10x (makkelijke) tips voor een energiezuinig huis

besparen

Lampen uitschakelen in een lege kamer, een dikke trui aantrekken en de verwarming terugdraaien: het zijn allemaal logische manieren om energie te besparen. Maar wist je dat er nog veel meer makkelijke stappen zijn die jij kunt zetten om niet alleen energie, maar ook geld te besparen? Energieadviseur Joep van Laarhoven geeft 10 tips!

Maar eerst even een korte terugblik. Eerder vertelden we al meer over het landelijke Energieakkoord dat een aantal jaren geleden werd gesloten. Daarin heeft de regering als doel om alle gebouwen in Nederland in 2050 volledig energieneutraal te maken. Een flinke uitdaging, maar de gemeente Tilburg doet daar nog een schepje bovenop: zij willen dit doel al in 2045 gerealiseerd hebben!

Mocht je nou een eerste stap willen zetten, bekijk dan hieronder een aantal (makkelijke) tips voor een groener huis.

Bezuiniging op stroom

#1: hang de was aan de waslijn

Volgens Joep is dit een van zijn meest gegeven adviezen. Door de was wat vaker aan de waslijn te hangen in plaats van in de droogtrommel te stoppen, kunt je maar liefst €100,- per jaar besparen. Bovendien is de droger slecht voor je kleren.

#2: was met een volle trommel & centrifugeer op de hoogste stand

Dat wassen met een volle trommel veel wasjes bespaart, is logisch. Maar wist je dat je ook veel energie en geld bespaart als je op de hoogste stand centrifugeert?  Op deze manier komt de was droger uit de wasmachine en bespaar je (indien je toch besluit de droger te gebruiken) veel energie met het drogen. De geschatte besparing: €20,- per jaar.

#3: plaats de vriezer in een koelere ruimte

Door de vriezer bijvoorbeeld in de bijkeuken te plaatsen, hoeft deze minder hard te werken. Hierdoor kun je zo’n €15,- per jaar besparen.

#4: vervang gloeilampen door LEDlampen

Het kost misschien wat geld, maar door gloeilampen te vervangen door LEDlampen bespaar je ook een hoop! Per lamp ben je namelijk rond de €11,- per jaar goedkoper uit.

#5: zet de pomp van je vloerverwarming uit

Als je de pomp van je vloerverwarming uitzet middels een pompschakelaar, bespaar je €50,- per jaar.

#6: schakel je apparaten helemaal uit

Schakel alle apparaten helemaal uit wanneer je ze niet gebruikt. Denk hierbij aan het koffiezetapparaat, telefoonopladers, tv’s, computers en je laptop. Per apparaat bespaar je daarmee een hoop energie en veel geld: zo’n €5,- per apparaat per jaar.

#7: vervang je bel door een deurklopper

Het klinkt misschien grappig, maar het is echt waar: door de deurbel uit te schakelen een een deurklopper op de deur te zetten bespaar je zo’n €8,- per jaar. Een beltrafo verbruikt namelijk ook stroom wanneer er niemand aanbelt.

Bezuiniging op gas

#8: zet de verwarming op tijd uit

Door de verwarming een half uur tot een uur voor het naar bed- of weggaan op vijftien graden te zetten, kun je veel besparen. Volgens Joep zelfs zo’n €100,- per jaar.

#9: hang geen gordijnen voor de radiator

Misschien denk je er niet zo snel bij na, maar door gordijnen voor de radiator te hangen, wordt de warme lucht minder snel verspreid. Dit heeft tot gevolg dat de radiator harder moet werken en meer gas verbruikt. Door de gordijnen er achter te hangen bespaar je tot wel €80,- per jaar.

#10: korter douchen met een waterbesparende douchekop

Als je een waterbesparende douchekop aanschaft en wat korter doucht, bespaar je €22,- per jaar.

Wat kun je hier mee doen?

Al met al kun je met deze (vrijwel) gratis tips meer dan €400,- per jaar besparen. Dat is toch de moeite waard! Mocht je nou niet weten waar je al dat geld aan uit kunt geven, dan hebben wij wel een paar tips voor je:

  • Zo’n 25 flessen Schrobbelèr
  • Meer dan 100 Broodjes Jantje
  • 2 seizoenskaarten voor Willem II
  • Meer dan 150 kruikenmunten
  • Zo’n 50 bioscooptickets van Pathé
  • Een Philips 43 inch televisie van MediaMarkt
  • 40 (sta)kaarten voor de Tilburg Trappers

Meer informatie

Wil je weten wat je als huiseigenaar nog meer kunt doen om energie én geld te besparen? Neem een kijkje op aandeslagmetjehuis.nl voor meer informatie.