet kijken we er over een aantal jaren op terug en zeggen we: ‘Hier betaalden we vroeger mee, een stuk papier’.”

B-art

#4 Wat wil je meegeven aan iemand die wil starten met beeldende kunst?

“Maak vooral kunst waar je zelf blij van wordt en probeer je ondertussen te onderscheiden van de rest. Het klinkt misschien cliché, maar doen wat je leuk vindt en een passie hebben voor dat wat je maakt, is in dit werk nóg belangrijker. Als het dan ook nog goed valt in de markt, dan is dat mooi meegenomen.”

#5 Hoe merk je dat Tilburg reageert op de kunst die jij maakt?

“Ik ben in Tilburg begonnen in het schuurtje van mijn ouders, al mijn vrienden & familie komen uit Tilburg en mijn allereerste stukken verkocht ik aan mensen uit Tilburg. Mijn carrière is hier begonnen. Zo denk ik dat ik wel kan zeggen dat de stad achter mij staat. Dat voelt natuurlijk super goed.”

#6 Wat zijn je dromen en doelen voor B-art?

“Mijn missie is om andere mensen te inspireren. Mijn droom: een eigen museum op een pracht locatie met kunst van opkomende talenten en gevestigde namen.”

#7 Waar ben je het meest trots op?

“Ik denk dat ik dan terugkom op dat stukje mensen inspireren. Ik kan met mijn werk een toevoeging zijn aan iemand zijn huis, een openbare ruimte of galerij. Nu ik steeds meer internationaal werk, zie ik hoe mijn werk op allerlei verschillende plekken in Europa wordt gewaardeerd. Dat is natuurlijk iets om als artiest trots op te zijn. De kern ligt voor mij bij het inspireren, iets interessants maken waardoor de ene interpretatie misschien wel totaal anders is als die van een ander. Ik krijg nu steeds meer het gevoel dat ik dat nu ook echt kan doen.”

#8 Wat zijn de dingen waar je tegen aanloopt als kunstartiest?

“Oneindigheid van ideeën. Ik denk dat je als creatief persoon oneindig lang kunt blijven nadenken over nieuwe ideeën. Het zit hem dan vooral in het maken van een keuze. Welk idee ga je uitwerken, welke niet en welk idee parkeer je in de koelkast? Er komt veel kijken bij het maken van de kunst en de voorbereidingen daarop. Vaak denken mensen dat je als je een blanco doek koopt en er iets mee doet, het gelijk als art word beschouwd. Dat is niet zo.”

#9 Hoe zag jij Tilburg opbloeien in de afgelopen tien jaar?

“Ik zie al jaren dat er hard wordt gewerkt aan onze stad. Eerst hadden we echt alleen het centrum. Nu leeft de Piushaven, Spoorzone en de natuur om de stad heen. Het is tof om te zien dat de stad zo veel meer leeft.”

#10 Wat is jouw favoriete musea of kunstwerk? Waar moeten we écht naartoe?

“Dat vind ik moeilijk, want je hebt zoveel mooie plekken met kunst. Kunst is letterlijk everywhere. Maar als ik dan écht moet kiezen, dan is het Art Basel Miami wel mijn favoriet. Daar is zoveel te zien. Overal waar je kijkt, zie je kunst. Denk dan ook aan de Wynwood Walls. Nu begrijp ik dat dat een beetje ver is. Mocht je het dichterbij huis zoeken, dan is het Moco museum in Amsterdam echt een aanrader. Ook museum Voorlinden is top, het is vooral de truc om te kijken naar welke exposities je tof lijken. En in onze stad natuurlijk De Pont. Daar mogen we ook serieus trots op zijn.”

#11 Als je één drastische verandering mocht doorvoeren in Tilburg, wat zou dat dan zijn?

“We zijn natuurlijk al wel een culturele stad, maar ik denk dat we hier nog veel meer in mogen investeren. Meer kunst in de stad, de creativiteit laten spreken. Denk hierbij aan een mega kunstgalerij of een tijdelijk museum in het centrum.”

#12 Wat vind je het mooiste aan onze stad?

“De mensen. En natuurlijk mijn vrienden en familie: dat zal altijd de verbindende factor tussen mij en de stad blijven. Als je na een vakantie vanuit de snelweg weer terugkomt en je neemt de afslag Tilburg-Centrum, voelt het altijd als thuiskomen. Dat gevoel is het gevoel van Tilburg voor mij.”

#13 Wat is je favoriete werk op dit moment?

“Ja dan toch wel één van mijn laatste werken (red. het werk dat je op eerste foto ziet staan.) Ik probeer altijd te spelen met materialen. Bij deze piece heb ik gewerkt met bladen van 22k goud. Het werk is 150 bij 300 centimeter groot. Daardoor is het best overweldigend en precies dat gevoel wil ik losmaken. Het goud en de omvang maakt het een eyecatcher en straalt luxe uit. Dit is dan ook wel het meest prijzigste werk dat ik ooit heb gemaakt.”

Meer informatie

Wil je meer informatie over B-art? Of ben je benieuwd naar zijn werken? Check vooral zijn website en volg hem op Instagram.