2500 studenten vieren maatschappelijke betrokkenheid tijdens TUC

TUC

Aanstaande maandag 3 september vindt de tiende editie van de Tilburg University Cantus (TUC) plaats. Waar velen dit evenement vooral zien als een feestelijke opening van het academisch jaar, is de TUC uitgegroeid tot een afsluiting van een jaar vol maatschappelijke betrokkenheid. Een jubileum editie waar TUC laat zien dat het heel normaal is om als student in Tilburg maatschappelijk betrokken te zijn.

Met 2500 studenten aan 250 tafels barst op 3 september een enorm festijn los. Het begin van het academisch jaar wordt uitbundig gevierd. Verschillende disputen, studenten- en sportverenigingen vertegenwoordigen zichzelf door uit volle borst te zingen. TUC, dat eerder bekend stond als een roemrucht feest, heeft afgelopen jaar een transformatie ondergaan. TUC kreeg niet alleen een nieuwe jasje dat meer diversiteit en inclusiviteit uitstraalt, de 2500 feestende TUC-ers hebben samen voor diverse maatschappelijke organisaties in Tilburg vele uren vrijwilligerswerk verricht. De extra feestelijke 10e editie van TUC wordt officieel geopend door Rector Magnificus Emile Aarts en Wethouder Marcella Hendrikx.

Voorbeeldfunctie

In Amerika is het de normaalste zaak van de wereld om als student je steentje bij te dragen aan de maatschappij. Dit voorbeeld wil TUC ook geven. Een TUC-tafel bemachtigen gaat namelijk niet zomaar meer. Door je als Tilburgse student maatschappelijk in te zetten verdien je op die manier je tafel op TUC. TUC heeft zich verbonden aan een elftal maatschappelijke organisaties hierdoor heeft een recordaantal studentenverenigingen een positieve bijdragen geleverd aan de Tilburgse gemeenschap. De organisatie van TUC kan zich geen betere manier bedenken om het tienjarig jubileum op deze manier te vieren, het is de enige cantus in Nederland die maatschappelijke betrokkenheid en het studentenleven op deze manier vervlecht.

Maatschappelijke activiteiten

Dit jaar zijn een aantal studenten flink bezig geweest met het vergroenen van de Tilburgse binnenstad. Dit hebben ze gedaan door samen met Stadsbomen Tilburg ‘Wingerds’ te planten op verschillende, kale plekken in Tilburg. T.S.R. Vidar heeft een benefietdiner georganiseerd waarbij items, aangeboden door disputen, roeiers en commissies, werden geveild voor het goede doel Charlotte Fonds. T.S.C. St. Olof zette in samenwerking met Serve the City Tilburg ‘Serve the Burger’ op. Bij verschillende disputen in Tilburg werden er een quiz en BBQ georganiseerd waarbij studenten en buurtbewoners elkaar beter hebben leren kennen.

De gratis tafelwinnaar van dit jaar was Vertu Féminine van S.V. Totus van de Avans Hogeschool. Zij hebben op ludieke wijze een steentje bijgedragen aan de Tilburgse gemeenschap. De dames hebben lieve kaartjes en rozen uitgedeeld om op die manier onbekenden een leuke dag te bezorgen.

Naast de maatschappelijke activiteiten gaat er ook een deel van de opbrengst van de kaartverkoop naar de organisaties Serve the City en Stichting Move. Dat zijn twee prachtige initiatieven met een missie; studenten koppelen aan een maatschappelijke activiteit of een doelgroep die aandacht nodig heeft.

Proost!

Maandag zullen 2500 hbo- en wo-studenten de maatschappelijke inzet van de afgelopen maanden vieren, terwijl ze samen proosten op het Tilburgse studentenleven. De Tilburg University Cantus vindt plaats op 3 september van 20.00 tot 22.30 uur op het Koningsplein