100 wijnen, authentieke Italiaanse gerechten en groot terras aan de Piushaven: Capo del Pio klaar voor heropening

panini's

Écht autheniek Italiaans eten in Brabant en zeker in zijn geliefde stad Tilburg. Dat miste de 46-jarige Enrico van Wanrooij enorm. Hij komt al vanaf kleins af aan in Italië, houdt van het land, het eten en is zelfs naar een Italiaanse gitarist vernoemd. Daarnaast is hij al vijftien jaar eigenaar van een groothandel in Italiaanse delicatessenproducten en wijnen. Maar een eigen Italiaanse trattoria was altijd een droom.

En dus opende hij zo’n vijf maanden geleden Capo del Pio aan de Piushaven. De eerste vijf maanden enkel om af te halen, maar vanaf aanstaande woensdag mag ook zijn terras open. “Dat voelt toch een beetje als de officiële opening,” vertelt Enrico.

Capo del Pio is een trattoria, pizzeria en bottega (delicatessenwinkel) ineen. De zaak heeft straks 45 zitplaatsen binnen, een ruim terras met 80 plaatsen (als de coronamaatregelen het toelaten) en een delicatessenwinkel met zo’n 500 verschillende Italiaanse producten.

Oftewel: een klein stukje Italië aan de Tilburgse Piushaven. “Onze zaak ademt Italië. De sfeer die hier hangt is typisch Italiaans. Ook ons terras wordt op zijn Italiaans aangekleed. Met een grote olijfboomtafel als blikvanger, Citrus planten en veel meer. Daarnaast is de service is gastvrij Italiaans: als je hier gaat zitten, krijg je een lekker hapje van het huis. Denk aan een hammetje of schaaltje olijfjes.”

Authentiek Italiaans eten

Het authentieke Italiaanse eten dat Capo del Pio serveert, wordt gemaakt door chef-kok Davide die zelf uit Sardinië komt. Daar gaat overigens een grappig verhaal aan vooraf. “Ik ken een Italiaanse zanger uit Tilburg en belde hem dat ik een Italiaanse kok zocht. Hij zei: ‘ik ken nog wel iemand, maar die zit momenteel wel op Sardinië’. Toch waagde ik een belletje naar Davide en het leek hem een mooi avontuur.”

Maar wat is dan authentiek Italiaans eten? “Onze pizza’s komen uit een steenoven carrousel, onze pasta’s worden wekelijks vers uit Italië geïmporteerd en we werken enkel met Italiaanse producten.” Wat je dan zeker moet proeven? “Eigenlijk alles. De Pizza Emilia is top, mensen komen terug voor onze gerechten met verse truffel en onze verse cannelloni is erg populair.” Chef-kok Davide komt uit de keuken voor een toevoeging. “En onze tiramisu. Ik weet zeker dat wij de beste tiramisu van Brabant hebben.”

Bij lekker Italiaans eten, hoort natuurlijk ook wat lekkers te drinken. “Alle wijnen uit onze bottega zijn straks ook in het restaurant en op ons terras te bestellen. Dat zijn er dus ruim 100. Ook hebben we verschillende Italiaanse speciaalbieren. Bier en met name microbrouwerijen zijn in Italië namelijk flink in opkomst. En echte Italiaanse cocktails zoals de Negroni staan uiteraard ook op de kaart.”

capo del pio

Bijzondere start

Enrico beleefde met Capo del Pio een bijzondere start. In de zomer van 2020 kwam hij met het idee om een Trattoria, Pizzeria en Bottega ineen te openen aan de Piushaven. “Toen was de horeca natuurlijk gewoon open. Ik wist dat we een risico namen dat we weer eventjes dicht zouden moeten, maar dat dit zo lang zou duren, had ik niet verwacht.”

Capo del Pio opende uiteindelijk in december middenin de horecasluiting. “Gelukkig mocht onze bottega gewoon open en konden we ons focussen op afhalen. Dat liep eigenlijk gigantisch goed. We hebben inmiddels al veel vaste gasten die wekelijks terug komen. Daar ben ik wel trots op.”

Toch is Enrico gigantisch blij dat zijn terras komende week open mag en hoopt hij dat ze ook binnen snel open mogen. “We kunnen nu echt onze passie kwijt in onze gerechten. Überhaupt onze gerechten op een bord presenteren, dat hebben we wel gemist.”

Lunchen, dineren en borrelen

Capo del Pio is een uitstekende plek aan de Piushaven om te lunchen, dineren en te borrelen. Je kunt er van donderdag tot en met zondag vanaf 12:00 uur terecht. “We hebben voor ieder moment van de dag geweldige gerechten op de kaart staan. We willen de komende tijd ook gaan werken met weekmenu’s met daarop wat luxere gerechten. Denk aan authentieke Italiaanse vis- en vleesgerechten.”

Aanstaande woensdag gaat Capo del Pio extra open. “Dat voelt toch wel een beetje als de officiële opening. Dat gaan we dan ook vieren. Iedereen die woensdag tussen 12:00 en 18:00 uur komt, krijgt een glaasje prosecco en amuse van het huis.”

Meer informatie

Wil je komende periode gaan genieten van de lekkernijen van Capo del Pio? Vergeet dan niet om te reserveren. Goed om te weten: het blijft mogelijk om de heerlijke gerechten van Capo del Pio af te halen, ook als de coronamaatregelen worden afgeschaft. Daarnaast ben je ook altijd welkom in de delicatessenwinkel van Capo del Pio met heerlijke wijnen, bieren, borrelplanken, olijfolies en andere heerlijke Italiaanse delicatessenproducten.

Wil je meer informatie over de zaak? Check de website en volg Capo del Pio vooral op Facebook en Instagram om op de hoogte te blijven van actuele ontwikkelingen.