11x leuke evenementen van Carnavalsstichting Tilburg

carnaval 2023

Nadat we zijn bijgekomen van oud en nieuw, kijken we alweer vooruit in onze agenda. En daar worden wij heel erg blij van! Want over anderhalve maand kleurt Tilburg weer prachtig groen-oranje! Bij ons begint het al ontzettend te kriebelen. En waarschijnlijk bij jou ook. Onze koelkast staat alweer volgepakt met Schrobbelèr. Maar wat is er dit jaar eigenlijk allemaal te doen tijdens Carnaval in Kruikenstad? Wij zetten de elf leukste evenementen van Carnavalsstichting Tilburg voor je op een rij! 

#1: Zumme Zinge?!

Wie zal er dit jaar vandoor gaan met de eretitel van het groen-oranje muziekspektakel Zumme Zinge?! en maakt de Kruikenkraker van Kruikenstad? Iedereen is welkom om zijn of haar carnavalsmuziek een podium te geven. Van een één-persoonact tot kinderorkest en van blaasorkest tot carnavalsentertainer. Tijdens Zumme Zinge?! op 7 januari komt alles voorbij.

#2: Leuterconcours

Onder licentie van Carnavalsstichting Tilburg organiseert K.V. De Fènpruuvers op 21 januari de 47e editie van het Leuterconcours. Het Leuterconcours is hét tonpraot-evenement van Kruikenstad georganiseerd door K.V. de Fenprúuvers. Tonpraoten is een soort van amateurcabaret, uitgevoerd in het plaatselijke dialect van de tonpraoters. De Concertzaal van de Schouwburg is het podium van échte Tilburgse humor. Tijdens het Leuterconcours wordt gestreden om de titel Opperleuterèr van Kruikenstad 2023. Wil je erbij zijn? Er zijn nog enkele kaarten beschikbaar!

#3: Waogeslouwe

Tijdens het Waogeslouwe op 22 januari kun je alvast een voorproefje krijgen van D’n Opstoet. In een carnavaleske bouwhal, gelegen aan de Ledeboerstaat 5, geven de bouwers gedurende de middag een rondleiding. Bezoekers kunnen onder het genot van een hapje en drankje hun hart ophalen aan de geur van papier-maché en polyester. Daarnaast zijn er een aantal kapellen die voor sfeervolle muziek zorgen. De Kruikjes en Kruikinnetjes kunnen zich vermaken in het Tjeukehok waar zij lekker kunnen knutselen.

#4: Louwdiner

Voorafgaand aan het Prinsebal op 4 februari dineren verenigingen en inwoners van Kruikenstad met de Prins van Kruikenstad en zijn Gevolg tijdens het Louwdiner. Geniet met zijn allen van heerlijke gerechten en een leuke show. Na het bourgondisch samenzijn, barst het feest totaal los met optredens van bekende artiesten.

#5: Prinsebal & Kapellenfestival

Op 4 februari -na het Louwdiner- is het Prinsebal. Het Prinsebal is hét feest van de Prins van Kruikenstad. Prins Knet d’n Irste heet iedereen van harte welkom op zijn feest. De Prins van Kruikenstad en het complete Gevolg mengen zich tussen alle enthousiaste Kruiken, Kruikinnen en verenigingen van binnen en buiten Kruikenstad. Daarnaast is er op 4 februari ook het Kapellenfestival. In de zaal ‘Next’ van Poppodium 013 zullen veel lokale kapellen je letterlijk omverblazen met hun muziek.

#6: Groen-Oranje Vrijmibo

De Kruikenkroeg die het voorgaande jaar de verkiezing tijdens de Kroegendwèèltocht heeft gewonnen, mag de Groen-Oranje Vrijmibo organiseren. De laatste verkiezing vond plaats in februari 2020, waarbij de Vos en De Craen werd uitgeroepen tot ‘Meest Carnavaleske kroeg van Kruikenstad’. Vanaf 17.11 is iedereen van harte welkom! Aansluitend op de Groen-Oranje Vrijmibo start de Kroegendwèèltocht. De Kroegendwèèltocht is een uniek evenement in Brabant waarbij de carnavalsliefhebber al een voorproefje krijgt van carnaval, dat officieel een dag later wordt geopend. Het centrum van Kruikenstad verandert tijdens de Kroegendwèèltocht in een menigte van carnavalsliefhebbers.

#7: D’n Inhaol

D’n Inhaol is de officiële start van Carnaval in Kruikenstad. De Prins en Gevolg worden binnengehaald en de sleutel van de stad wordt door de burgemeester overgedragen aan de Prins. Het wordt tijd om je kiel af te stoffen. Kan je al sinds Elf-elf niet meer wachten tot Carnaval in Kruikenstad? Dan kan je vanaf nu écht helemaal losgaan!

#8: D’n Opstoet

Na een bijzondere Opstoet vorig jaar tijdens het Halfvasten, staat D’n Opstoet dit jaar gewoon weer op de carnavalszondag gepland. Carnavalsverenigingen, orkesten, kapellen, vriendengroepen en wagenbouwers hebben zich weer met de volle 111% ingezet om te pronken tijdens D’n Opstoet. Door de binnenstad van Tilburg zal er zoals altijd een kilometers lange lint aan verenigingen, wagens, loopgroepen en kapellen trekken.

#9: Kruikenviering

Huh? Carnavallen in de kerk? Tuurlijk wel joh! Als echte carnavalsvierder mag je niet ontbreken bij de Kruikenviering in de Heuvelse kerk. Op 20 februari staat de Kruikenviering op het programma. Verwacht een bijzondere viering met een hoog carnavalesk gehalte, goede muziek en natuurlijk veel humor. Laat je verrassen door dit bijzondere evenement op een nog bijzondere locatie.

#10: Kènderstoet

Op dinsdag trekt de Kènderstoet weer door het centrum van Kruikenstad. Veel Kruikjes en Kruikinnetjes laten hun mooiste creaties zien aan de Prins en Gevolg. Tijdens de Kènderstoet staan honderden Kruiken langs de route hun ogen uit te kijken naar wat er dit jaar weer allemaal voor moois is gemaakt. Naast leuke prijzen voor deelname is er ook een loterij en het Happy Ouder Evenement.

#11: Et Sebiet

Helaas komt aan alles een einde. Tijdens Et Sebiet wordt de sleutel van de stad door Prins Carnaval van Kruikenstad teruggeven aan de burgemeester. Daarnaast wordt het motto waaronder de Kruiken en Kruikinnen het jaar daarop carnaval gaan vieren, bekendgemaakt. Via ceremoniële wijze wordt de Kruikezeiker van de sokkel gehaald door Prins van Kruikenstad en zijn adjudant. Kruikenstad zingt tijdens de sluiting het nummer ‘Sebiet dan ist mèèrge’ uit volle borst mee.

013 vragen aan Prins Carnaval

Na zijn bekendmaking op Elf-elf hebben wij (0)13 vragen gesteld aan Prins Knet d’n Irste. Wil je de Prins beter leren kennen? Lees dan het leuke gesprek met Prins Knet d’n Irste hier!

Kwèèker emblemen

Net als ieder jaar met Carnaval hebben wij van Tilburg.com Kwèèker emblemen. Een Kwèèker is een Tilburgse openingszin waar jij de blits mee maakt! Nog een plekje vrij op je kiel? Onze Kwèèker emblemen zijn hier te bestellen! Wil je een Kwèèker met jouw naam erop? Stuur je creatieve Tilburgse openingszinnen naar ons op en wie weet brengen we wel een Kwèèker uit met jouw naam erop!