2e editie 013 ciff was weer een groot succes: Buoyancy wint Most Popular Film

Buoyancy

Van 22 tot en met 25 oktober vond de tweede editie plaats van het 013 Cinecitta International Film Festival. Een programma vol verborgen pareltjes die een kans verdienen op het grote doek, twee masterclasses van regisseur Martin Koolhoven (Brimstone) en een weekend met een geweldig festivalgevoel. Als grote winnaar kwam ‘Buoyancy’, over de wreedheid van de Zuidoost-Aziatische visindustrie, uit de race om de publieksstem en de film ontvangt dan ook een geldbedrag van €1.000,- en distributie van de film in Nederland.

Een groot succes

Met veel plezier en trots wordt er teruggekeken op de tweede editie van het unieke boutique filmfestival, dat 22 tot en met 25 oktober plaatsvond. Het was nog even spannend of het al dan niet doorgang kon vinden. Gelukkig was de mogelijkheid daar en de opkomst was boven verwachting. Dit jaar trok het 013 Cinecitta International Film Festival, ondanks alle beperkingen, meer bezoekers (865) ten opzichte van vorig jaar. De twee masterclasses van regisseur Martin Koolhoven (Brimstone, Oorlogswinter) waren uitverkocht en de film Staff Only, waarin de hoofdgast van het festival de Spaanse actrice Elena Andrada schitterde, trok veel bezoekers.

Prijs ‘Most Popular Film’ voor Buoyancy

Het 013 CIFF kent een publieksprijs voor ‘Most Popular Film’. Het publiek kon na elke vertoning een waardering (1 tot en met 5) uitbrengen. Na de laatste films op zondagavond werd het totaal aan stemmen geteld en werd de maatschappijkritische film Buoyancy uitgeroepen als winnaar. De Australische film van regisseur Rodd Rathjen onthult een voor velen nog onbekend probleem: slavernij in de Zuidoost-Aziatische visindustrie. Naar schatting verkeren zo’n 200.000 mannen in deze moderne vorm van slavernij, wat voor de meesten uiteindelijk tot de dood leidt. De regisseur wint een geldbedrag van €1.000,- en distributie van de film in Nederland.

De tweede favoriet onder het publiek was The Pencil. Een verhaal over een kunstenares die verhuist naar het Russische dorp waar haar man in de gevangenis zit. Zij krijgt een baan op een plaatselijke school en gaat uiteindelijk ten onder aan het schoolsysteem, dat niet alleen wordt gevormd door de leerlingen maar voornamelijk door de schoolleiding. De film vormt een kritisch verhaal over de samenleving, waar met name het regime in Rusland, de school en de autoriteiten een rol in spelen. De derde plaats ging naar Staff Only. Actrice Elena Andrada was te gast op het festival en gaf samen met festivaldirecteur Jack Vermee een inleiding voor elke screening van Staff Only.

De 3e editie van 013 CIFF

Wegens het grote succes van afgelopen editie, is de ambitie uitgesproken om het filmfestival uit te breiden. Naar verwachting wordt het aantal films verdubbeld (2 x 13 = 26 films) en zal het festival in plaats van 4 dagen maar liefst 7 dagen duren. De voorlopige datum is inmiddels bekend: de 3e editie van 013 CIFF vindt plaats van 14 tot en met 20 oktober in 2021. Volgend jaar hoopt het festival, evenals vorig jaar, weer veel regisseurs en acteurs te mogen ontvangen. Het streven is om flink uit te pakken, indien de huidige beperkingen tegen die tijd zijn vervallen, met een sterke randprogrammering. De Q&A’s en Meet & Greets met regisseurs en acteurs van de 13 aldoor gekozen films, liggen aan het hart van het knusse filmfestival.

Sfeer en foto’s

De ambiance en dus sfeer van 013 CIFF is op de gevoelige plaat vastgelegd. Bekijk de website en social media van 013 CIFF om de foto’s van het filmfestival te bekijken.