013 vragen aan… upcoming DJ GIMBO9000: “Mijn visie is om een plek te creëren waar ik mijn creativiteit en emotie in kwijt kan.”

Bob Gimbrère – beter bekend als GIMBO9000 – is een upcoming DJ die een stempel wil drukken op het Tilburgse nachtleven. Zijn ambities zijn groot en zijn visie is sterk. Wij waren benieuwd wat hem zo drijft en wat de stad Tilburg voor rol heeft binnen zijn carrière. Lees snel verder. 

#1 Wie is Bob Gimbrère en wie is GIMBO9000?

“Haha, nou dat ben ik. Ik ben geboren en getogen in Tilburg en ben in september 24 geworden. Ik ben opgegroeid in Armhoefse Akkers in Tilburg oost. Daar ben ik ook naar school gegaan. Ik zou mezelf omschrijven als een gedreven persoon die zijn visie gaat verwezenlijken. GIMBO9000 is een artiest die techhouse & visuele kunst maakt en feesten wil organiseren voor het uitgaansleven in Tilburg. Het is moeilijk te omschrijven wie ik ben in een kort en bondig antwoord. Ik geloof – en hoop zelf – dat ik tijdens mijn carrière nog veel meer dingen onder mijn naam mag zetten. Maar het ‘main’-ding wat ik doe is toch echt muziek, kunst en concepten maken.’’

#2 Waar is dit allemaal begonnen?

“Oe, het is allemaal begonnen in de BANGANAGANGBANGERS studio: een muziekcollectief wat destijds best bekend was in de stad. Mijn eerste dj-lessen kreeg ik van Samuel Monti, één van de jongens van die groep. Toen ben ik gaan draaien als hiphop en afro DJ. Ik heb toen mogen draaien op verschillende grote evenementen zoals WOO HAH, Best Kept Secret, Encore Festival en meerdere feesten in Club Smederij. Ook vet dat ik voor verschillende artiesten heb mogen draaien zoals 6ix9ine, Tory Lanez en Lil Pump. Soms besef ik me pas later hoe tof deze dingen voor mij zijn geweest. Maar toen ging ik naar het Amsterdam Dance Event en is mijn liefde voor techhouse ontstaan.’’

#3 Wat betekent de stad Tilburg voor jou?

”Tilburg betekent heel veel voor mij. Het betekent voor mij de plek waar ik ontzettend veel heb geleerd en die mij nog steeds maakt tot wat ik ben. Een echte thuishaven waar ik me écht thuis voel en waar ik ten alle tijden ruimte voel om te groeien. Misschien is Tilburg als stad te klein voor mijn ambitie, maar het is en blijft ten alle tijden de rots in de branding voor mij waar ik op terug kan vallen. Het is niet voor niets dat die Kruikenzeiker op mijn arm staat getatoeëerd.’’

#4 Waar haal jij de meeste energie uit?

”De visie die ik heb en waar ik naartoe wil. Mijn visie is om een plek te creëren waar ik mijn creativiteit en emotie in kwijt kan. Waar anderen zich ook in kunnen vinden.”

#5 Hoe ziet een werkdag van GIMBO9000 eruit?

”Meestal begin ik gewoon met sporten en bewegen om de energie er een beetje uit te krijgen en mijn hoofd leeg te maken. Dan begin ik vaak met in de studio kijken of ik nog iets heb liggen waar ik aan verder wil werken of een nieuwe opzet ga maken. Ik kijk op dat moment eigenlijk waar mijn gevoel ligt.”

#6 Wie inspireert jou het meest in wat je doet?

”Kanye West, The Weeknd, Drake, Joseph Capriati, of Bob Gimbrère alias ‘OG’ senior, haha. (zijn vader red.). Deze mensen is het gelukt om op een ontzettend hoog niveau te creëren wat ik voor ogen heb, in hun stijl. Ik mis dat een beetje in de techhouse. Maar ik zie wel mogelijkheden om dat voor mezelf te creëren. Ik denk vooral dat het te maken heeft met dat er een bepaald beeld is van techhouse als in: het is een party-lifestyle. Maar je kunt zoveel gevoel geven aan een bepaald geluid. Eigenlijk hoeft het niet per se te maken te hebben met het einddoel. Voor mij werkt het gewoon het beste. Ik kan niet rappen of zingen, maar ik kan wel gevoel geven aan geluid. Voor mijn gevoel kan ik heel goed vertalen wat ik voel, als ik het doe.”

#7 Wat is voor jou de allermooiste plek van Tilburg?

