130 fans brengen voorstelling Ramkoers naar Festival Mundial

Kletterend ijzerwerk, roestige schraaptonnen, lekkende regenpijpen en oude trekzakken. Voor muziektheatergroep BOT is het geen afval, maar juist het instrumentarium en decor voor hun nieuwe voorstelling: Ramkoers. Maar liefst 130 fans hielpen de groep enkele weken geleden met €6000 op weg naar de première. “Een brok gebalde energie, recht in het gezicht van het publiek,” zei De Volkskrant vervolgens in hun 4-sterrenrecensie. Op 28 & 29 juni speelt RAMKOERS op Festival Mundial in Tilburg.

Wie een keurig opgebouwd toneelstukje verwacht, komt bij de muziektheatervoorstelling Ramkoers bedrogen uit. Audiomachist Geert Jonkers, oorspronkelijk uit Rijen: “Je moet onze voorstelling niet echt zien als verhaal, maar eerder als een uitputtingsslag. In Ramkoers smijten we alle zekerheden overboord en maken het publiek daar deelgenoot van. Met grote zelfgemaakte muziekmachines en kleine, fragiele liedjes proberen we iedereen mee te nemen van breekbaar zacht naar beukend hard. Niet netjes binnen de lijntjes, maar rauw en intens.”

Muziektheatergezelschap BOT heeft vanaf zijn debuut op Oerol 2009 een markante eigen taal ontwikkeld. Met zelfgemaakte muziekmachines en Nederlandstalige liedjes maakt de groep voorstellingen die steeds meer publiek trekken in Nederland en België. Met Ramkoers nemen ze de volgende stap. Materiaal dat waardeloos lijkt, is weerbaarder dan ooit en vormt zowel het instrumentarium als het decor voor een voorstelling die schuurt, raakt en roert.

Ramkoers is een voorstelling van muziektheatergroep BOT, regisseur Vincent de Rooij (Dogtroep) en productiehuis Oost-Nederland en speelt 28 en 29 juni op Festival Mundial in Tilburg.