15 jongeren laten hun kunstwerken zien in De Nieuwe Vincent 2021

Op woensdag 16 februari opent wethouder Marcelle Hendrickx de expositie De Nieuwe Vincent 2021 in Kunstpodium T. In deze expositie laten 15 jongeren zien wat zij het afgelopen jaar geleerd en gecreëerd hebben in het talentenprogramma De Nieuwe Vincent 2021. De opening was eigenlijk gepland in de kerstvakantie, maar dat moest vanwege de coronamaatregelen geannuleerd worden. Gelukkig is er nu toch nog een moment waarop de jonge kunstenaars hun werk kunnen tonen. Lees snel verder. 

Over De Nieuwe Vincent

De Nieuwe Vincent is een initiatief van Vincents Tekenlokaal voor jongeren tussen de 10 en 14 jaar oud die niets liever doen dan tekenen. In maart en april 2021 kwamen er maar liefst 112 inzendingen binnen. Hieruit zijn 15 tekentalenten geselecteerd. Die hebben vanaf mei een intensief traject gevolgd met tekenlessen, masterclasses en excursies. Het programma wordt afgesloten met een expositie en de bekendmaking van De Nieuwe Vincent 2021. Het talentenprogramma is mede mogelijk gemaakt met subsidie van de provincie Noord-Brabant en gaat de komende jaren ook plaatsvinden in de andere VanGogh-locaties in Brabant: Zundert, Nuenen en Etten-Leur.

Afwisselend programma

Grote inspiratiebron voor dit talentenprogramma is Vincent van Gogh, die als 13-jarige jongen tekenlessen volgde aan de HBS in Tilburg. De jonge tekenaars van nu hebben een afwisselend programma gevolgd met lessen bij Vincents Tekenlokaal en van gastdocenten. Daarin leren zij creatief denken en kennismaken met nieuwe technieken. Daarnaast waren er excursies gecombineerd met tekenlessen bij Van GoghHuis in Zundert, de Lustwarande en De Pont in samenwerking met Kunstlab, en de Academie voor Beeldende Vorming van Fontys. Wie weet gaan de jonge tekentalenten hier in de toekomst zelf de opleiding volgen.

Jury

Tijdens de opening van de expositie op 16 februari a.s. wordt ook bekend gemaakt wie zich De Nieuwe Vincent 2021 mag noemen. Dit is de tekenaar die er het meest tussenuit springt qua originaliteit, kwaliteit en groei. De jury bestaat uit Gam BodenhausenKid KURA en Pieter Dobbelsteen.

Vincents Tekenlokaal is supertrots op de inzet en vooruitgang van alle Nieuwe Vincenten. De tekentalenten hebben heel groot en heel klein getekend, snel geschetst en gedetailleerd gewerkt, gewerkt met potlood, krijt, inkt en verf. Veel werk is ook gemaakt op de digitale tekentablets in Vincents Tekenlokaal, waarbij vaak cross-overs ontstonden tussen de digitale en gescande ‘analoge‘ tekeningen.

Meer informatie

De toegang is voor de expositie gratis. De expositie is te bezoeken in het Kunstpodium T. We nodigen iedereen van harte uit om te komen kijken naar de verrassende resultaten. De opening op 16 februari is alleen voor genodigden. De expositie is vervolgens te bezoeken op:

  •  17 en 18 februari van 16.00 tot 20.00 uur.
  •  19 en 20 februari van 13.00 tot 17.00 uur.