23 – 30 oktober 2009: Tilburg 65 jaar bevrijd

Vrijdag 23 oktober t/m vrijdag 30 oktober

In de 17 Verpleeg- en verzorgingshuizen  in Tilburg, Berkel-Enschot en Udenhout worden authentieke beelden vertoond van de bevrijding van Tilburg op 27 oktober 1944. Daarnaast krijgen de bewoners een programma aangeboden van muziek uit het verleden aangeboden door de Vereniging “De Gouden Mix” of door het trio “Zand, Zeep en Soda”.

September en oktober 2009: Basis- en voortgezet onderwijs

Basisonderwijs:
• Het aanbieden van een lesbrief over Anne Frank.
• De leerlingen van groep 7 en 8 worden in de gelegenheid gesteld een bezoek te brengen aan de Vredesfabriek. Het is een bijzondere interactieve tentoonstelling over oorlog en vrede, geweld en vrijheid, macht en tolerantie. De tentoonstelling is van 2 t/m 6 november in Tilburg.
 
Voortgezet onderwijs:
• Het aanbieden van een lesbrief over Anne Frank.
• De groepen 2 en 3 worden uitgenodigd voor de film “Breekbaar Nieuws”van Gijs Wanders. Het is een indrukwekkende film over het leven van mensen en vooral jongeren in Afghanistan. Het land wordt ondanks beperkingen weer opgebouwd. Gijs geeft live zijn verslag.

In Euroscoop wordt de film vertoond op vrijdag 23 oktober.

 
Woensdag 28 oktober
09.30 uur tot 16.30 uur Onze bevrijders brengen een dagbezoek aan de vliegbasis Gilze-Rijen. Zij worden ontvangen doord Commandant van het Defensie Helikopter Commando. Achtereenvolgens wordt een bezoek gebracht aan de traditiekamer, een historische vlucht en een rondrit over de vliegbasis.

Donderdag 29 oktober
Programma voor de bevrijders: Best en Moergestel

Vrijdag 30 oktober
Programma voor de bevrijders.

18.00 uur Diner voor de bevrijders, mogelijk gemaakt door het Tilburgs Laurentius kookgilde in huize Mater Misericordiae en Mgr. Zwijssen.

Zondag 1 november
15.00 uur Programma in 013: het thema is vrijheid. In een voortraject op middelbare scholen is dit thema uitgewerkt en worden tijdens de finale nadrukkelijk breakdance en poetry slam ten tonele gebracht.

Maandag 2 t/m 6 november
De leerlingen van groep 7 en 8 worden in de gelegenheid gesteld een bezoek te brengen aan de Vredesfabriek. Het is een bijzondere interactieve tentoonstelling over oorlog en vrede, geweld en vrijheid, macht en tolerantie.

Interesante links
https://www.prinsesirenebrigade.nl
https://www.regionaalarchieftilburg.nl