25 Jaar bouwopleiding in Tilburg

Bouwopleiding Midden Brabant in Tilburg, tegenwoordig bekend onder de naam 100%BOUW, bestaat 25 jaar! Wat in oktober 1983 begon als leerproject met 40 leerlingen in een houten keet aan de gemeentewerf in Tilburg, is inmiddels uitgegroeid tot een gerenommeerde bouwopleiding met gemiddeld 150 werkstudenten en zo’n 150 aangesloten leerbedrijven. Het opleidingsbedrijf was destijds een gezamenlijk initiatief van regionale bouwbedrijven. Nog steeds zijn die bouwbedrijven de dragende peilers onder 100%BOUW. Zij stellen leerwerkplekken beschikbaar en leiden leermeesters op zodat de werkstudenten van de bouwopleiding het vak goed en grondig kunnen leren. Op de praktijklocatie aan de Stappegoorweg 190 worden ze door ervaren instructeurs verder getraind tot gedegen vakman of -vrouw. Jonge, goedgeschoolde vakmensen blijven essentieel voor de toekomst van de bouw.

Jubileumbrochure
Een dwarsdoorsnede van die mannen en vrouwen die hebben gekozen voor een carriere in de bouw, wordt geschetst in een jubileumbrochure. Aan de hand van portretten en kleine persoonlijke verhalen krijgt de lezer een beeld van 25 jaar bouwopleiding in Tilburg.

De Stichting
100%BOUW is meer dan een gerenommeerde opleiding. Ze wil het centrum voor de lokale bouwwereld zijn. Met dat doel voor ogen werd een multifunctionele “meet & greet” ofwel “ontvang & ontmoet” voor de lokale bouwsector gerealiseerd genaamd De Stichting.Er is juist voor die naam gekozen want vroeger werd de bouwopleiding in de volksmond De Stichting genoemd. Architect Willem van Asten heeft er een eigentijds “clubhuis voor de bouw” van gemaakt dat de sfeer ademt van uitgekiende klasse. De ruimte is van alle gemakken voorzien, zowel op facilitair als op culinair gebied. Kunstenaar Reinoud van Vught uit Goirle heeft er beeldbepalende elementen aan toegevoegd. Het is een plezierige ontmoetingsplek voor lokale bouwmensen geworden. Of het nu gaat om een training, vergadering of een hapje en een drankje, bij De Stichting kunnen bouwmensen altijd terecht.

26 november 2009
Op 26 november 2009 wordt het 25-jarig jubileum gevierd en vindt ook de opening van De Stichting plaats. Samen met de genodigden wordt er aan de Stappegoorweg 190 in Tilburg het startschot gegeven voor minstens nog eens 25 jaar erbij.

Ambities
Het opleidingsbedrijf is er voor en door de bouwbedrijven. Met de opleiding van vaklui wordt de instroom van gekwalificeerd personeel gevoed. Dit is feitelijk een onderdeel van het HRM beleid dat ook moet waken over het behoud van dat personeel. Op dit terrein wil 100%BOUW zich nog verder ontwikkelen in de toekomst. De servicegerichtheid en de betrokkenheid richting die bouwbedrijven staat te allen tijde voorop.