150 jaar afschaffing van slavernij: Keti-Koti in Tilburg

Keti Koti

Voor de tiende keer op rij wordt in juni in Tilburg de Keti-Kotimaand georganiseerd. In deze maand vinden activiteiten plaats in aanloop naar het Keti-Kotifeest op 1 juli. Zo zijn er in het TijdLab van de LocHal verschillende activiteiten georganiseerd en is er een expositie te zien. Benieuwd? Lees snel verder.

Mini-expositie

In het TijdLab is in juni en juli een mini expo te zien met voorwerpen uit de Maroncultuur van Suriname. Er is onder andere een kaart te zien, met daarop de plantages langs de rivieren in Suriname. Ook komen er doeken te hangen, die een sterke relatie hebben met de afschaffing van de slavernij. Deze doeken werden gebruikt als hoofddoek of omslagdoek.

Activiteiten

Op 4 juni vindt de start van de Keti-Kotimaand plaats met een herdenking over de Hindoestaanse migratie in Suriname. Tijdens deze herdenking komt historicus Radjinder Bhagwanbali een interessante lezing geven. Op 17 juni is er een dialoogmiddag met een lezing van Kenneth Vers Babel, afro-theoloog en geestelijk verzorger. Deze dialoog wordt georganiseerd door het Comité 30 juni-1 juli in samenwerking met For Our Community.

De Dag van Besef op 30 juni start bij het slavernijmonument op het Burgemeester Stekelenburgplein. Vervolgens voert Mariska de Jong een ritueel uit de Marroncultuur uit in de Stemmingmakerij van de LocHal.

Boeken over koloniaal verleden

Op de eerste verdieping in de LocHal staat in de maand juni een collectietafel met boeken over het koloniaal verleden, diversiteit en Caribische literatuur. Op woensdag 7, 14, 21 en 28 juni wordt er samen gelezen. Iedereen is welkom om aan te sluiten en mee te lezen of te luisteren.

Meer informatie

Wil je meer weten over Keti-Koti of over de georganiseerde activiteiten? Neem dan snel een kijkje op de website van Stadsmuseum Tilburg.