Nieuws

013food
Let op! Dit artikel is al 125 dagen oud en wellicht niet meer relevant

013Food: van enthousiast platform naar eerste foodvereniging in Nederland

Gaaf nieuws: 013Food is vanaf nu officieel een vereniging. Het nieuwe bestuur van de kersverse vereniging is ambitieus en wil hard maken voor verduurzaming van de productie en consumptie van voedsel in Midden-Brabant. Voorzitter Lilian Dames-Evers: “Nu we een echte vereniging zijn, kunnen we meters gaan maken met elkaar.”

Hoe het begon

Het initiatief voor 013Food ontstond eind 2017 kleinschalig in een vergaderkamer bij de Rabobank. Het groepje met bevlogen én uiteenlopende food-initiatieven, bedrijven, boeren, restaurants, de gemeente, onderwijsinstellingen, de bibliotheek, stichtingen, de Rabobank zelf en andere partijen breidde zich steeds verder uit. Vanaf 2019 nam 013Food plaats in de Tilburgse LocHal. Hert netwerk stelde een manifest op dat ze eind 2019 presenteerde tijdens een grote ontbijtmanifestatie aan de stad en wethouder Mario Jacobs.

Een kleine stuurgroep vormde in die tijd de aanjagende motor en met de aanstelling van een kwartiermaker in 2020 maakte het netwerk concrete stappen tot de vorming van een officiële vereniging. Inmiddels heeft de eerste algemene leden vergadering plaatsgevonden en is het bestuur van 013Food door de leden geïnstalleerd.

Inspireren, kennisdeling en verbinden

De leden van 013Food vinden elkaar in hun warme betrokkenheid bij de vier pijlers uit het manifest: een voedselbewuste regio door meer kennis, minder kilometers door in te zetten op kortere ketens, verduurzaming van de productie en consumptie van voedsel en minder verspilling. Iedere zes weken komt de vereniging bij elkaar tijdens een netwerkontbijt waarbij inspireren, kennisdeling en verbinden centraal staat. Naast deze verbindende functie heeft het bestuur de ambitie om in de toekomst ook een versneller te worden van voedselinitiatieven in de regio.

Bestuursleden

Het bestuur is een gevarieerd gezelschap met achtergronden in de agrarische wereld, communicatie, innovatiestrategie en de publieke en financiële sector. Hiermee zijn alle pijlers uit het manifest van 013Food vertegenwoordigd. Meer lezen over het bestuur? Check dan vooral dit artikel. 

Lid worden

Wil jij ook onderdeel zijn van een voedselbewuste vereniging? Meld jezelf dan snel aan. Meer informatie over het initiatief vind je op deze website.