”Laten we dan zeggen Club Smederij, daar is mijn Gimbrère (toen hij nog hiphop dj was red.) carrière geëindigd en gaat mijn GIMBO9000-carrière beginnen. Als Gimbrère heb ik daar verschillende events mogen meemaken. Veel geleerd, zenuwachtig geweest, maar vooral genoten. Nu mag ik met mijn eigen concept ‘Desire’ op 20 mei Club Smederij overnemen. En in mijn ogen historie schrijven met GIMBO9000 en andere internationale namen uit Liverpool en Madrid. Zo’n techhouse concept is niet eerder in Tilburg georganiseerd. Ik zie de Smederij dus wel als een mooie plek in de stad!”

#8 Hoe zie jij creatievelingen opbloeien in Tilburg en hoe kan de stad daaraan meewerken?

”Pfoeh, ik denk dat er echt ontzettend veel creativiteit is in Tilburg, maar wordt die creativiteit niet altijd gezien. Zo denk ik dat de mentaliteit in Tilburg vaak is van ‘doe maar gewoon normaal’. Ik denk dat als de stad wat meer open zou staan voor wat gekkere dingen – laten we zeggen een exclusieve party ergens in een gemeentegebouw of in ieder geval iets wat normaal gesproken niet kan – dat zoiets echt goed kan zijn voor cultuur. We moeten meer de grenzen van cultuur gaan opzoeken.”

#9 Wat is je doel voor 2022?

”2022 is voor mij het moment om mijn naam te gaan vestigen in de scene. Daar de eerste stempel in te drukken met nummers die ik uit ga brengen of sets die ik ga draaien. Het uitgaansleven van Tilburg verrijken is ook een doel op zich. Dat wil ik onder andere met mijn eigen feestje Desire. Ik denk dat het doel in 2022 gewoon is om mijn carrière als GIMBO9000 te laten beginnen. Ik wil veel muziek maken en ook bevriende artiesten uit het buitenland in onze scene naar Tilburg halen.”

#10 Waar ben je trots op in Tilburg?

”Ik ben wel trots op Tilburg dat we als kleine stad nog zoveel kunnen doen. Het is een stad waar creativiteit moeilijk naar voren komt, maar aangezien het er zoveel is, je er niet omheen kunt. Ik doel dan denk ik op de drive, van de Tilburgers zelf. Jonge ondernemers die authentieke stappen zetten en het heft in eigen handen nemen.”

#11 Hoe spendeer jij het liefst je vrije tijd?

”Het lezen van boeken en met name filosofie. Ook luister ik natuurlijk graag naar muziek. Dat doe ik met vrienden, maar ook graag alleen.”

#12 Hoe ga jij om met het feit dat je een creatieve ondernemer bent?

”Ik denk echt als constant leerproces. Dus soms loop je er gewoon tegenaan dat niemand je vertelt wat goed of fout is. En dan vertel je jezelf wat goed of fout is, terwijl niet is. En daar mis je dan soms je vrijheid in die er wel is. Verder zie ik hele mooie kansen om te creëren hoe ik daar mee om kan gaan.”

#13 Als jij burgemeester van Tilburg zou zijn, wat zou je doen?

”Als ik de burgemeester van Tilburg was, zou ik ruimte bieden voor creativiteit en voor ondernemers die dingen opstarten. Ik zou ze meer ruimte bieden om groter te denken. Ik denk dat er te weinig gekeken wordt naar wat er nog meer mogelijk is en te veel rekening wordt gehouden met wat er al is. Je hebt daar een club of je hebt daar een kroeg of de Korte Heuvel, maar een feest op het dakterras van Doloris is echt legendary. Of in de LocHal bijvoorbeeld. Ik wil echt iets doen voor de cultuursector. Ik denk dat het doel van een feest zoveel betekenis kan geven voor mensen hun leven. Een bepaald gevoel van saamhorigheid als hoe dat vroeger werd gecreëerd door bijvoorbeeld religie. 40.000 jaar geleden kwamen wij ook bij elkaar om geluid te maken en daar energie in te stoppen. Het wordt een beetje vergeten hoe belangrijk het is voor mensen om bij elkaar te komen en om naar muziek te luisteren of te maken en daar iets in los te laten.”

Wil je het werk van GIMBO9000 horen? Check dan zijn spotify of soundcloud. Voor het evenement in Club Smederij op 20 mei kun je kijken op dit Instagram-kanaal.

013 vragen aan…

In de rubriek (0)13 vragen aan.. stellen we dertien vragen aan verschillende Tilburgers. Benieuwd naar meer verhalen van mensen uit de stad? Die vind je hier.