013 vragen aan… trotse Tilburger Mark Lenaerts

Mark Lenaerts

Als je weigert te kiezen tussen ‘nooit meer naar Willem II’ of ‘nooit meer carnaval in Kruikenstad’, dan moet je wel een échte Tilburger zijn! Deze week stelden wij (0)13 vragen aan trotse Tilburger Mark Lenaerts. Naast accountant bij BDO Tilburg is hij onder andere lid van CV de Jassen, (voormalig) penningmeester van de Carnavalsstichting en Swim to Fight Cancer en groot fan van zijn cluppie Willem II.

Foto’s: Jules van Iperen

Wij spraken Mark over de jaren dat hij opgroeide in Tilburg, over carnavalstradities, Willem II in de Champions League en Tilburg als evenementenstad.

1. Wat zijn je favoriete herinneringen aan de tijd dat je opgroeide in Tilburg?

“Carnaval in het parochiehuis met alle vriendjes en vriendinnetjes van de lagere school. En al het plezier dat daarbij kwam kijken. Maar ook alle avondjes op stap in Tilburg, zoals: donderdagavond happy hour op de Korte Heuvel en vrijdagmiddag Clochard. Inmiddels bestaat de vrijdagmiddag Clochard niet meer door de nieuwe alcohol-leeftijd en het rookverbod. Maar ja, dat was wel wekelijkse prik! Ook werkte ik rond deze tijd op zaterdag bij de Hema in de Heuvelstraat. Zes jaar lang heb ik hier taarten verkocht. Stond ik daar om half zeven ’s ochtends, met net twee uurtjes slaap achter de rug.”

“Tilburg heeft verder altijd als een dorp gevoeld, maar dan met de faciliteiten van een stad. Een ons kent ons gevoel. Een aantal van de vrienden van de lagere en middelbare school, zijn nog steeds mijn vrienden.”

2. Het carnavalsseizoen is officieel begonnen! Wat betekent carnaval in Kruikenstad voor jou?

“De boel de boel laten. De essentie van carnaval is dat iedereen gelijk is, en dat past ook helemaal bij mij. Iedereen gelijk en samen een feestje bouwen. Dat wordt vanuit de stad en vanuit de stichting ook nog steeds uitgedragen.”

“Ik ben zelf vier jaar penningmeester bij de Carnavalsstichting geweest. Dat is een hele gave ervaring geweest, die is geëindigd met het 55-jarig bestaan. Als je dan moet stoppen, dan maar op deze manier! Ik had nog nooit gewerkt in een vrijwilligersorganisatie, de stichting was de eerste keer. Hier werken 150 mensen aan het openbaar carnaval. Ik wist dit van te voren ook niet, maar die mensen regelen echt álles en op een geweldig hoog niveau. Dat is super! En ik heb daar vier jaar aan mee mogen doen.”

“De afgelopen jaren heb ik daarom carnaval gevierd met het bestuur, wat betekent dat ik mijn vrienden en vrouw niet veel heb gezien. Ik kijk er wel naar uit om de komende carnaval weer met hen te kunnen vieren, maar het is ook dubbel. Met het bestuur, wat ook echt een vriendenclub bleek, ben ik op de meest bijzondere plekken geweest en heb ik de meest bijzondere mensen gesproken, en dat ga ik natuurlijk wel missen.”

3. Wat vind jij de mooiste carnavalstraditie?

“Ik vier al sinds de lagere school carnaval, maar dat was beperkt tot ‘het vieren van carnaval’. Ik wist niks over de tradities en voorfeesten, zoals ik die nu inmiddels wel ken. In 2012 heb ik met 11 vrienden CV De Jassen opgericht en inmiddels zijn er met de CV wel een aantal tradities ontstaan. Zoals het jaarlijks opnemen van een liedje en een videoclip. Maar ook het bij elkaar komen op de vrijdagmiddag van carnaval om wat biertjes te drinken, om vervolgens richting de stad te lopen en als een van de eerste verkleed de Korte Heuvel op te wandelen. Dat is ook echt traditie!”

4. Wat is jouw favoriete Willem II herinnering?

“Ik heb al zo’n 32 jaar een seizoenkaart. Ben op het kindervak begonnen in het oude stadion, daarna een tijdje op N gezeten en vervolgens naar de KingSide verhuisd. Ik zit nu ook regelmatig in de Businessclub, maar ik heb nog steeds een seizoenkaart op de KingSide waar ik met mijn vriendengroep en vrouw graag naartoe ga.”

“Ik heb twee favoriete herinneringen uit al die jaren Willem II. Europees voetbal: uit bij Sevilla. We gingen met twee vliegtuigen vol supporters die kant op. Het was voor mij de eerste keer Europees voetbal, een uitwedstrijd en dan ook nog eens met volle vliegtuigen. Het was een groot feest daar in Spanje! Een ander moment was het behalen van de Champions League. Als je Champions League haalt met een club als Willem II, uit bij Cambuur, met een hele lange busreis terug, dan vergeet je dat echt nooit meer. Zo’n moment komt nooit meer terug denk ik. Tja, je hoopt het wel, maar ik denk het niet.”

5. KingSide of Businessclub?

“Als ik echt een keuze moet maken dan is het wel de KingSide. Ik ben in eerste instantie altijd supporter en op de tweede plek kom ik graag samen met andere sponsoren, die overigens ook supporter zijn. Gelukkig hoef ik overigens die keuze niet te maken!”

6. Nooit meer naar Willem II of nooit meer carnaval vieren?

“Jeeeeeetje, wat een vreselijk dilemma. Poeh… dat is echt geen keuze, die is niet te maken. Ik denk trouwens dat veel mensen in Tilburg die keuze niet kunnen maken!”

Mark Lenaerts

7. Wat is jouw favoriete Tilburgse evenement?

“Los van carnaval, wat natuurlijk niet specifiek voor Tilburg een evenement is, is het bij uitstek de kermis. Met de bierhal, de terrassen, gezellig buiten rondlopen, mensen kijken… die staat wel echt bovenaan. Ooit nam ik daar echt een week voor vrij om alle dagen te gaan, tegenwoordig ben ik er iets minder, maar het is wel een traditie om met vrienden te gaan. De kermis is iets wat uniek is voor Tilburg, dus die staat wel echt bovenaan. Al hou ik ook van evenementen als HapStap en Tilburg Culinair!”

8. Wat is jouw favoriete plek in Tilburg?

“Veel mensen zullen zeggen; de Spoorzone of het havengebied, maar ik hou het lekker bij het centrum. Ik kom hier al zo lang en ik ga er graag een hapje eten, op het terras zitten of op stap. Wat er daar buiten gebeurt, is super leuk, maar in feite wordt het centrum daarmee alleen maar groter.”

“In de stad kom ik met onze CV graag bij De Slijterij, wat tevens onze residentie en thuishaven is, ook omdat hier een ontzettend fijne gastheer rondloopt. Verder pak ik graag een terrasje op het Piusplein of de Korte Heuvel.”

9. Wat is iets wat veel mensen niet over jou weten?

“Nou, dan weten ze het niet voor niets niet haha! De meeste mensen weten het onder tussen wel, maar ik hou van heel veel verschillende dingen. De ene dag ben ik daarom heel serieus aan het werk bij BDO, de volgende dag vertrek ik voor drie dagen met vrienden naar het Oktoberfest in München en de andere dag ben ik weer naar een festival. Dat laatste verwachten mensen niet zo snel van mij, omdat accountancy een beetje een stoffig imago heeft. Maar we zijn zéker niet stoffig! Dus ja, ik ga ook gewoon graag naar festivals om een leuke dag te beleven en lekker mensen te kijken. En dat loopt uiteen van Decibel en Tomorrowland tot Back 2 the 90’s in het Leijpark. Mijn motto is niet voor niets ‘Work hard play hard’.”

10. Wat vind je het leukste aan jouw werk als accountant?

“De afwisseling en het feit dat je MKB’ers op zoveel verschillende fronten mag helpen. Uiteindelijk houdt mijn rol als accountant in dat ik niet alleen samen met de ondernemer onderneem en vooruit kijk, maar dat ik er ook ben in moeilijkere tijden. Wat voor situatie zich ook voordoet, je moet er altijd voor je klant zijn. En dat zorgt wel voor veel afwisseling.”

“Wat ook leuk is, is dat 90% van mijn klanten zich hier in Tilburg en omgeving bevindt. En dat je samen zaken mag doen in deze stad. Je komt elkaar daarom ook vaak tegen op leuke evenementen en netwerkborrels. BDO is hier trouwens bijna 85 jaar geleden opgericht en dat maakt me trots!”

11. Als je iemand (die nog nooit in Tilburg is geweest) een dag zou rondleiden, wat zou je dan gaan doen?

“We beginnen met een uitgebreide lunch bij La Nouvelle Auberge, aan de buitenrand van de stad. Dan kunnen mensen zien dat zo’n mooie plek ook gewoon in onze stad te vinden is! Hopelijk kunnen we daarna een wedstrijdje van Willem II meepikken op de KingSide, dan kan ik laten zien hoe het er aan toegaat bij ons en hoe trots wij zijn op de stad. Een kroegentocht in het centrum mag ook niet ontbreken bij een dagje Tilburg. En uiteraard een rondje door de Piushaven en Spoorzone. Met onder andere de Houtloods, EVE en de LocHal. Maar goed, aan een dag Tilburg heb je echt niet genoeg. Ze moeten maar gewoon een weekend komen!”

12. Waarom ben jij zo trots op Tilburg?

“De houding van mensen; het realistische, het harde werken, de bescheidenheid. De mentaliteit van ‘laat het eerst maar eens zien en dan pas geloven we het’.”

“Maar ook het feit dat er in Tilburg zoveel ontstaat vanuit de mensen die hier wonen. Hoeveel evenementen er jaarlijks door vrijwilligers worden georganiseerd. Evenementen die ook mensen van ver buiten de stad naar Tilburg toetrekken. Ja, dat maakt me echt trots!”

13. Wat is iets dat Tilburg nog mist?

“Ik heb niet echt het idee dat wij iets missen. Maar ik heb het idee dat de gemeente dit wel zo ziet, omdat ze aangeven op zoekt te zijn naar een evenement waarvan de mensen zeggen: ‘dat is nou echt Tilburgs’. Iets bijzonders wat is ontstaan in de stad. Maar ik denk dat we dat met de grootste kermis van de Benelux toch al wel hebben. En daarnaast hebben we nog het Levenslied, zijn we carnavalshoofdstad van Brabant (vind ik zelf) en hebben we mooie goede doelen evenementen zoals de Swim. Dus nee, we missen niet echt iets vind ik. Ik denk dat we juist eens tevreden en trots mogen zijn. Iets minder bescheiden… al vind ik dat wel een hele mooie eigenschap. Maar laat die bescheidenheid af en toe eens los, net zoals op de tribune bij Willem II!”

“Als ik dan toch nog één ding zou moeten kiezen, is het dat Tilburg geen hele grote evenementenlocatie heeft. Als je dan een evenementenstad bent, zoals de gemeente Tilburg wil uitdragen, hoort dat er wel echt bij.”

013 vragen aan…

In de rubriek (0)13 vragen aan… stellen we dertien vragen aan verschillende Tilburgers. Eerder gaven de volgende Tilburgers antwoord op dertien vragen: